شناسهٔ خبر: 93787 - سرویس وزارتی
نسخه قابل چاپ

دبیر کمیته ملی اسکان بشر جمهوری اسلامی ایران:

مدیران شهری فضاهایی متناسب با کودکان برای تجربه زندگی اجتماعی ایجاد کنند/حقوق کودکان در حوزه امنیت و سلامت ارتقا یابد

محمد مهدی مظاهری دبیرکل کمیته ملی برنامه اسکان بشر ملل متحد دبیر کمیته ملی اسکان بشر گفت: وقتی از آرمانشهر کودک صحبت می‌کنیم، شاخص‌هایی از جمله سلامتی، ایمنی، فعالیت آزادانه، داشتن و انتقال احساس مثبت از طبیعت و والدین به کودکان، فراهم کردن دسترسی مستقل کودکان به گونه‌های متفاوتی از فعالیت‌ها و تقویت حفظ مشارکت اجتماعی و ایجاد امنیت در امکان عمومی مدنظر است.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمدمهدی مظاهری دبیر کمیته مل اسکان بشر، در نخستین سمپوزیوم بین‌المللی آرمانشهر کودکان که با همکاری دانشگاه علم و صنعت و کمیته ملی اسکان بشر به صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: باید از تجارب دنیا استفاده شود. باید در خیابان‌ها و معابر از علایم ترافیکی مناسب در محل‌های کودکان استفاده شود تا سلامت و امنیت آنان را تحت‌تاثیر قرار داده و ارتقا دهد، زیرا ساختن شهر آرمانی کودکان کار پیچیده‌ای نیست.

دبیر کمیته ملی اسکان بشر ایران، افزود: وقتی از آرمانشهر کودک صحبت می‌کنیم، شاخص هایی از جمله سلامتی، ایمنی، فعالیت آزادانه، داشتن و انتقال احساس مثبت از طبیعت و والدین به کودکان، فراهم کردن دسترسی مستقل کودکان به گونه‌های متفاوتی از فعالیت‌ها و تقویت حفظ مشارکت اجتماعی و ایجاد امنیت در امکان عمومی مدنظر است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: بسیاری از ناهنجاریی که در دوران بلوغ به وجود می‌آید را باید در شرایط نامساعد پرورش دوران کودکی جست‌وجو کرد. آسیب‌هایی که حتی در بزرگسالی هم ممکن است جبران نشود.  از این رو ساختن فضای سالم برای دوران کودکی شاد و ایمن بسیار حایز اهمیت است.  

دبیر کمیته ملی اسکان بشر، افزود: توجه به موضوع کودکان هم رویکرد دینی در اجتهاد و فقه پویای شیعی دارد و هم در حوزه روانشناسی شخصیتی و هم در آیین‌نامه‌هایی که در سازمان ملل متحد در آژانس‌های تخصصی بیان شده که اشتراکات فراوانی در این زمینه وجود داد.

عضو هیات امنای بنیاد ایران‌شناسی در ادامه با اشاره به اینکه کودکان به دلیل شرایط خاص از جمله ویژگی‌های حساس جسمی، سنی و روانی، تفاوت‌های پنهان و آشکاری با دیگر شهروندان و گروه‌‌های سنی جامعه دارند، گفت: نیازهای کودکان متفاوت است و این گروه حساس‌ترین و درعین حال تاثیرپذیرترین گروه سنی جوامع هستند. بنابراین برای آنکه شخصیت آن‌ها به خوبی شکل گیرد نیاز به این دارند که زندگی اجتماعی خوب و شاد را تجربه کنند.  

مظاهری افزود: محیط کودکان باید به گونه‌ای باشد که دائم از محیط اطراف در حال درس گرفتن باشند و همزمان با بازی، تجربه‌های ارزنده به دست آورند که این تجربه‌ها می‌تواند پایه‌های شخصیتی و رشد جسمی، ذهنی و اجتماعی را شکل دهد.

عضو فرهنگستان هنر همچنین با اشاره به اینکه هنجارها و ناهنجاری های روانی برای کودکان نقش مهمی در اجتماعی کردن آنها دارد، افزود: از این رو مدیران شهری باید فضایی را فرهم کنند که کودک متناسب با سن و سال در حوزه های مختلف، زندگی اجتماعی را تجربه کنند.  از این رو نیاز است مدیران و متخصصان در حوزه های روانشناسی، تعلیم و تربیت و شهرسازی، فضایی را به وجود آورند و در راستای آرمانشهر کودک با هم همفکری و همکاری داشته باشند.

به گفته وی در حال حاضر شواهدی دال بر تضعیف حقوق کودکان در دنیا، منطقه و از جمله ایران هستیم که این موارد می‌تواند شامل نبود امنیت، آلودگی محیطی و همچنین نبود امکانات مناسب باشد که باید در حد لازم و تخصصی به مسایل خاص کودکان و نوجوانان توجه شود.

مظاهری همچنین به تعریف نهادهای تخصصی کودکان سازمان ملل متحد از کودکان اشاره کرد و گفت:‌ بر اساس تعریف نهادهای تخصصی کودکان سازمان ملل، کودکان باید دارای فضای مناسب و فرصت های درست برای آموزش خارج از منزل باشند.  

به گفته این استاد دانشگاه، گرچه ایران تلاش‌های خوبی در این راستا انجام داده، اما باید گام‌های بزرگتری بردارد تا کودکان بتوانند در فضای شهری و فضای پیرامون خانه شرایط زیست اجتماعی را تجربه کنند و از راه حضور و بازی درباره طبیعت، دنیای حیوانات و رابط اجتماعی، فرصت‌هایی برای کشف، درک و شکل‌گیری میراث‌فرهنگی و هنری جامعه داشته باشند.

دبیر کمیته ملی اسکان بشر، توضیح داد: باید به حضور کودکان از طریق برنامه‌های آموزشی و پرورشی‌ و با استفاده از ابزار اینترنت و اینترانت به توسعه آموزش آنها کمک کنیم تا آن‌ها ارزش عناصر محیطی را آموزش ببیند و درک کنند.

محله محور بودن فضای شهری در گذشته از دیگر مواردی بود که مظاهری به آن اشاره کرده و آن را عاملی مثبت برای آزادی و فعالیت کودکان بر شمرد.

به گفته وی در گذشته کوچه‌ها، پیاده‌روها، بن بست، همسایگان و... و. شرایطی را فراهم می‌کرد که کودکان بازی می‌کردند اما این تصویر امروزه نیست. امروزه کوچه‌ها تبدیل به خیابان شده و فضا و مبلمان شهری عواملی شده که حضور کودکان را در محله‌ها محدود کرده است.  

کمیته ملی اسکان بشر تاکنون جلساتی با همراهی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پیرامون آرمانشهر کودک برگزار کرده است. تشکیل شورای تخصصی آرمانشهر کودک از دیگر اقدامات پژوهش محور کمیته ملی است.