به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، پس از تصویب قانون جهش تولید مسکن و ابلاغ آن توسط رئیس جمهور به دستگاههای مربوطه، ثبت نام متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن با مسئولیت وزارت راه و شهرسازی آغاز شد.
گزارش سازمان ملی زمین و مسکن درباره آخرین وضعیت پروژههای نهضت ملی مسکن حاکی از آن است که بیش از ۵ میلیون و ۵۵۱ هزار نفر تا کنون در این طرح ثبت نام کردهاند که از این میان حدود ۳ میلیون و ۸۲۷ هزار نفر حائز شرایط، یک میلیون و ۵۱۲ هزار نفر حائز شرایط فعال و بیش از یک میلیون و ۲۹۴ هزار نفر نیز مورد تایید نهایی تجمعی قرار گرفتهاند.
واریز بیش از ۲۱۲ میلیون ریال از سوی متقاضیان مسکن
تاکنون (دهه اول مهرماه سال جاری) حدود ۵۰۰ هزار نفر از ۵ میلیون نفر ثبت نام کننده به افتتاح حساب اقدام کردهاند و تخصیص پروژه نیز برای آنها انجام شده است.
بر این اساس حدود ۲۹۸ هزار نفر متقاضی تخصیص پروژه بوده و حدود ۳۳۳ هزار نفر، آورده اولیه ۴۰ میلیون تومانی خود را واریز کردهاند.
مطابق قانون، چنانچه متقاضیان پس از ارسال سه دوره پیامک تا یک ماه و نیم اقدام به افتتاح حساب و واریز وجه نکنند از سامانه ثمن (سامانه طرح نهضت ملی مسکن) حذف خواهند شد.
همچنین برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده، متقاضیان مسکن ملی که تشکیل پرونده داده و پیامک افتتاح حساب دریافت کردهاند، باید به نزدیک ترین شعبه بانک مسکن محل زندگی خود مراجعه کرده و پس از اطمینان از صحت اطلاعات ارسالی پیامک نسبت به واریز وجه اولیه یا همان آورده اولیه به مبلغ ۴۰ میلیون تومان به حساب مسدودی خود اقدام کنند.
تامین یک میلیون و ۵۲۵ هزار و ۱۵۴ تعداد واحد- زمین
اطلاعات دریافت شده از سازمان ملی زمین و مسکن نشان میدهد، بیش از ۵ میلیون نفر از متقاضیان تاکنون تعیین تکلیف شدهاند و ۲۳ هزار و ۱۱۰ هکتار زمین و یک میلیون و ۵۲۵ هزار و ۱۵۴ تعداد واحد زمین نیز تامین شده است.
حدود ۵۰۹ هزار و ۵۶۷ واحد پروژه تعریف شده که بیش از ۲۵۵ هزار عدد آن دارای قرارداد سازنده بوده و ۱۰۱ هزار و ۲۶۸ واحد نیز دارای قرارداد مشارکت مدنی است. از این تعداد ۱۹۴ هزار و ۸۹۳ واحد دارای پروانه ساختمانی است.
۱۹۴ هزار و ۹۶۳ واحد در مرحله فونداسیون بوده و ۱۱۶ هزار و ۲۱۱ واحد نیز دارای سقف و اسکلت است.
۵۴ هزار و ۷۴۶ واحد در مرحله سفت کاری، ۲۱ هزار و ۲۳۶ واحد در مرحله نازک کاری و ۱۲ هزار و ۸۱۲ واحد نیز در مراحل پایانی قرار دارند.
بر اساس گزارش سازمان ملی زمین و مسکن، تا هفته اول شهریور ماه، شناسایی اراضی مستعد مسکن واقع در شهرها به ۲۲ هزار و ۳۴۸ هکتار رسیده است.
ظرفیت اراضی مستعد مسکن نیز یک میلیون و ۲۰۴ هزار و ۷۰۴ واحد اعلام شده است.
بر اساس ماده ۱۱ قانون جهش تولید، وزارت راه و شهرسازی مکلف است زمینهای مستعد توسعه شهری با اولویت شهرهای در حال تهیه طرح جامع شهری را شناسایی و مقدمات الحاق آنها به شهرها را فراهم کند.
همچنین ماده ۱۲ این قانون، وزارت راه و شهرسازی را مکلف کرده است که استفاده از اراضی درون شهری در بافت فرسوده و سکونتگاههای غیر رسمی، اراضی متصل به بافت شهری و اراضی دستگاهها را در اولویت قرار دهد.
میزان اراضی پیشنهاد شده برای الحاق تاکنون از لحاظ مساحتی به ۳۴ هزار و ۵۹۹ هکتار رسیده است و ظرفیت اراضی الحاقی معادل یک میلیون و ۲۰۴ هزار و ۷۰۴ واحد است.
مجموع مساحت اراضی مستعد مسکن در محدوده شهرها و اراضی پیشنهادی برای الحاق به حدود ۵۷ هزار هکتار رسیده و ظرفیت آنها نیز معادل ۲ میلیون و ۷۲۹ هزار و ۸۵۸ واحد است.
به گفته مدیر عامل سازمان ملی زمین و مسکن، عمده اراضی که در اختیار این سازمان برای طرح نهضت ملی مسکن قرار دارد، اراضی الحاقی است چرا که هر میزان زمین که در محدوده قانونی شهرها وجود داشته، در طرحهای گذشته استفاده شده است.
شایان ذکر است، ماده ۱۰ قانون جهش تولید همه وزارتخانهها، مؤسسات و دستگاههای دولتی و همچنین شرکتهایی که صددرصد سرمایه و سهام آنها متعلق به دولت است، مکلفند نسبت به واگذاری و تحویل رایگان اراضی در اختیار خود ظرف دو ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون بنا به درخواست وزارت راه وشهرسازی اقدام کنند.
طبق متن این ماده قانونی، ادارات ثبت اسناد و املاک مکلفند پس از اعلام وزارتخانه یاد شده ظرف یک ماه نسبت به تفکیک و ثبت انتقال ملک در دفتر املاک و صدور سند مالکیت به نام دولت با نمایندگی وزارت راه و شهرسازی اقدام کنند.
اما به گفته علیرضا فخاری مدیر عامل سازمان ملی زمین و مسکن حدود ۷ هزار هکتار از اراضی دولتی شناسایی شده که ۵۰۰ هکتار از آن عودت داده شد و بعد از تذکر رئیس جمهور به دستگاهها این میزان افزایش یافت و به یک هزار و ۱۱۷ هکتار رسید.
واگذاری اراضی مازاد سایر دستگاههای دولتی به وزارت راه و شهرسازی برای طرح نهضت ملی مسکن بارها از سوی وزیر راه و شهرسازی و رئیس جمهوری مورد تاکید قرار گرفته است اما به گفته مسئولان این طرح، برخی دستگاههای دولتی خارج از مجموعه وزارت راه و شهرسازی که طبق قانون جهش تولید مسکن مکلف به همکاری با این سازمان بودهاند، در انجام وظایف خود کوتاهی کردهاند.
به گفته فخاری، بیشترین میزانی که اراضی مازاد سایر دستگاههای دولتی بر اساس ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی به منظور تأمین زمین قرار گرفته، از سوی وزارت جهاد کشاورزی بوده است.
با وجود این، مدیر عامل سازمان ملی زمین و مسکن اعلام کرده است که مشکلی از لحاظ تامین زمین در طرح نهضت ملی مسکن وجود ندارد.
بیشترین و کمترین تامین زمین در کدام استانها انجام شد؟
فخاری همچنین به خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی گفته است که سیستان و بلوچستان به عنوان استانی با بیشترین میزان زمین تامین شده برای طرح نهضت ملی مسکن شناخته شده است.
به گفته این مقام مسئول، در برخی استانها مثل کردستان، گیلان، کهگیلویه و بویر احمد و لارستان در فارس جنوبی نیز کمترین زمین تامین شده است.