یاسر دستمالچیان دبیر کارگروه کنترل بازار املاک و مستغلات در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، به بخشی از اقدامات کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات تشکیل شده در وزارت راه و شهرسازی طی دولت سیزدهم پرداخت.
دبیر کارگروه کنترل بازار املاک و مستغلات با تاکید بر اینکه دولت سیزدهم با هدف کنترل بازار مسکن و جلوگیری از سوداگری با وضع قوانین و اجرای آنها نسبت به ساماندهی بنگاههای مشاور املاک در سطح کشور اقدام کرد، گفت: بر اساس مصوبهای در هفتمین جلسه شورایعالی مسکن، وزارت کشور با همکاری وزارت راه و شهرسازی، وزارت صنعت، معدن، تجارت و وزارت دادگستری و تعزیرات حکومت، وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، اتاق اصناف و فرماندهی نیروی انتظامی در تمامی استانها با اولویت مراکز استان و شهرهای جدید مسئولیت یافتند تا نسبت به ساماندهی بنگاههای مشاور املاک اقدام کند.
دستمالچیان با بیان اینکه بر اساس مصوبه جلسه ۸۸ ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، کارگروه ساماندهی بنگاههای مشاور املاک در وزارت راه و شهرسازی از سال گذشته تشکیل شد، توضیح داد: در اردیبهشت سال گذشته با شروع فصل اجارهبها، گشتهای نظارت بر عملکرد بنگاههای مشاور املاک تشکیل و اولین اقدام این گشت از شهر پردیس آغاز شد و در سایر شهرها و بیشتر در مراکز استان تداوم یافت.
حدود ۱۶ هزار و ۵۰۰ بنگاه مشاور املاک غیرمجاز در کشور وجود دارد
به گفته وی، نتیجه بررسی این کارگروه و اقداماتی که برای این مصوبه توسط کارگروه ساماندهی بنگاههای املاک انجام شد شامل ۱۰۴ هزار بازرسی از بنگاههای املاک معاملات کشور، حدود ۸ هزار پلمب و اخذ حدود ۳۰۰ میلیاردتومان جریمه تعزیراتی میشود.
دستمالچیان با بیان اینکه کل بنگاههای معاملات املاک در سطح کشور حدود ۱۸۵ هزار واحد است که حدود ۱۶ هزار و ۵۰۰ بنگاه غیرمجاز است، افزود: این رقم کمتر از ۱۰ درصد است اما روی ۹۰ درصد بنگاههایی که مجوز دارند و مالیات پرداخت میکنند، اثر گذاشته و همان بنگاهها نسبت به این موضوع معترض بودند.
وی تصریح کرد: بنگاههای معاملات املاک با مراجعه به سامانه درگاه ملی مجوزها میتوانند حداکثر در دو هفته با داشتن پروانه تخصصی، مدرک تحصیلی دیپلم و گواهی عدم سوء پیشینه، مجوز کسب را دریافت کنند. با تلاشهای دولت سیزدهم فرایند اخذ مجوز بنگاههای معاملات املاک از حدود ۲ سال به حدود ۲ هفته رسیده است.
به گفته دبیر کارگروه بازار املاک و مستغلات، پلیس اماکن طبق قانون میتواند با صدور اخطار و مهلت ۱۵ روزه به بنگاههای مشاور املاک غیرمجاز نسبت به پلمب و تعطیلی بنگاه اقدام کند. همچنین سازمان تعزیرات حکومتی نیز مکلف به ایجاد شعب رسیدگی خارج از نوبت است.
ضرورت ساماندهی ۱۳ هزار بنگاه املاک غیرمجاز در ۵ استان کشور
دستمالچیان گفت: استانهایی که هم اکنون بیشترین تعداد بنگاههای غیرمجاز را دارند شامل استان تهران با حدود ۸ هزار بنگاه معاملات املاک غیرمجاز، خراسان رضوی با ۲ هزار بنگاه غیرمجاز، مازندران و خوزستان هرکدام با داشتن یک هزار بنگاه غیرمجاز و قم با ۸۰۰ بنگاه غیرمجاز است.
وی تصریح کرد: با ساماندهی بنگاههای غیرمجازی که در ۵ استان هستند تعداد بنگاههای غیرمجاز در سطح کشور به زیر ۳ هزار بنگاه غیرمجاز کاهش مییابد. بنابراین انتظار این است تا پلیس اماکن وارد کار شود و نسبت به پلمب واحدهای غیرمجاز اقدام کنند.
دستمالچیان ادامه داد: در برخی از استانها نیز بنگاههای غیرمجاز کمتر از یکصد واحد است که شامل استانهای مرکزی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، ایلام، قزوین، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد، آذربایجان شرقی، زنجان، گلستان است.
دبیر کارگروه بازار املاک و مستغلات گفت: ضرورت دارد تا متقاضیانی که به بنگاههای مشاور املاک مجوز دار مراجعه میکنند، قرارداد خود را ثبت کنند، زیرا در غیر این صورت چنانچه همین قرارداد در بنگاه دیگری ثبت رسمی شود ملاک عمل خواهد بود.
تشدید نظارت بر بنگاههای املاک در ماههای خرداد، تیر و مرداد
وی با بیان اینکه ماههای خرداد، تیر و مرداد طرح تشدید نظارت بر بنگاههای مشاور املاک به جهت فصل نقل و انتقالات است از مردم خواست تا قراردادهای اجاره خود را در بنگاههای معاملات املاک مجوزدار ثبت کنند.