به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، استاندار چهارمحال و بختیاری در این آیین با اشاره به ظرفیت گردشگری استان و ضرورت تأمین زیرساخت و بهره مندی صحیح از این ظرفیت، گفت: سامان به لحاظ وجود جاذبه های گردشگری بخصوص مجموعه پل زمانخان سالانه پذیرای گردشگران بسیار است اما از لحاظ زیرساخت های حمل و نقل دارای مشکلات زیادی بود. غلامعلی حیدری افزود: خوشبختانه با پیگیری فراوان ردیف ملی پروژه مسیر حاشیه زاینده رود اخذ و پس از مراحل مناقصه و قرارداد، عملیات اجرایی آن امروز آغاز می شود.
نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی نیز به برنامه مجلس شورای اسلامی برای تدوین برنامه هفتم توسعه کشور در آینده نزدیک اشاره کرد و گفت: ضروری است توسعه پایدار استان از طریق ارتقاء شاخص های حمل و نقل و جاده، اولویت اول مسئولان استان برای پیش بینی در برنامه هفتم توسعه قرار گیرد.
احمد راستینه هفشجانی تکمیل جاده های اولویت دار استان همچون شهرکرد ـ خوزستان، بروجن ـ لردگان ـ ایذه، شهرکرد ـ بن ـ داران، سامان ـ تیران و سایر محورهای مهم را در راستای کمک به صنعت گردشگری استان پراهمیت خواند.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری کل اعتبار پیش بینی شده از طریق ماده ۲۳ و ردیف ملی برای این محور را ۵۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: قطعه اول این مسیر شامل بهسازی و احداث باند دوم از سامان تا ایلبگی به طول ۶ کیلومتر با قراردادی به مبلغ ۱۲۷ میلیارد تومان آغاز شد. حسینعلی مقصودی ادامه داد: انشاء الله سایر قطعات این مسیر ۴۳ کیلومتری نیز با پیگیری جدی مسئولان استان از سال آینده عملیاتی خواهد شد.
وی ادامه داد: این مسیر گردشگری از شهر سامان آغاز و پس از عبور از منطقه گردشگری پل زمانخان و شهرها و روستاهای حاشیه زاینده رود به روستای قراقوش ختم می شود و تکمیل این پروژه تأثیر بسیار زیادی در توسعه صنعت گردشگری استان دارد.