شناسهٔ خبر: 49649 - سرویس بنادر و دریانوردی
نسخه قابل چاپ

جزییات بیانیه بیست و پنجمین همایش ارگان‌های دریایی

اختتامیه بیست و پنجمین همایش هماهنگی ارگان‌های دریایی کشور ، با صدور بیانیه‌ای ۱۲ بندی به کار خود پایان داد.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به نقل از سازمان بنادرودریانوردی،  بیست و پنجمین همایش هماهنگی ارگان‌های دریایی کشور با شعار "توسعه حمل و نقل دریایی با رویکرد اقتصاد مقاومتی" در مرکز همایش بین‌المللی سپهر هتل بزرگ ارم تهران برگزار شد و با محوریت شعار همایش، سه پنل تخصصی با عناوین زیر تشکیل شد و موضوعات متعددی ذیل مورد بررسی و تبادل نظر مسئولان و کارشناسان ارگان های دریایی و بندری کشور قرار گرفت.

۱- توسعه حمل و نقل دریایی: ایمنی و امنیت دریانوردی

۲-لجستیک بندری و نقش بخش خصوصی در توسعه دریایی کشور

۳-حفظ محیط زیست دریایی، اساس توسعه پایدار

نتایج حاصله از مباحث مطروحه در همایش، به شرح ذیل مورد تایید و تصویب حاضرین قرار گرفت:

۱-در دی ماه سال جاری شاهد سانحه کشتی نفتکش سانچی در نزدیکی سواحل کشور چین بودیم. در این حادثه دردناک متأسفانه ۳۰ دریانورد غیور کشورمان به همراه دو نفر دریانورد بنگلادشی، به درجه رفیع شهادت نایل آمدند. شرکت کنندگان در این همایش، ضمن ابراز تأثر عمیق خود به خاطر این حادثه جان گداز، از تلاش های شبانه روزی صورت گرفته توسط مسئولین و کارشناسان نهادها و ارگان های کشوری و لشگری به ویژه شرکت ملی نفتکش، سازمان بنادر و دریانوردی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت امور خارجه، نیروی دریایی راهبردی ارتش ج.ا.ایران و کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی قدردانی می نماید. حاضرین در همایش، ضمن آرزوی علو درجات الهی برای شهدای خدمت حادثه کشتی سانچی و تسلی خاطر خانواده ها و بستگان داغدار این عزیزان،انتظار دارند:

الف) شرکت ملی نفتکش جهت استیفای کلیه حقوق خانواده های شهدا پیگیری و اقدام جدی به عمل آورد

ب) سازمان بنادر و دریانوردی به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران به همراه کشورهای پاناما، چین و  هنگ کنگ علل سانحه کشتی های سانچی و کریستال را بررسی نمایند و تمام تلاش دیپلماتیک و فنی خود را برای کشف واقعیات و درس های آموختنی ، برای اجتناب از تکرار چنین حوادث دردناک بکار گیرند.

۲-از شورای عالی صنایع دریایی درخواست می شود، در جهت بهره گیری حداکثری از قانون استفاده از حداکثر توان فنی و مهندسی داخلی کشتی سازی ها مصوب مجلس شورای اسلامی، زیر ساخت های لازم را برای تولید شناورهای جایگزین ناوگان سنتی فراهم نماید. همچنین مقرر گردید، سازمان بنادر و دریانوردی به منظور اجرای طرح نوسازی ناوگان سنتی، اقدام لازم را برای انعقاد تفاهم نامه همکاری با اتحادیه تعاونی های بار و مسافر سراسر کشور و وزارت صنعت، معدن و تجارت بعمل آورد. در همین راستا و در اجرای مصوبه شماره ۱۰۴۰۲ یکصد و هفتادمین جلسه مورخ سیزده اردیبهشت ۹۶ ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ماده ۱۸ آیین نامه کالاهای ملوانی ضروری است، اعتبار لازم برای اجرای طرح ساماندهی و نوسازی ناوگان سنتی به میزان حداکثر ۲۰ درصد سالانه تخصیص یابد.

۳-با عنایت به تهدیدهای روز افزون امنیت سایبری در محیط مدیریت کشتیرانی و ناوبری و لزوم ایجاد بسترهای مناسب برای مواجهه با این تهدیدات، استقرار استانداردهای ISO ۲۷۰۰۱ در ارگان ها و شرکت های فعال در حوزه دریایی ضروری می باشد. فلذا از این نهادها و شرکت ها درخواست می شود، ضمن توسعه آموزش های امنیت سایبری، نسبت به استقرار استاندارد فوق الذکر اقدام نمایند.

۴-با درک ضرورت وجود سندی جامع برای نیل به منویات مقام معظم رهبری و رئیس جمهور محترم در رابطه با توسعه دریا محور و بهره مندی حداکثری از ظرفیت ها و منابع خدادادی دریا و ساحل، از شورای انقلاب فرهنگی درخواست می شود، نسبت به تصویب و ابلاغ "سند جامع توسعه دریایی کشور" اقدام عاجل بعمل آورد و در راستای بهره برداری پایدار از سواحل، دریاها و جزایر، نسبت به تدوین برنامه اجرایی این سند اقدام لازم معمول دارد.

۵-با توجه به لازم الاجرا شدن کنوانسیون مدیریت آب توازن کشتی ها از تاریخ هجدهم شهریور ماه ۱۳۹۶، ضمن تقدیر از فعالیت های صورت گرفته برای تهیه مقدمات اجرای این کنوانسیون، از ارگان های دریایی و سایر مراجع ذیصلاح درخواست می شود، با سازمان بنادر و دریانوردی و سازمان حفاظت محیط زیست کشور کمال همکاری را به منظور اجرای کامل کنوانسیون بعمل آورند.

۶-با هدف کاهش گازهای گلخانه ای و در اجرای قانون هوای پاک و به منظور توسعه صنعت سوخت رسانی و کاهش وابستگی ناوگان دریایی کشور به تامین سوخت از سایر کشورها :

الف) با عنایت به الزام کشتی ها به استفاده از سوخت با سولفور کم از سال ۲۰۲۰ بر اساس مفاد ضمیمه ششم کنوانسیون مارپل، ارگان های دریایی از وزارت نفت درخواست می نمایند، نسبت به تولید سوخت با سولفور کم توسط پالایشگاه های کشور اقدام نماید.

ب) با توجه به اهمیت موضوع بهینه سازی سوخت در کشتی ها (EEDI) از مراکز دانشگاهی، صنایع کشتی سازی و شرکت های کشتیرانی درخواست می گردد، تحقیقات، مطالعات و تمهیدات لازم را جهت تحقق این امر بعمل آورند.

۷-حاضرین در همایش از کلیه نهادها، ارگان ها و شرکت های فعال در حوزه دریایی و بندری بخاطر ایفای نقش در تعهد به مسئولیت اجتماعی خود تقدیر می نمایند. معهذا با هدف نظام مند کردن ایفای نقش مسئولیت اجتماعی با ویژگی زیست محیطی، از سازمان محیط زیست کشور تقاضا می شود، نسبت به تشکیل و مدیریت کارگروه ویژه ای در این خصوص اقدام نماید. از نهادهای دولتی و غیر دولتی و شرکت ها درخواست می شود، با محوریت سازمان محیط زیست کشور و در قالب کارگروه متشکله اقدامات و همکاری لازم را مبذول دارند.

۸-گردشگری دریایی در شکوفایی اقتصاد دریا محور، از نقش و اهمیت زیادی برخوردار می باشد. از شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری مؤکداً درخواست می شود، نسبت به تصویب و ابلاغ سند ملی گردشگری دریایی، با همکاری نهادهای مرتبط دولتی و غیر دولتی اقدام کند.

۹-بازیافت ایمن و سازگار با محیط زیست کشتی های از رده خارج از اهمیت بالایی برخوردار می باشد :

الف) از سازمان محیط زیست کشور درخواست می شود، نسبت به تدوین دستورالعمل ها و عنداللزوم تهیه لایحه قانون فرایند بازیافت شناورها اقدام نماید و تا تصویب و ابلاغ، آن را مورد پیگیری قرار دهد.

ب) از سازمان بنادر و دریانوردی تقاضا می شود، امکان عضویت دولت ج.ا.ایران در کنوانسیون هنگ کنگ راجع به بازیافت ایمن و سازگار با محیط زیست کشتی ها مصوب ۲۰۰۹ میلادی را مورد مطالعه و ارزیابی قرار دهد و نتیجه آن را به اجلاس بعدی همایش ارگان های دریایی گزارش کند.

۱۰-با توجه به سوابق و مصوبات همایش های قبلی و ضرورت کاربرد فناوری اطلاعات در بنادر با رویکرد بنادر هوشمند و با هدف دستیابی به حداکثر کارایی در عملیات اجرایی، کاهش مصرف انرژی و حفظ محیط‌زیست، از سازمان بنادر و دریانوردی درخواست می‌شود، با هماهنگی ارگان‌های ذیربط نسبت به برنامه‌ریزی اجرایی و پیاده‌سازی سامانه یکپارچه مدیریت عملیات بندری و پایش مستمر فرصت‏‌ها و تهدیدهای فناوری در بندر شهیدرجایی به عنوان بندر نمونه، طی سال ۹۷ اقدام کند.

۱۱-اجرای مفاد بیانیه های پایانی همایش ها از مطالبات جامعه دریایی و بندری می باشد. حاضرین در این همایش، ضمن تقدیر و تشکر از دبیرخانه هماهنگی ارگان های دریایی مستقر در سازمان بنادر و دریانوردی به خاطر پیگیری‌های مستمر اجرای مفاد بیانیه‌ها، از کلیه اعضای دبیرخانه هماهنگی ارگان‌های دریایی کشور درخواست می‌نماید، اهتمام ویژه برای اجرایی‌نمودن بندهای مربوط به حوزه فعالیت خود مبذول دارند و گزارش اقدامات و نتایج حاصله را به دبیرخانه هماهنگی ارائه نمایند. برای این منظور، از شورای عالی مدیران ارشد ارگان های دریایی تقاضا می شود، در اولین جلسه خود "شیوه نامه پیگیری، اجراء و گزارش دهی" مفاد بیانیه را به تصویب رساند و جهت اجراء ابلاغ نماید.

۱۲-حاضرین در همایش با عنایت به بند ۴ صورتجلسه مورخ ۷اردیبهشت ماه ۹۵ شورای عالی مدیران ارشد ارگان های دریایی و دستور العمل برگزاری "نمایشگاه بین المللی دریایی" تحت نظر دبیرخانه هماهنگی ارگان های دریایی،  بر  استمرار برگزاری قوی آن با مشارکت همه نهادها و ارگان های دریایی دولتی و غیر دولتی و نیز شرکت های فعال در حوزه دریایی و بندری تأکید ورزیدند. در همین راستا و با هدف افزایش کیفیت، برخورداری از زمان کافی برای هماهنگی و برنامه ریزی، مشارکت حداکثری مخاطبین داخلی و خارجی و تخصیص بودجه مکفی برای غرفه داران و در نهایت تبدیل نمایشگاه به یک برند منطقه‌ای و بین‌المللی، از شورای مدیران ارشد ارگان‌های دریایی درخواست می‌شود، همانند بسیاری از کشورهایی مطرح دریایی، موضوع برگزاری نمایشگاه بصورت دو سالانه و ترجیحاً در فصل اول سال را مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار دهد.  

نظر شما