به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مهدی چمران در همایش بزرگداشت روز جهانی شهرها که پیش از ظهر امروز 10 آبان ماه در بوستان گفتوگو و با حضور سید محمد پژمان معاون وزیر راه و شهرسازی٬ سیامک مقدم نماینده برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد و جمعی از مدیران شهری برگزار شد، نامگذاری روزی به عنوان روز جهانی شهرها را فرصت مغتنمی برای بررسی مشکلات شهرنشینی دانست و اظهار کرد: این روز فرصتی است تا به مشکلات شهرها و روستاها بپردازیم و چارهای مناسب برای مشکلات آنها تدبیر کنیم.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه ۷۳ درصد از مردم ایران در شهرها زندگی میکنند افزود: در سطح میانگین جهانی، ۶۰ درصد انسانها در شهرها زندگی میکنند و زندگی شهری مشکلات متعددی را با خود به همراه دارد. آنچه در کشور ما کمتر بدان توجه شده است وضعیت روستاهاست. توسعه پایدار شهرها زمانی عملی میشود که روستاها توسعه پایدار داشته باشند. آبادانی شهرهای ما از روستاها آغاز میشود و باید فاصله زندگی روستاها را از شهرها بکاهیم تا روستاها به محل خوب و مناسبی برای زندگی و توسعه پایدار تبدیل شوند.
وی بر اهمیت روستاها تاکید کرد و گفت: نیازهای واقعی مردم در روستاها تامین میشود و ساکنان این مناطق هر چه درآمد کمتری داشته باشند بیشتر به سمت شهرها میآیند و به دلیل مشکلاتی که دارند در حاشیه شهرها زندگی میکنند. برخی گمان میکنند حاشیهنشینی در تهران وجود ندارد اما زندگی در حاشیه تهران آنقدر گسترده شده که در اطراف تهران، شهرهایی با جمعیت ۵۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار نفر شکل گرفتند که در واقع حاشیه تهران بودند. اینها سکونتگاههای غیر رسمی هستند که از ابتدا به عنوان شهر ساخته نشدند و حلبیآبادهایی هستند که گسترش یافتند و اکنون به صورت شهر درآمدهاند. این مناطق نه تنها به شهرهای اطراف خود آسیب میرسانند بلکه خود نیز از درون لطمات زیادی را تحمل میکنند.
چمران که تاکید زیادی بر بهبود وضعیت روستاها داشت ادامه داد: سکونتگاههای غیررسمی شکل گرفتند زیرا به آبادانی روستاها در کنار آبادانی شهرها توجه نکردیم و از سوی دیگر در آبادانی شهرها نیز از مسئله روح و روان شهر غافل شدیم. در شهرها از یک طرف با فیزیک و ظاهر و از سوی دیگر با معنویت و روح شهرها مواجهیم.
وی با انتقاد از اینکه فقط به بهتر کردن وضعیت ظاهر شهرها توجه میشود گفت: فکر میکنیم اگر فقط به ظاهر بپردازیم و مشکلات ترافیک، آلودگی هوا و زیرساختها را برطرف کنیم شهری مناسب ساختهایم حال آنکه وضعیت به سامان نخواهد شد٬ شهر باید سالم باشد. شهروندان به فضای سبز، آبوهوای مناسب، امنیت، آرامش، محیط زیست سالم و هویت شهری نیاز دارند که باید برای تمامی این موارد چارهای اندیشید.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران، شهرهای بیهویت را نتیجه توسعه سریع شهرها دانست و گفت: هویت شهری در کشور به تدریج و در تهران به سرعت پیش رفت و نتیجه آن ایجاد شهرهایی بیهویت شد. در ایران وقتی میخواهیم نمادهایی از شهر را نشان دهیم باید به معماری سنتی و اسلامی خود تکیه کنیم تا ارزش واقعی شهرهایمان را نشان دهیم. ایرانیان زمانی دارای هویت معماری بودند اما امروزه بسیاری از ساختمانهایمان، نتیجه تقلیدهای بیجا از سایر کشورها و معماریهای آنجا است.
ارتقای روح و روان شهرها در زندگی انسانها موضوع دیگری بود که چمران به آن اشاره کرد و ادامه داد: مسکن باید محلی برای رسیدن به آرامش باشد اما مسکنهایی که ما در آن زندگی میکنیم چقدر محل آرامش درونی ما هستند؟ در واقع ما شهرسازی نکردیم بلکه به گسترش شهرها پرداختیم. در نتیجه حاشیهنشینی، بدون برنامهریزی قبلی به وجود آمد.
مشکلات آپارتماننشینی محور بعدی سخنان چمران بود. وی با بیان اینکه زندگی در آپارتمانها، ارتباطات میان انسانها را کم کرده است گفت: بدون تفکر خیابانهای جدید را از وسط محلههای قدیمی رد میکنیم و به این نمیاندیشیم که این کار گسست فرهنگی و اجتماعی را در شهرها به وجود میآورد.
چمران ادامه داد: اگر همه امکانات را در شهرها تامین کنیم باز هم شهری آرام نخواهیم داشت زیرا فقط به کالبد پرداختهایم. نتیجه این رویکرد این است که خودکشی و عدم آرامش روحی در این شهرهای زیبا زیاد میشود. برای سخن گفتن از شهرها باید شهر را کامل ببینیم و به کالبد و روح در کنار هم توجه کنیم.
در پایان این مراسم، پس از رونمایی جایزه ویژه روز جهانی شهرها(خشت طلایی)، این جایزه به سه پروژه پروژه تونل صدر – نیایش، پل طبیعت و باغ ایرانی به عنوان پروژههای برتر شهری اهدا شد./