شناسهٔ خبر: 110220 - سرویس استان‌ها
نسخه قابل چاپ

سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان گلستان خبر داد:

اتصال ۱۰ شهر استان گلستان به شبکه شتابنگاری برخط کشور

راه و شهرسازی گلستان سرپرست اداره کل راه و شهرسازی گلستان از اتصال ۱۰ شهر استان به شبکه شتابنگاری برخط کشور خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی (گلستان)"  ملک سرپرست اداره کل راه و شهرسازی با اشاره به اینکه استان گلستان در گستره پهن زمين ساختي خاوري و كپه داغ  از نظر لرزه خيزي  مستعد بوده و  اين مناطق داراي زمين لرزه هاي مخرب و بزرگ با دوره بازگشت بلندمدت هستند. اظهارداشت:  شهرهاي  گرگان ،  بندرگز، كردكوي،  علي آبادكتول ، آق قلا، آزادشهر ، گنبدكاووس ، مینودشت و مراوه تپه از لحاظ لرزه خیزی جزء مناطق با خطر نسبی بسیار زیاد استان است كه با افزايش ايستگاههاي شتابنگاری زلزله بصورت برخط  مورد رصد و بررسي بيشتر قرار می گیرد.

ملک ادامه داد: در سال ۱۳۹۸  در فاز اول ، هشت ایستگاه شتاب نگار در شهر های گرگان ، آق قلا، مراوه تپه، کلاله، بندر ترکمن، علی آباد، فارسیان، اینچه برون، نصب و راه اندازی شد و اکنون با همکاری و هماهنگی مرکز تحقیقات راه ، مسکن و شهرسازی  کشور ، اقدامات لازم جهت توسعه شبکه شتابنگاری استان و  نصب و بروزرسانی ایستگاه های شتابنگار نسل جدید  صورت گرفته است و با  نصب و راه اندازي شبكه هاي شتابنگاری برخط درسطح استان ،  وضعيت لرزه خيزي مناطق  مورد پایش ،دقیق تر و وسیع تر قرار خواهد گرفت.

وی افزود:  مهمترین گسل های لرزه زای گستره استان گلستان را گسل های خزر یا مازندران ،شمال البرز، مراوه تپه، آشخانه، شاه کوه، بالکور، کرند، تکل کوه و داشلی برون تشکیل می دهند.

این مقام مسئول با اشاره به مصوبات جلسه ستاد فرماندهی مدیریت بحران در دولت سیزدهم، اظهار داشت: برنامه ریزی برای تکمیل و توسعه شبکه شتاب نگاری و لرزه نگاری  با مدیریت بحران استانداری گلستان بمنظور راه اندازی سامانه های پاسخ سریع را در دستور کار این اداره کل قرار گرفته است.

سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان گلستان ادامه داد: زیر نظرمرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، اداره کل راه و شهرسازی استان گلستان با همکاری و هماهنگی  مدیریت بحران استانداری گلستان مکان نصب شتاب نگارهای  جدید در استان شناسایی و آماده سازی زیرساخت ۱۰ ایستگاه شتاب نگار در مناطق گنبدکاووس، رامیان، مینودشت،آزادشهر، انبارلوم ،بندرگز، قزلر،چهارباغ، آق بند و کردکوی در دستور کار این اداره کل قرار گرفته است.

ملک بیان داشت:  این مناطق براساس ضوابط و مطالعات لرزه زمان ساختی و زمین شناسی، زمین شناسی منطقه ، تراکم جمعیت، توپوگرافی، سازه های مهم و تراکم کم دستگاه ها تعیین شده اند.

وی شبکه‌های شتاب نگاری و لرزه‌نگاری را مهم‌ترین ابزار ثبت و مطالعه زمین‌لرزه‌ها دانست وگفت:  مجموعه ای از دستگاه های شتاب نگاری در یک شهر و یا در یک ناحیه همزمان با وقوع زلزله بزرگ قادرند تشخیص دهند که کدام بخش از شهر یا ناحیه بر اثر این زمین‌لرزه بیشترین شتاب را تحمل و یا خسارت یافته است و بر اساس اطلاعات ثبت شده توسط ایستگاه‌های شتاب نگار، گروه های ارزیاب و نیروهای امدادی به مناطقی اعزام خواهند شد که بیشترین شتاب یا خسارت به آن وارد شده است.

ملک  با اشاره به اینکه ضرورت رعایت ایمنی شهری در مقابل مخاطرات و بویژه زلزله بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است  بیان داشت : از آنجا که امتداد گسل های لرزه زا بعنوان چشمه های لرزه ای محدودهای بسیار پرخطر تلقی می گردند، براین اساس در مبحث گسلش آئین نامه ۲۸۰۰ ایران(آئین نامه ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله)تاکید گردیده که از احداث ساختمان های با درجه اهمیت بسیار بالا مانند بیمارستان ها، ایستگاه های آتش نشانی، مخازن سوخت و منابع آب و مستحدثاتی مانند آن، در پهنه های گسلی خودداری شود .

سرپرست کل راه و شهرسازی استان گلستان با اشاره به این که دستگاه‌های جدید دارای امکانات و حساسیت بیش‌تری نسبت به دستگاه‌های نسل قبل هستند، ادامه داد: دستگاه‌های نسل جدید قابلیت‌های نرم افزاری و سخت افزاری پیشرفته‌ای دارند که می‌تواند در تشخیص میزان خسارت و همچنین مدیریت بحران پس از وقوع زلزله کمک کند. داده‌های مخابره شده توسط دستگاه‌های مزبور می‌تواند اطلاعات مناسبی در خصوص میزان و محل خسارات وارد شده پس از زمین لرزه در اختیار مدیریت بحران قرار دهد.

ملک گفت: دستگاه‌های جدید قابلیت اتصال به سامانه‌های جدید مبتنی بر اینترنت را دارند، برای این منظور می‌توان برای دستگاه شتاب‌نگار IP تعریف کرد و از این طریق دیگر نیازی نیست تا اپراتور در کنار دستگاه باشد و با آن ارتباط برقرار کند، بلکه می‌توان با وارد کردن IP، دستگاه را کنترل و داده‌های آن را تخلیه کرد. علاوه بر آن ظرفیت حافظه دستگاه‌های جدید افزایش یافته است و قابل مقایسه با دستگاه‌های شتاب نگار قدیمی نیست.

سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان اظهار داشت: با توجه به شدت یافتن روند گسترش زندگی شهری و تمرکز جمعیت، اهمیت توجه به خطر زلزله احتمالی در شهرها افزایش یافته است، اما مقابله با پیامدهای مرگبار و مخرب زمین لرزه تا حد زیادی می تواند از تلفات جانی و خسارات ناشی از آن کم کند.

وی افزود: واقعیت این است که با وجود تمام اقدامات انجام شده، همچنان این رویداد جزو خطرناکترین حوادث طبیعی در جهان به شمار می آید.

ملک با بیان اینکه تاکنون پیش بینی وقوع زمین لرزه به عنوان یک راهکار از نظر علمی ممکن نیست، روش های علمی طی ۲ دهه اخیر در کشورهای لرزه خیز پیشرو در حوزه مدیریت بحران  سامانه های هشدار سریع زلزله و پاسخ سریع را بعنوان یک راهکار درحال پیشرفت در نظر گرفته شده است.

رئیس شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان با بیان این که ۱۶ شهر گلستان دارای بافت فرسوده هستند، اضافه کرد: ۱۸ درصد  از مساحت شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر در بافت فرسوده بوده و ۳۰ درصد جمعیت در این بافت‌ها سکونت دارند.

سرپرست اداره کل راه و شهرسازی گلستان گفت: در شهر گرگان ۳۵ درصد جمعیت شهری در ۲۴ درصد بافت ناکارآمد و در شهر گنبدکاووس ۴۸ درصد جمعیت در ۳۱ درصد مساحت شهری بافت ناکارآمد ساکن هستند و این امر زنگ خطری برای این مناطق است.