شناسهٔ خبر: 148017 - سرویس هواشناسی

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی:

شب‌های خنک کشور کاهش و روزهای گرم افزایش یافته است

وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور گفت: تحلیل داده‌های مشاهداتی ۵۰ ساله تعدادی از ایستگاه های هواشناسی کشور نشان می‌دهد، شب‌های خنک کشور کم و روزهای گرم زیاد شده است.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به نقل از روابط عمومی سازمان هواشناسی کشور، احد وظیفه در کارگاه منطقه‌ای «تغییراقلیم-اثرات و سازگاری» در شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران اظهار کرد: بر اساس تحلیل داده های مشاهداتی، دمای کشور در ۵۰ سال اخیر با آهنگ ۰.۴ درجه در هر سال افزایش یافته است.

وی افزود: این بررسی نشان می‌دهد که دمای کمینه حدود ۰.۵ درجه و دمای بیشینه حدود ۰.۳ درجه افزایش یافته است که این موضوع نشان می‌دهد شب‌های گرم ما افزایش پیدا می‌کند و ممکن است در برخی شهرها شب‌های خنک نداشته باشیم.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: همچنین تعداد روزهای با دمای ۴۰ درجه و بیشتر نیز در این ارزیابی به شدت افزایش یافته است.

وظیفه خاطر نشان کرد: افزایش دما سطح تبخیر را به شدت افزایش می‌دهد برای نمونه با افزایش ۲ درجه دمای هوا، میزان تبخیر حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش می‌یابد.

وی در بخش دیگری به کاهش نزولات جوی در کشور اشاره کرد و گفت: در سال  ۲۰۲۱ حدود نیمی از  بارش سالانه کشور دریافت شد و در برخی حوضه‌ها با کاهش شدید بارش مواجه بودیم به طوریکه جمع بارش سه ساله آن‌ها نیز به اندازه یک سال آبی نبود.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با بیان اینکه طبیعت کم بارشی‌ها را فراموش نمی‌کند، افزود: در سال‌های اخیر آوردهای رودخانه‌ها کاهش یافته، مخزن پشت سدها خالی تر و گاهی در پرآب‌ترین فصل سال ظرفیت سدها ۵۰ تا ۶۰ درصد بوده است.

وظیفه ادامه داد: سطح آب دریاچه ارومیه به شکل زیادی کاهش پیدا کرده است، در دریاچه آرال تقریبا خشک شده و این پهنه حدود پنج متر از ارتفاع خود را از دست داده است.

وی با بیان اینکه آب مسئله ای حساسی است که خلق شدنی نیست، بر ضروریت مدیریت منابع آب و استفاده بهینه آن تاکید کرد.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در ادامه با اشاره به افزایش روند انتشار گازهای گلخانه‌ای گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که پوشش برفی در نیم کره شمالی روند کاهش دارد، در آسیا نیز سطح پوشش برفی به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته است.