شناسهٔ خبر: 109872 - سرویس مسکن و شهرسازی

در تفاهم بنیاد مسکن و وزارت میراث فرهنگی؛

طرح‌های ویژه حفاظت و احیای بافت تاریخی-فرهنگی تهیه می‌شود

تفاهم‌نامه رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در مراسم امضای تفاهم‌نامه بنیاد مسکن و وزارت میراث‌فرهنگی گفت: اجرای طرح روستاهای هدف گردشگری در بحث رونق اقتصادی روستاها بسیار موثر است و زمینه‌ساز ایجاد اشتغال، درآمدزایی خواهد بود.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، تفاهم‌نامه مشترک وزارت میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای صیانت از بافت فرهنگی روستاها به امضا رسید.

به گزارش روابط عمومی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بر اساس مفاد این تفاهم نامه که به امضای سید عزت اله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری  و همچنین اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی رسید، دو طرف برای همکاری در زمینه مرمت و احیای بناهای دارای ارزش تاریخی و معماری بومی در روستاها متعهد شدند.

همچنین همکاری دو دستگاه برای توسعه گردشگری و صنایع دستی روستایی از موضوعات این تفاهم‌نامه است.

در این تفاهم نامه به موضوع صیانت از معماری بومی در ساخت و سازهای روستایی تاکید شده و طرفین تعهد کرده‌اند که در تهیه چارچوب طرح‌های ویژه حفاظت و احیای بافت تاریخی-فرهنگی (ازجمله تعیین حریم‌ها) با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

اکبر نیکزاد رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه روستاها قطب اقتصاد کشورند و باید به آنها توجه ویژه داشت افزود: امروزه بحث گردشگری در بین خانواده‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخودار است و جزو برنامه‌ریزی خانواده‌ها در طول سال است و در این میان روستا های هدف گردشگری از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند. اجرای طرح روستاهای هدف گردشگری در بحث رونق اقتصادی روستاها بسیار موثر است و زمینه‌ساز ایجاد اشتغال، درآمدزایی خواهد بود.

بنیاد مسکن بهترین حافظ میراث‌فرهنگی

سیدعزت اله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در حاشیه امضای این تفاهم نامه با اشاره به اینکه روستاها ذخیره ژنتیکی ملموس و ناملموس میراث فرهنگی کشور هستند گفت: بنیاد مسکن بیش از هر نهاد دیگری در روستا حضور دارد و به همین دلیل می‌تواند بهترین حافظ میراث‌فرهنگی باشد.

ضرغامی گفت: روستاها خاستگاه اصلی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و خدمات گردشگری هستند  و روستائیان می‌توانند بهترین یگان حفاظت آثار فرهنگی باشند.

وی ادامه داد: باید جلوی فرسایش آثار فرهنگی موجود در روستاها را با کمک ساکنین روستا گرفت و با کمک بنیاد مسکن به مرمت ، بازسازی و بهینه سازی این آثار همت کرد.

وی گفت: بنیاد مسکن می‌تواند حداقل نیازهای بهداشتی گردشگری را با استانداردهای لازم فراهم کند و در ایجاد راههای دسترسی و محوطه سازی روستاهای هدف گردشگری کمک کند.

تخصیص ۱۱۰۰ میلیاردتومان اعتبار ملی برای اجرای طرح هادی 

سید‌هادی احمدی روئینی مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی نیز در جلسه، روستا‌ها را ذخیره گاه ژنتیکی ملموس و ناملموس میراث فرهنگی توصیف کرد و گفت: بسیاری از ابنیه با بی توجهی‌ها از بین رفته است و روستا‌هایی نیز به صورت دست نخورده باقی مانده‌اند.

روئینی همچنین تاکید کرد: با مرمت آثار فرهنگی در روستا‌ها می‌توان جذب گردشگر کرد و هم افزایی میان بنیاد مسکن و وزارت میراث‌فرهنگی می‌تواند این کار را تسریع کند.

به گفته مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی؛ برای اجرای طرح هادی، ۱۱۰۰ میلیارد تومان اعتبارات ملی و ۱۶۰ میلیارد تومان برای احیای بافت‌های تاریخی با ارزش در نظر گرفته شده است.

اختصاص ۱۶۰ میلیاردتومان اعتبار برای احیای بافت فرهنگی روستاها از سوی بنیاد مسکن

همچنین اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هم در حاشیه امضای این تفاهم نامه گفت: ما اعتبارات ویژه ای از محل اجرای طرح هادی و  اعتبارات ملی برای بازسازی روستاها داریم، اما بطور خاص امسال ۱۶۰ میلیارد تومان به احیای بافت فرهنگی روستاها اختصاص داده ایم.

به گفته وی هم افزایی توان مدیریتی بنیاد مسکن و وزارت میراث فرهنگی باعث می‌شود تا هنگام بازسازی و عمران روستاها، از حفظ هویت فرهنگی روستا به ویژه در نماسازی ابنیه غافل نشویم و هرگونه ساخت و ساز در محوطه روستاها مطابق با ضوابط فرهنگی و بافت اصلی روستا صورت گیرد.

نیکزاد گفت: روستائیان علاقمند به اشتغال در برنامه‌های گردشگری، صنایع‌دستی و همچنین متقاضیان احیای بافت فرهنگی و میراث تاریخی روستاها می‌توانند با معرفی بنیاد مسکن از بانک‌ها نسهیلات ارزان قیمت بگیرند.