شناسهٔ خبر: 189368 - سرویس مسکن و شهرسازی

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران مطرح کرد؛

ضرورت تعریف پروژه‌های درآمدزا و افزایش‌دهنده کیفیت محلات

ببینید | نشست پایش عملکرد استان‌ها در نهضت ملی مسکن با حضور وزیر راه و شهرسازی (۲) مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در نشست «پایش عملکرد استان‌ها در نهضت ملی مسکن» که با حضور وزیر راه و شهرسازی در چابهار برگزار شد، با اشاره به ظرفیت‌های محدود در حوزه بازآفرینی شهری گفت: باید به سمت ساخت پروژه‌های مولد کیفیت و درآمدزا برویم.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، عبدالرضا گلپایگانی مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در سفر به استان سیستان و بلوچستان و در نشست پایش عملکرد استان‌ها در نهضت ملی مسکن که در چابهار برگزار شد، گفت: پروژه‌هایی که ساخت آن‌ها در سال های ۹۸ و ۹۹ آغاز شده است اکنون بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و به زودی به بهره برداری می رسند.

وی ادامه داد: سیاست شرکت بازآفرینی شهری ایران این است؛ پروژه‌های دارای بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی در اولویت تامین اعتبار قرار بگیرند تا در ۶ ماه اول سال آینده به بهره برداری برسند و مردم شیرینی بهره‌مندی از آن‌ها را بچشند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به این که یکی از مشکلات موجود در ساخت مسکن، تامین زمین است، اظهار کرد: با وجود حجم کوچک فعالیت‌های شرکت بازآفرینی شهری ایران، این اقدام ها اثرات قابل توجهی در ارتقای کیفیت خدمات شهری و ساخت مسکن در بافت های فرسوده دارند.

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با بیان این که ساختار ادارات کل راه و شهرسازی با وظایفی که برای آن‌ها تعریف شده است، متناسب نیست عنوان کرد: با وجود محدودیت های موجود، بیشتر استان‌ها موفق به جذب حداکثری اعتبارات شده اند که این نشان از تلاش ادارات کل راه و شهرسازی به موضوع بازآفرینی شهری دارد و در ارزیابی مدیران نیز مورد توجه قرار گرفته است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این که تلاش داریم ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار را تا قبل از پایان سال یا اوایل سال آینده برگزار کنیم؛ تصریح کرد: برگزاری ستادهای بازآفرینی استانداران جدید را نسبت به اهمیت و حساسیت برنامه‌های شرکت بازآفرینی شهری ایران آگاه تر می‌کند و بسیاری از مشکلات محله های هدف با برنامه اقدام مشترک و حضور همه نهادهای مرتبط و توجه ویژه استانداران  قابل حل است.

وی تاکید کرد: تشکیل ستادهای بازآفرینی و تعریف اقدام مشترک باید در اولویت همه استان ها قرار گیرد.

گلپایگانی با اشاره به این که برخی استان‌ها پروژه‌های  درآمدزا ندارند؛ عنوان کرد: باید برای این استان‌ها پروژه‌های مولد و درآمدزا تعریف شود و درآمدهای هر استان صرف پروژه های همان استان می شود.

وی در ادامه با اشاره به نقش گروه‌های اجتماعی و حلقه‌های میانی اظهار کرد: باید از ظرفیت مردم برای نوسازی بافت‌های فرسوده استفاده کنیم، حضور حلقه‌های میانی به دوام و پایداری پروژه ها کمک می کنند در واقع مردم باید پروژه‌ها را از خود بدانند.

گلپایگانی با بیان این که بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری از ظرفیت مناسبی برای تولید مسکن برخوردارند، تصریح کرد: حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بنای ناپایدار در کشور وجود دارد و چنانچه به جای هر بنا سه واحد ساخته شود، ۷.۵ میلیون واحد مسکونی جدید خواهیم داشت. در صورت همکاری بانک‌ها چشم انداز قابل تحققی خواهد بود و دور از دسترس نیست.

وی با اشاره به فعالیت‌های انجام شده در حوزه آسفالت و بهسازی معابر محلات هدف نیز گفت: طی سه سال اخیر ۳۰۷ هزار تن قیر با کمک شهرداری‌ها در معابر  محلات هدف توزیع شده است و پیگیری‌های شهرداری‌ها و نمایندگان مجلس در این خصوص نشان از تاثیر مثبت و رضایت مردم دارد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به طرح کلید به کلید هم گفت: براساس این طرح مالکان در محلات فرسوده که  ملک شان در مسیر گذر یا پروژه های تامین سرانه های خدماتی قرار دارد، با واگذاری به دولت یا شهرداری می‌توانند زمین یا واحد نوسازی شده با ۴۰ درصد تخفیف دریافت کنند که پس از بررسی کارشناسی و اولویت بندی محدوده ها به‌ زودی عملیات اجرایی آن در کشور آغاز می‌شود. اکنون  مقدمات اجرایی شدن این طرح در دست انجام است و به محض آماده شدن، اجرای طرح آغاز خواهد شد.

گلپایگانی با اشاره به اینکه در قانون هفتم پیشرفت کشور تکالیفی در باره بافت های فرسوده و نوسازی آنها آمده است، گفت: کاهش سالانه ۲۰ درصد از بافت‌های فرسوده، تولید صنعتی ساختمان و ساخت سالانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی از جمله این تکالیف به شمار می‌رود و باید برای هر یک از این‌ها برنامه مشترک با همه نهادهای مسئول داشته باشیم. از مدیران کل راه و شهرسازی نیز می خواهم پیشنهادها و نظرات خود را در این خصوص با ما در میان بگذارند.

وی با اشاره به این که برای سکونتگاه‌های غیررسمی برنامه‌های خاصی در نظر گرفته‌ایم، توضیح داد: ایجاد امکان افزودن اراضی موقوفی به نظام برنامه ریزی شهری از طریق تبدیل به احسن شدن اراضی یاد شده در محدوده‌های هدف بازآفرینی شهری از جمله این برنامه‌هاست. همفکری با اوقاف و موقوفه های بزرگ زمینه این گام بلند را فراهم می کند.

به گفته گلپایگانی اثربخشی بیشتر اقدامات ستادهای بازآفرینی شهری نیازمند تقویت جایگاه‌های ستادهای استانی در نظام برنامه ریزی و بودجه ملی و استانی و اتصال مصوبات ستادها به بودجه استانی است.

وی افزود: نیاز به همکاری پیوسته به نهادهای حاکمیتی موثر و تنظیم تفاهم‌نامه‌ها و برنامه‌های اقدام مشترک بیشتر و هدایت هدفمند منابع آن‌ها در راستای سیاست‌های ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار از دیگر برنامه ها در این حوزه است.

همچنین رویکرد برنامه‌ریزی از پایین به بالا  و اهمیت دادن به مشارکت مردم در نظام مدیریت محلی مستلزم تقویت نهادها و شبکه های محلی از جمله دفاتر تسهیلگری از دیگر پیشنهادها به شمار می‌رود.

به گفته مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران اعطای سند مالکیت به ساکنان سکونتگاه‌های غیررسمی و استفاده از ظرفیت مسوولیت اجتماعی بنگاه‌ها، موسسات مالی، اقتصادی و اعتباری و نیز ظرفیت بخش خصوصی می تواند در امر نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری موثر باشد.

شایان ذکر است، در حاشیه این همایش عبدالرضا گلپایگانی معاون وزیر راه و مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری ایران از پروژه ۱۰۰۰ واحدی مراد آباد چابهار و محدوده فرسوده سرخ ریگ این شهرستان بازدید کرد.