شناسهٔ خبر: 59204 - سرویس مسکن و شهرسازی
نسخه قابل چاپ

مدیرکل مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مطرح کرد:

خانوار روستایی در ایران رو به کاهش است/ ضرورت توجه به کیفیت با اولویت مقاوم‌سازی مد نظر است

حمیدرضا سهرابی مدیرکل مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: خانوار روستایی در ایران در حال کاهش است و با توجه به این کاهش، نیاز به مسکن، موضوعی طبیعی است. ارتقای سطح کیفی و از کمیت به سوی کیفیت رفتن با اولویت مقاوم‌سازی در مسکن روستایی از برنامه‌های مدنظر و پیش رو است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، حمیدرضا سهرابی، مدیر کل مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، در هجدهمین همایش "سیاست‌های توسعه مسکن در ایران" در سلسله گفت‌وگوهای تخصصی با موضوع "سیاست‌های توسعه و تامین مسکن روستایی"، با نگاهی به سیر تحولات و مولفه‌ها در مسکن روستایی در چند دهه اخیر گفت: مسکن به عنوان نیاز اولیه بشر از دیر باز مد نظر بوده است  و مسکن روستایی علاوه بر فضای زیستی شامل فضای معیشتی هم می‌شود.

وی افزود: بنابر اصل ۳۱ قانون اساسی دولت موظف تامین مسکن برای همه مردم است و کارگران و روستاییان در اولویت هستند. با توجه به اینکه در کشوری حادثه‌خیز زندگی می‌کنیم، متاسفانه شاهد بروز خسارت‌های بسیاری در بافت‌های فرسوده هستیم.

مدیرکل مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب توضیح داد: از سال ۱۳۳۵ حدود ۵۹ میلیون نفر ساکن شهرها و ۲۱ میلیون نفر در روستاها ساکن بوده‌اند، یعنی ۶۸ درصد جامعه روستایی بودند و امروز ۲۶ درصد ساکن روستاها هستند. ما در سال ۶۵ هم ۴۹۶ شهر و امروز ۱۲۴۲ شهر داریم که البته گاهی با تجمیع چند روستا شهری اضافه شده است. در واقع خانوار روستایی در حال کاهش است و با توجه به به این کاهش نیاز به مسکن طبیعی است.

وی با ارایه وضعیت آماری دیگری از شاخص‌های مسکن روستایی افزود: شاخص نفر در روستا در هر اتاق در سال ۶۵ ، دو نفر و در سال ۹۰ به ۱/۲ نفر رسیده است. همچنین تملک واحدها توسط روستاییان در سال ۶۵ ، ۳/. درصد و در سال ۹۰ به ۱۲ درصد رسیده است که مهاجرت علت اصلی آن است. زمین‌های روستایی نیز از ۴۰۰ متر به ۳۷۰ کاهش داشته است.

سهرابی با اشاره به سرفصل دیگری با محور "معیشت‌محوری مسکن روستایی گفت: در سال‌های اخیر تخریب و نوسازی  بافت‌های فرسوده در مسکن روستایی و بهسازی توسعه‌ای مسکن خیلی از اوقات سبب از بین رفتن فضای معیشتی روستایی شد. 

این مدیر حوزه مسکن در ادامه با اشاره به موضوع مقاومت واحدهای مسکونی روستایی توضیح داد: در سال ۸۴ مقاومت واحدهای مسکونی ۰/۵ درصد بوده است و البته بنیاد مسکن حمایت از ساخت و سازها را بر عهده گرفت. به عنوان مثال میزان مقاومت در بافت‌های استان کرمان با فعالیت طرح ویژه بازسازی مناطق آسیب‌دیده به ۵۳ درصد رسیده است.

سهرابی با اشاره به برخی مقاومت‌ها از سوی مردم در مسیر نوسازی بافت‌های فرسوده اضافه کرد: با وجود همه فعالیت‌ها هنوز ۲۰ درصد روستاها به مقاوم‌سازی وارد نشده‌اند و محرومند. البته برخی هموطنان در روستاها رغبت زیادی هم برای مشارکت در مقاوم‌سازی ندارند و به بسیاری از روستاها هنوز یک فقره تسهیلات وارد نشده است و برخی استفاده از تسهیلات ۵ درصدی را نیز قبول ندارند.

وی همچنین گفت: نمی‌توان مسکن روستایی را از موضوعات کالبدی دور نگاه داشت و این آسیب بخشی‌نگری در سال‌های اخیر بخشی از آسیب‌های مسکن روستایی بوده است.

سهرابی افزود: ارتقای سطح کیفی و از کمیت به سوی کیفیت رفتن با اولویت مقاوم‌سازی مد نظر است. همچنین بهینه سازی مصرف انرژی همراه با توسعه گردشگری از موضوعای هستند که در برنامه‌های مسکن روستایی لحاظ خواهیم کرد./        

نظر شما