شناسهٔ خبر: 28607 - سرویس مسکن و شهرسازی
نسخه قابل چاپ

اعتمادسازی؛ شرط موفقيت تعاونی‌های مسكن

مسکن مهر کرمان مصطفی قلی خسروی*: صندوق‌های پس‌انداز و تعاونی‌های مسكن از گذشته نیز بر میزان عرضه و تقاضای مسكن تاثیر مثبت داشته‌اند. تصمیم امروز مسوولان پولی كشور نیز مبنی بر ایجاد موسساتی برای پس‌انداز و مشاركت مردم برای ساخت می‌تواند عاملی برای تحرك مسكن باشد اما نه در كوتاه‌مدت.

اگرچه تعاونی‌ها یا صندوق‌های محلی برای مشاركت مردم در ساخت در سال‌های گذشته نقش مهمی ایفا كرده‌اند اما مشخصا در یك دهه گذشته و از زمانی كه تعاونی‌های مسكن مهر آغاز به كار كرد؛ نقش این تعاونی‌ها تضعیف شد. تعاونی‌های مسكن مهر آنقدر عملكرد بدی داشتند كه مردم كم‌كم اعتمادشان به چنین مشاركت‌هایی سلب شد. در مدتی كه پروژه مسكن مهر آغاز شد؛ بارها ملاحظه می‌شد كه تعاونی‌ها یك خانه را به چند نفر یا یك زمین را با تعداد مشاركت‌هایی كه حدود ندارد؛ ساختند و فروختند؛ اتفاقی كه مردم را سردرگم و برای خرید خانه‌های مهر مردد می‌كرد.

با چنین پیشینه‌ای از عملكرد تعاونی‌ها در بخش مسكن، مشاركت دوباره مردم در پروژه‌های ساخت با مصائب خاصی روبه‌رو خواهد شد. مسلم است كه برای مردم با تجربه چند سال پیش مسكن مهر اعتماد دوباره به چنین تعاونی‌ها و صندوق‌هایی كار دشواری است و بنابراین دولت برای پیش‌برد بخشنامه جدیدش باید در وهله نخست برای مردم اعتمادسازی كند.

البته باید به این نكته نیز توجه داشت كه حتی اعتمادسازی و جذب سپرده‌های مردم در پروژه‌های ساخت نیز نمی‌تواند به مفهوم رونق یا به تحرك درآمدن بخش مسكن باشد. چراكه اجرای چنین پروژه‌هایی زمانبر است و دست كم چند سال برای مشخص شدن نتایج آن و اثربخشی آن در بخش مسكن زمان لازم است.

بنابراین هرچند این طرح می‌تواند در بلندمدت و البته با جلب اعتماد مردم، كمكی به خانه‌دار شدن گروهی از مردم باشد اما در كوتاه‌مدت اثرات قابل ملاحظه‌ای نخواهد داشت و نتایج آن تا پایان دولت یازدهم به هیچ‌وجه ملموس نخواهد بود. در مجموع اما اقدامات دولت و ایجاد ثبات نسبی سیاسی سبب شده به تدریج مسكن از ركود عمیقی كه درگیر شده بود فاصله بگیرد و این امید ایجاد شود كه در ماه‌های آینده و همزمان با رشد اقتصادی نوید داده شده برای سال جاری، بخش مسكن نیز با تحرك نسبی مواجه شود.

*دبیر اتحادیه املاك كشور

برچسب‌ها:

نظر شما