شناسهٔ خبر: 55052 - سرویس مسکن و شهرسازی
نسخه قابل چاپ

معاون وزیر راه و شهرسازی:

رویکرد طرح بازآفرینی شهری حمایت از بخش خصوصی است

هوشنگ عشایری معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: رویکرد دولت تدبیر و امید در چارچوب اجرای 'طرح بازآفرینی شهری' حمایت از بخش خصوصی و توسعه گران برای ورود به بازسازی و نوسازی محلات فرسوده است.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به نقل از ایرنا، هوشنگ عشایری روز دوشنبه در نشست ستاد بازآفرینی شهری پایدار خراسان رضوی در مشهد افزود: تا سال ۱۴۰۰ می بایست هزار و ۳۳۴ محله در ۵۴۳ شهر با جمعیت ۱۰ میلیون نفر در زیرمجموعه فعالیتهای نرم افزاری و کالبدی طرح بازآفرینی قرار گیرند.

وی ادامه داد: اجرای این طرح ۶۶ هزار هکتار از زمینهای شهری، ۲۰ درصد مساحت شهری و ۳۰ درصد جمعیت شهرهای کشور را در بر می گیرد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: در این چارچوب دولت، شهرداریها، توسعه گران، تسهیلگران و بخش خصوصی در مورد نوسازی و مقاومسازی مسکن، ارتقای خدمات زیربنایی و روبنایی، فضاهای عمومی شهری و توان افزایی اقتصادی و اجتماعی ساکنان محله ها با محوریت مردم و رویکرد پایین به بالا نقش خود را ایفا می کنند.

وی افزود: در اجرای طرح بازآفرینی رویکرد ما حمایت از بخش خصوصی و توسعه گران برای ورود به محلات است. در پرداخت تسهیلات به سازندگان در کلانشهرها، مراکز استانها ۵۰۰ میلیون ریال وام دو ساله با سود دوره مشارکت ۹ درصد و سایر شهرها ۴۰۰ میلیون ریال دریافت می کنند.

عشایری ادامه داد: همچنین وام ودیعه مسکن برای کسانی که زمین خود را برای ساخت در اختیار سازندگان قرار می دهند ۲۰۰ میلیون ریال در مراکز استانها و ۱۵۰ میلیون ریال در سایر شهرها است. برای زوجهای جوان نیز ۶۰۰ میلیون ریال در شهرها و ۸۰۰ میلیون ریال با سود شش درصد در تهران پرداخت می شود.

وی گفت: دولت ۲۵۰ هزار میلیارد ریال با کمک شهرداریها و بخش خصوصی که غالب آن با بخش خصوصی است برای این منظور در نظر گرفته است. جدای از اینکه دولت خدمات روبنایی و منابع را آماده می کند مقرر شد ۱۵ هزار میلیارد ریال نیز برای توزیع در اختیار محلات و تسهیلگران در کنار تمام تخفیفها و مشوقهای فعالیت در مناطق محروم و ناکارآمد قرارداده شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: برنامه بازآفرینی شهری برمبنای سه تجربه قبلی تدوین شده است. رهبر معظم انقلاب اسلامی به سران قوا تاکید کرده اند که به مسئله ساکنان واقع در محلات هدف شهری یعنی همان حاشیه شهرها و بافتهای فرسوده خاصتر توجه شود.

وی همچنین به مبناهای قانونی برنامه بازآفرینی شهری ایران اشاره و بیان کرد: به همین دلیل در چارچوب مواد ۵۹، ۶۱ و ۶۲ قانون برنامه ششم توسعه تاکید شده دولت و شهرداریها برای بازآفرینی سالانه ۲۷۰ محله ورود پیدا کنند. بر این اساس باید برنامه اقدام مشترک به تصویب ستاد ملی بازآفرینی شهری برسد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران ادامه داد: برنامه باز آفرینی شهری ایران مبتنی بر سه تجربه گذشته تدوین و به ستاد ملی بازآفرینی ارائه شده است. پس از پایان جنگ تحمیلی تا سه پیش سه روش توسعه شهری را پشت سرگذاشته ایم. نخستین آنها بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده بود که کالبد محور بود و از تهران برای محلات پروژه تعریف می شد تا پول بگذاریم، تملک و تخریب کنیم به این امید که کاری در آن زمین تملک شده انجام دهیم. این رویکرد بالا به پائین و کالبدمحور موجب نارضایتی مردم شد و طرح موفق نبود.

وی گفت: اوایل دهه ۱۳۸۰ دولت به این فکر افتاد که به سمت بازآفرینی حاشیه شهرها برود که بومی سازی و برنامه های بهسازی و نوسازی کالبدی نیز به آن اضافه شد اما بانک جهانی که سرمایه گذار بود به دلیل تحریمها عقب نشینی کرد و پروژه ها ناقص ماند.

عشایری تجربه بعدی را 'مسکن مهر' ذکر و بیان کرد: گرچه اقدام خوبی بود اما در اجرا مناسب نبود و این مداخله مستقیم دولت در مسکن نیز ناموفق بود لذا بر مبنای همین تجربیات 'برنامه بازآفرینی شهری' نوشته شد.

وی افزود: برنامه اقدام مشترک بازآفرینی شهری پایدار با شش فعالیت غیرکالبدی و نرم افزاری از جمله نهاد سازی، ابزارسازی و جریان سازی آغاز شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: محور اصلی برنامه که پروژه محور بود به محله محور تبدیل شد. هدف بازآفرینی محله است. همچنین به جای اینکه در پایتخت یا مرکز استان برای شهرستانها تصمیم گیری شود و به جای رویکرد از بالا به پائین، برنامه از پائین به بالا تهیه شده است.

وی گفت: در گذشته یارانه بطور مستقیم وارد جریان مسکن می شد و به همین خاطر سوداگری اتفاق می افتاد و فردی که نیاز به مسکن نداشت متقاضی مسکن می شد.

عشایری افزود: در برخی موارد امتیاز مسکن مهر به فروش می رفت و دولت از ۲۰ تا ۶۰ میلیون تومان یارانه مستقیم پرداخت می کرد و تقاضا به سمت بازار مسکن نیز وجه کاذب پیدا می کرد اما اکنون مدل تقاضا مبتنی بر سرمایه گذاری پیش می رود و در روش مسکن یکم تسهیلات با سود شش درصد پرداخت می شود.

وی ادامه داد: با توجه به بازار طلا و سکه بالغ بر ۴۰۰ هزار نفر در صندوق مسکن یکم کشور سرمایه گذاری کرده اند که این افراد نیازمند مسکن واقعی بوده و افرادی که به دنبال مسکندار شدن هستند در این صندوق سرمایه گذاری می کنند.

مدیرعامل ستاد ملی بازآفرینی شهری به فعالیتهای خراسان رضوی در اجرای طرح بازآفرینی نیز اشاره و بیان کرد: خراسان رضوی تنها استانی است که برنامه اقدام مشترک مصوب دارد و استان پیشرو در این زمینه است.

معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران که با هدف بررسی و ارزیابی برنامه اقدام جامع مشترک دستگاهها و نهادهای عضو ستاد خراسان رضوی در امر بازآفرینی شهری به مشهد سفر کرده پروژه های حاشیه این کلانشهر واقع در محله پنج تن شامل ساخت مدرسه در شهرک ابرار۱ و شهرک ابرار ۲ نیز بازدید می کند.

بافت فرسوده مشهد با حدود هشت درصد مساحت این شهر ۱۹ درصد جمعیت مشهد را در خود جای داده است. مساحت بافت فرسوده مشهد دو هزار و ۲۹۲ هکتار شامل بافت فرسوده اطراف حرم امام رضا(ع) با ۳۶۶ هکتار مساحت و پیشرفت ۵۵ درصدی در بازسازی طی ۱۵ سال گذشته، بافت فرسوده میدان شهدا با ۶۵ درصد پیشرفت اجرا و بافت فرسوده آبکوه با ۱۱ درصد پیشرفت نوسازی است. نوسازی بافت فرسوده قلعه وکیل آباد به مساحت ۲۲ هکتار نیز از سال ۱۳۷۰ آغاز شده اما تاکنون فقط ۱۵ درصد از این بافت تملک شده است. منطقه چهار شهرداری مشهد بیشترین و منطقه ۱۲ آن کمترین میزان بافت فرسوده این شهر را در خود جای داده اند.
بر اساس طرح برنامه ملی بازآفرینی شهری که اجرای رسمی آن از بهمن ۱۳۹۶ آغاز شده سالانه ۱۰ درصد بافت فرسوده و ناکارآمد شهری در سطح کشور بازسازی می شود. هم اینک هزار محله در ۴۶۵ شهر کشور در سطحی به وسعت ۵۵ هزار و ۱۰۴ هکتار جزو بافت ناکارآمد شهری است.

'کاهش فقر شهری، ارتقای تاب آوری شهری، ارتقای هویت و منزلت مکانی و افزایش حکمرانی محلی' از اهداف کلان محلی این طرح هستند. در این چارچوب قرار است تا پایان اجرای برنامه ششم توسعه نیمی از محله های هدف طرح بازآفرینی شهری مشتمل بر هزار و ۳۳۴ محله که در مجموع ۹ میلیون نفر را در خود جای داده اند با اختصاص سالانه ۲۵هزار میلیارد تومان بازسازی شود.

نظر شما