منوچهر شیبانیاصل در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی با اشاره به بند قانونی توجه به معماری ایرانی - اسلامی در ساخت ساختمانهای شهری به فقدان زمینههای نظری و تئوریك در این موضوع اشاره كرد و گفت: در حال حاضر «ایرانشهر» ما از آشفتگی بصری در ساخت و ساز رنج میبرد. اگرچه در قانون، الزام به رعایت اصول معماری ایرانی - اسلامی وجود دارد اما به دلیل نبود برنامهای منسجم این مشكل همچنان به قوت خود باقی است.
مدیركل دفتر نظام مهندسی و تشكلهای حرفهای وزارت راه و شهرسازی افزود: عمده مشكلات ما در زمینه محقق نشدن معماری ایرانی - اسلامی از سویی به فقدان زمینههای نظری و تئوریك مربوط است و از سویی دیگر به عدم رعایت طرحهای جامع و تفصیلی توسط شهرداریها ارتباط دارد.
شیبانیاصل با اشاره بر مسیر اشتباهی که در چند دهه اخیر در حوزه ساختوساز طی شد گفت: این مسیر اشتباه باعث شد عدهای به سوی نشانههای ظاهری در نمای ساختمان روی بیاورند و برخی نیز به سمت و سوی ارتباطات معماری در داخل ساختمانها بروند. به دلیل گسترش این مشکلات، طرح بازآفرینی اندیشه «ایرانشهر» برای از بین بردن مشکلات شهرها و ساختوساز شهری توسط دکتر آخوندی وزیر راه و شهرسازی مطرح شد؛ موضوعی كه از مبانی استوار و محكمی نیز برخوردار است و میتواند به غنای مباحث تئوری در این زمینه منجر شود. این موضوع به خوبی از سوی وزیر راه و شهرسازی مطرح شده و امروزه فقدانش در همه جای شهر حس میشود.
--------------------------------------------------------------------------------------------
برای آشنایی با دیدگاه وزیر راه و شهرسازی درباره اندیشه ایرانشهر اینجا را بخوانید.
--------------------------------------------------------------------------------------------
مدیرکل وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: فضای مناسب شهری که نمایانگر هویت شهری است نه صرفا با قانون که با فرهنگسازی از طریق آشنایی با قوانین، اصلاح آنها و همچنین داشتن مباحث تئوری قابلیت حیات و ادامه حیات پیدا میکند.
وی تاكید كرد: در راستای نهادینه شدن اندیشه ایرانشهر و اجرای موفق آن، مسئولیت شهرداریهای سنگین است تا هویت شهری چهره واقعی خود را بیابد. در واقع مدیران شهری باید شرایطی را فراهم آورند تا شهر با هیچ مابه ازایی معاوضه نشود.
شیبانیاصل در تشریح سخنان خود افزود: در حال حاضر بحثهایی كه در خصوص عدم رعایت طرحهای جامع و تفصیلی و همچنین ضوابط شهرسازی در برخی از شهرها و بعضی از نقاط دیده میشود قابل تامل است. به عنوان نمونه شهرهایی داریم كه در برخی از آنها روشهای غلط و نادرست دونقشهای معمول شده است، بدینمعنا كه مالك یكسری مدارك و نقشههایی را از طریق مهندسان و مطابق با ضوابط شهرسازی تهیه میكند، اما بعد از اخذ پروانه، نقشهای مغایر با ضوابط شهرسازی و متفاوت از نقشه اولیه به اجرا درمیآید. این تخلف در كمیسیون ماده ۱۰۰ با جریمه پایدار میماند كه این ظلم به شهروندان و مردم است. در اینگونه تخلفات موضوع تنها یك ساختمان و پلاك موردی نیست بلكه ساختمان به عنوان نمایشهری و تاثیری كه از لحاظ بصری بر افراد جامعه میگذارد مهم میشود.
وی ادامه داد: در شرایط كنونی كمتر جایی وجود دارد كه ارتفاع ساختمانها در آنها رعایت شده باشد اگرچه در اندازهگیری ارتفاع ساختمان مشكلی نیست اما به دلیل عدماراده لازم در اجرای صحیح قانون آشفتگیهای فراوانی را در شهر شاهد هستیم. همچنین سیمای شهری و نمای ساختمانها كه خیلی راحت میتوانند همگرا شوند عموما با مشكل مواجهاند.
شیبانی اصل گفت: دانش لازم و توان بالای مهندسی وجود دارد اما شاهد عزم جدی در این راستا نیستیم. اگر تمامی مدیران ارشد واجد این عزم شوند و تمامی دستاندركاران از مالك تا تیم مهندسی متعهد و ملزم شوند تا این موضوع را با هیچ مابه ازایی تعویض و معامله نكنند مشكلاتی كه این روزها در كلانشهرها، شهرهایكوچك و حتی روستاها حادثشده برطرف میشوند. /