به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از شرکت بازآفرینی شهری ایران، محمد آیینی مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران و معوین وزیر راه و شهرسازی در رویداد تقدیر از اقدامات بازآفرینی شهری (جایزه ملی بم) که با حضور حجتالاسلام دانشی امام جمعه بم، موسی غضنفرآبادی نماینده مردم کرمان در مجلس، فرماندار بم، شهرداران و اعضای شوراهای شهر استان کرمان برگزار شد، ضمن تقدیر از مدیران بم که در برگزاری همایش «بم برای ایران قوی» که سال گذشته برگزار شد همکاری داشتند، گفت: با گذشت ۲۰ سال از زلزله هنوز زخم آن تازه است و آسیبهای اجتماعی و فرهنگی ناشی از این فاجعه پابرجاست.
آیینی در این مراسم با اشاره به اینکه کاهش سقفهای لرزان و حفظ جان شهروندان در ویلویت اصلی برنامههای شرکت قرار دارد، گفت: بیش از ۲ و میلیون و ۷۰۰ بنای ناپایدار در کشور وجود دارد که با وقوع زلزله میتوانند فاجعه دیگری را رقم بزنند. از شهرداریها بهعنوان شرکای راهبردی وزارت راه و شهرسازی و اعضای شورای اسلامی شهرها بهعنوان سفیران نوسازی میخواهم که بستههای تشویقی نوسازی را اجرایی و برای مردم اطلاعرسانی کنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم رویکرد خوبی به نوسازی بافتهای فرسوده دارد؛ تصریحکرد: قوانین خوبی برای این امر وجود دارد از جمله قانون حمایت از احیا، نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده که با اتکا به این قوانین میتوان کار نوسازی مسکن در این بافتها را تسریع کرد.
ظرفیتهای برنامه هفتم توسعه جهت شتاببخشی به نوسازی بافتهای فرسوده
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه در برنامه هفتم توسعه ظرفیتهای خوبی برای نوسازی بافتهای فرسوده در نظر گرفته شدهاست، توضیح داد: بر این اساس زمان صدور پروانه ساخت و ساز باید به سه ماه کاهش یابد.
وی در ادامه گفت: هم اکنون شهرداریها برای صدور پروانه ساختمانی مکلف هستند تا ۵۰ درصد تخفیف بدهند که میتوانند ۱۰۰ درصد را هم تخفیف بدهند و معادل آن جزو مطالبات شهرداریها از دولت است و دولت پرداخت خواهد کرد.
آئینی با اشاره به اینکه انشعابات آب و برق و گاز در محلات هدف بازآفرینی شهری محفوظ و انشعابات جدید باید در اسرع وقت صادر شود، گفت: متقاضیان نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده از تمامی حمایتها و معافیتهای نهضت ملی مسکن برخوردار میشوند.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار به تسهیلات در نظر گرفته شده برای نوسازی مسکن اشاره کرد و گفت: امسال تسهیلات نهضت ملی مسکن که ۵۵۰ میلیون تومان است به بافتهای فرسوده نیز تعلق میگیرد که در بافتهای فرسوده ۱۸۵ میلیون تومان با سود صفر و دوره بازپرداخت نیز ۷ ساله است. این رقم در سال گذشته ۱۵۰ میلیون تومان وام با سود صفر و دوره بازپرداخت ۳ ساله بود.
وی ادامهداد: برای نخستینبار، ارائه وام مرمت و مقویمسازی در بافتهای تاریخی مصوب شدهاست. میزان تسهیلات این بافتها در تهران ۳۶۰ میلیون تومان، در سایر کلانشهرها ۳۲۰ میلیون تومان، در مراکز استانها ۲۸۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۲۴۰ میلیون تومان و روستاها ۲۰۰ میلیون تومان است.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار از سازمان مدیریت بحران خواست تا برنامههای خود را با محوریت کاهش آسیبها در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری ارائه کنند و این برنامه با همکاری وزارت راه و شهرسازی مصوب شود.
وی با بیان اینکه تلاش داریم بهسمت کیفیت و ارتقای معماری ایرانی _ اسلامی گام برداریم، اظهار کرد: تقویت مولفههای معماری ایرانی- اسلامی و نماهایی که با این طراحی شکل بگیرد، در نظر گرفتن شرایط خاص بافت و نیز طراحی عفیفانه از دیگر موارد مورد توجه است. درصد هستیم در جهت ارتقای هویت و ایجاد نظم و هماهنگی بیشتر در سیما و منظر در راستای اعتلای معماری ایرانی- اسلامی در نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده چارچوب و الزامات مشخصی را تهیه کنیم.
نوسازی بیش از ۱۸۱ هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده
به گفته آیینی در دولت سیزدهم ۱۸۱ هزار و ۵۲۲ واحد نوسازی شده است.
آیینی با اشاره به جایزه ملی بم گفت: این جایزه تجلی ارواح ملکوتی بم است تا از وقوع فاجعهای شبیه بم جلوگیری شود. مقام معظم رهبری فرمودهاند در بافتهای فرسوده با سیاستگذاری توأم با ابتکار و جرئت وارد شوید و این کار واقعاً نیاز به شجاعت دارد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران اظهار کرد: جایزه ملی بم فرصتی برای زنده بودن و زندهماندن، هشدار برای آمادگی و کاهش خسارت ناشی از زلزله و تقدیر از تمام کسانی است که برای کاهش سقفهای لرزان و حفظ جان انسانها تلاش میکنند.
این رویداد سالانه برگزار میشود و در آن مجموعه اقداماتی که در جهت شتاببخشی به نوسازی مسکن توسط هر نهادی انجام شود، مورد تقدیر قرار میگیرد.
گفتنی است سال گذشته شرکت بازآفرینی شهری ایران پویش جهادی «بم، سفیر نوسازی برای ایران قوی» را با هدف ترویج فرهنگ نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده برگزار کرد و امسال نیز در تمام استانها پیرو آموزههای سال گذشته رویدادی تحتعنوان «تقدیر از اقدامات برتر بازآفرینی شهری» بهمنظور ارزیابی و پایش عملکرد دستگاهها در این زمینه برگزار برگزار میشود.
در ادامه این مراسم مصطفی موسوی معوین هماهنگی امور عمرانی استاندار بم نیز گفت: زلزله بم دو خصلت عجیب داشت هم کانون زلزله به سطح نزدیک بود و هم شدت آن بالا بود.
وی افزود: خصلت دیگر زلزله این بود که مولفه عمودی شتاب زمین را داشت، در این حالت فرد بهحالت بیوزنی میرسد و این امر باعث شد بسیاری نتوانند فرار کنند.
موسوی با بیان اینکه نوع سازهها در بالا بودن تعداد کشتهشدگان تأثیر بسیار داشت، افزود: اکنون نیز در برخی مناطق بم هنوز ساختمانهای سست و ناایمن ساخته میشود.
به گفته معوین هماهنگی امور عمرانی استانداری بم بعد از این فاجعه بسیاری از آیینهای مربوط به زلزله تغییر کردند و حتی قوانین نظام مهندسی ساخت و ساز تغییر کرد و اکنون بسیاری از انواع سازهها دیگر ساخته نمیشود وای کاش قبل از زلزله بم این اتفاق میافتاد.
موسوی افزود: علیرغم مساعدت شرکت بازآفرینی شهری ایران در تخصیص قیر هنوز هم معابر خاکی در شهر وجود دارد و نیاز به بهسازی و آسفالت دارند. در برخی محلات نیز بهدلیل کمبود توانایی ساکنان خانههای با استحکام پایین ساخته میشود که رسیدگی به این امر نیازمند همکاری همه دستگاههای مرتبط است.
وی با اشاره به اینکه در نوسازی بافتهای فرسوده وزارت راه و شهرسازی بستههای تشویقی خوبی تدوین کرده است، گفت: مردم و سازندگان با استفاده از این بستهها میتوانند خانههای قدیمی خود را نوسازی کنند.
موسوی از شهرداران خواست تا این بستههای تشویقی را اجرایی کرده و بهخصوص تخفیفهایی را برای صدور مجوز در بافتهای فرسوده اعمال کنند.
بهسازی و آسفالت ۶۰۰ کوچه
همچنین در این مراسم حجتالاسلام والمسلمین قاسم دانشی امام جمعه شهر بم گفت: علیرغم گذشتن ۲۰ سال از زلزله هنوز آثار آن باقی است و این غم جان کاه فراموش شدنی نیست. مقام معظم رهبری عنایت ویژه به بم دارند و تاکنون سه بار به بم سفر کردهاند که حضور ایشان در تسریع بازسازی بم بسیار تأثیر گذار بود.
وی خواستار این شد تا برنامههای مربوط به بم فقط به سالروز این حادثه و برگزاری مراسم یادبود محدود نشود.
امام جمعه بم افزود: خوشبختانه طی سالهای گذشته با پیگیری مدیران شهری حدود ۶۰۰ کوچه آسفالت شده و کار آسفالت و بهسازی ۴۰۰ کوچه دیگر نیز در دست انجام است.
بم به بالندگی رسیده است
غضنفرآبادی نماینده مردم استان کرمان در مجلس نیز با بیان اینکه بم امروز به بالندگی رسیده است، گفت: وجود آثار فرهنگی بزرگ و مهم که ۴ اثر ثبت جهانی شدهاند، امکانات طبیعی بسیار و نیز ارگ جدید باعث شده بم رتبه ویل اشتغال را به خود اختصاص دهد.
وی ادامهداد: خوشبختانه طی این ۲۰ سال ساختمانهای مقویمی ساخته شدهاست و با وجود همه مشکلات شهر روبهرشد است.
حافظی مدیرکل راه راه و شهرسازی جنوب کرمان نیز در این مراسم پیام مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی به همین مناسبت را قرائت کرد.
گفتنی است در این نشست همزمان ۳۱ استان و ۱۹ اداره کل راه و شهرسازی کشور بهشکل وبینار حضور داشتند و در بخش دوم مراسم نیز پنل تخصصی در این زمینه برگزار شد.