شناسهٔ خبر: 230137 - سرویس مسکن و شهرسازی

مروری بر مهم ترین رویدادها در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان کشو

ببینید| آیین افتتاح بیست‌ و ششمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان با حضور وزیر راه و شهرسازی بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان کشور از ۲۷ تا ۳۰ مردادماه با حضور فعالان صنعت ساختمان در محل دائمی نمایشگاه‌های بین المللی تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، هم‌زمان با برگزاری بزرگترین نمایشگاه صنعت ساختمان کشور در روزهای ۲۷ تا ۳۰ مردادماه، همایش تخصصی «آینده صنعت ساختمان ایران» نیز در روزهای ۲۸ تا ۳۰ مردادماه (چهارشنبه تا جمعه هفته گذشته) برگزار شد .

در طول برگزاری این نمایشگاه مجموعه‌ای از مهم‌ترین مسائل، چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌روی صنعت ساختمان ایران با حضور مدیران ارشد، سیاست‌گذاران، صاحب‌نظران دانشگاهی و فعالان بخش خصوصی و تعاونی مورد بررسی قرار گرفت.

این همایش به عنوان صحنه‌ای برای گردهمایی مدیران، سیاست‌گذاران، متخصصان و فعالان صنعت ساختمان به منظور بررسی آینده سیاست‌گذاری، سرمایه‌گذاری، فناوری‌های نوین، تأمین مالی و بازار مسکن در ایران شناخته می‌شود.

این رویداد با رویکردی آینده‌نگر و با تمرکز بر سه محور اساسی «آینده سرمایه‌گذاری در مسکن و ساختمان ایران؛ فرصت‌ها، چالش‌ها و راهبردها»، «آینده فناوری در ساختمان؛ از نوآوری تا بهره‌وری» و «آینده اقتصاد و تأمین مالی صنعت ساختمان؛ از سیاست‌گذاری تا سرمایه‌گذاری و تعاونی‌سازی» کار خود را آغاز کرد.

وزیر راه و شهرسازی: بخش خصوصی باید در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌های صنعت ساختمان مشارکت داشته باشد

فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی روز سه‌شنبه ۲۷ مرداد در آیین افتتاح بیست‌وششمین نمایشگاه صنعت ساختمان، بر ضرورت مشارکت بخش خصوصی در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌های حوزه مسکن و ساختمان تاکید کرد.

وی اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی طی ماه‌های گذشته با فعالان بخش خصوصی شامل تمام طیف‌های بخش خصوصی فعال در حوزه ساخت، سرمایه‌گذاری، توسعه‌گری، پیمانکاری و انبوه‌سازی و همه زنجیره‌های مرتبط با صنعت ساختمان گفت‌وگوهای گسترده‌ای انجام داده است.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: بخش خصوصی تنها مجری نیست و باید در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌ها مشارکت داشته باشد.

راه‌اندازی کارگروه رفع موانع تولید

صادق ادامه داد: یکی از مهم‌ترین نتایج جلسات مستمر با فعالان و نخبگان صنعت ساختمان، راه‌اندازی کارگروه رفع موانع تولید با مشارکت حداکثری بخش خصوصی بود. این کارگروه ذیل شورای عالی مسکن تشکیل شده و با تأکید معاون اول رئیس‌جمهوری، مشکلات حوزه ساختمان، به‌ویژه مسکن را بررسی کرده است.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه «در نخستین جلسه شورای عالی مسکن، جمع‌بندی این بررسی‌ها ارائه خواهد شد» گفت: شرایط ویژه کشور، تحریم و جنگ، برخی مشکلات را تشدید کرده است، اما ناکارآمدی در فرایندهای اداری ارتباطی با جنگ و تحریم ندارد و تمام تلاش وزارتخانه، کاهش این ناکارآمدی‌هاست.

وی افزود: در جلسات برگزارشده، موضوعاتی مانند بیمه، مالیات، عوارض، تسهیلات، فرایند صدور پروانه ساختمانی، مقررات فنی، ضوابط شورای عالی شهرسازی و معماری، مقررات معاونت مسکن و ساختمان و مقررات ملی ساختمان بررسی شده است.

اصلاح مقررات و تسهیل ساخت‌وساز

صادق اظهار کرد: موضوعات مرتبط با سازمان نظام مهندسی کشور و تسهیلاتی که می‌تواند زمان صدور پروانه ساختمانی را کاهش دهد نیز مورد بررسی قرار گرفته است که این مسائل سال‌هاست بخش خصوصی و سرمایه‌گذارانی که به‌ویژه در حوزه مسکن قصد ورود دارند را با مشکل مواجه کرده است.

وی ادامه داد: برخی مسائل مرتبط با تعاونی‌ها، انبوه‌سازی، مجری و ناظر، با برگزاری جلسات مستمر و همکاری سازمان نظام مهندسی و معاونت مسکن و ساختمان حل شده و برخی دستورالعمل‌ها نیز اصلاح و ابلاغ شده است.

وزیر راه و شهرسازی افزود: بخشی دیگر از مشکلات به دلیل بین‌بخشی بودن و قرار گرفتن فراتر از مأموریت‌های وزارت راه و شهرسازی، نیازمند هماهنگی با سایر بخش‌ها بود که این هماهنگی‌ها انجام شده است.

صنعتی‌سازی برای کاهش هزینه ساخت

صادق با اشاره به شرایط مصرف انرژی در کشور و ضرورت اصلاح فرایندهای ساخت گفت: یکی از مهم‌ترین موضوعات در حال پیگیری، صنعتی‌سازی ساختمان است که ما همواره درباره افزایش تولید و تعداد ساخت‌وسازها صحبت کرده‌ایم، اما درباره کاهش هزینه‌ها کمتر صحبت شده است. اگر بدون آسیب به کیفیت، هزینه ساخت را کاهش دهیم، تولید نیز افزایش خواهد یافت.

دولت جای بخش خصوصی را نمی‌گیرد

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تأکید رئیس‌جمهوری بر نقش بخش خصوصی گفت: رویکرد دولت این است که دولت جای بخش خصوصی قرار نگیرد. در حوزه مسکن و ساختمان نیز دولت نباید به جای مردم و بخش خصوصی وارد ساخت‌وساز شود.

صادق در ادامه و با بیان اینکه دولت باید ظرفیت‌ها را به رسمیت بشناسد، حمایت کند و موانع را بردارد، گفت: موضوعات مطرح‌شده نیز در نهایت به رفع موانع، حمایت و تسهیل فرایندها باز می‌گردد.

طاهرخانی: عرضه ۶۵۰هزار واحد مسکونی در سال گذشته/ حل مشکل مسکن کم‌درآمدها با سیاست استیجار

حبیب الله طاهرخانی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در این نشست با بیان اینکه تجربه دو دهه اخیر نشان داده است افزایش عرضه مسکن به‌تنهایی نمی‌تواند مشکل مسکن کشور را حل کند، گفت: هر نوع عرضه‌ای لزوماً به حل مسئله مسکن منجر نمی‌شود و سیاست‌های این حوزه باید بر اساس توان اقتصادی خانوار و نیاز واقعی جامعه هدف طراحی شود.

وی افزود: این تصور که صرفاً با افزایش تعداد واحدهای مسکونی می‌توان مسئله مسکن را حل کرد، یک کلیشه نادرست است. در مقاطعی، به‌ویژه در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، سالانه نزدیک به یک میلیون واحد مسکونی در مناطق شهری کشور پروانه ساختمانی صادر می‌شد، اما مسئله مسکن همچنان پابرجا ماند.

تشریح مسئله مسکن

طاهرخانی با اشاره به شرایط بازار مسکن اظهار کرد: در سطح کلان لزوماً با کمبود مطلق واحد مسکونی مواجه نیستیم؛ چراکه حدود ۳۲.۵ میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد و با کسر حدود ۲.۵ میلیون واحد خانه دوم ، نزدیک به ۳۰ میلیون واحد می‌تواند در اختیار خانوار برای سکونت باشد، در حالی که تعداد خانوارهای کشور حدود ۲۷.۱ میلیون خانوار است، البته ممکن است ناترازی هایی نیز در این زمینه در برخی مناطق وکلان شهرها وجود داشته باشد. وبخشی از واحدها به علت فرسودگی امکان ارائه خدمات سکونتی را نداشته یا بعضا در برخی از روستاها رها شده باشند. بخشی نیز خانه های لوکس هستند متناسب با تقاضای بازار عرضه نشده وخالی مانده اند.

معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در واقع، این اعداد به معنای حل شدن مسئله مسکن نیست، زیرا مسئله اصلی دسترسی خانوارها به مسکن مناسب و استطاعت اقتصادی آنها برای تأمین مسکن است.

وی افزود: تجربه دو دهه اخیر نشان داده است که بخشی از عرضه مسکن فراتر از توان اقتصادی خانوارها بوده است. در برخی مقاطع نیز منابع و ظرفیت‌های کشور صرف ساخت واحدهای لوکس شد؛ واحدهایی که بخش قابل توجهی از جامعه امکان دسترسی به آنها را نداشت و بعضاً سال‌ها خالی باقی ماندند.

طاهرخانی با اشاره به تجربه کشورهای توسعه‌یافته گفت: حتی کشورهایی مانند انگلستان، فرانسه و آلمان نیز همچنان با مسئله مسکن، به‌ویژه استطاعت‌پذیری و دسترسی خانوارها به مسکن مناسب، مواجه هستند. بنابراین نمی‌توان برای مسئله مسکن راه‌حل‌های ساده و تک‌بعدی ارائه کرد.

بیش از ۶۵۰ هزار واحد مسکونی در سال گذشته عرضه شد

طاهرخانی با اشاره به ظرفیت صنعت ساختمان در کشور گفت: با وجود همه مشکلات، سال گذشته بیش از ۶۵۰ هزار واحد مسکونی عرضه شد که حدود ۲۵۰ هزار واحد از تسهیلات سیستم بانکی استفاده کردند و حدود ۴۰۰ هزار واحد نیز بدون استفاده از منابع بانکی و عمدتاً با تأمین مالی بخش خصوصی ساخته شدند.

وی این آمار را نشانه‌ای از تاب‌آوری صنعت ساختمان دانست و افزود: یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این صنعت، گستردگی فعالان اقتصادی و نبود انحصار گسترده در ساخت‌وساز است؛ به همین دلیل تعداد زیادی از فعالان اقتصادی در این حوزه مشارکت دارند.

تدوین سند ملی هوشمندسازی صنعت ساختمان/ حرکت به سمت داده محوری

غزال راهب، رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در حاشیه نمایشگاه صنعت ساختمان با اشاره به تلاطم‌ها و فشارهای اقتصادی، مشکلات زیرساختی، تأمین مواد اولیه و ناامنی‌ها اظهار کرد: با وجود این چالش‌ها، صنعت ساختمان همچنان به فعالیت و پیشرفت خود ادامه می‌دهد که این موضوع خبری خوش و هشداری برای بخش حاکمیتی کشور است تا به ظرفیت واقعی بخش خصوصی و بزرگی اقتصاد این بخش توجه بیشتری شود.

وی افزود: اگر پیشرانی در کشور وجود داشته باشد، همین ظرفیت موجود در بخش خصوصی و جامعه است که می‌تواند پیشران کل ایران باشد.

راهب گفت: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، بعنوان بازوی پژوهشی وزارت راه و شهرسازی، تنظیم چارچوب ملی هوشمندسازی صنعت ساختمان را در دستور کار قرار داده است. هدف آن است که تمام رویکردها و ابزارهای هوشمندسازی هدفمند شوند و این موضوع از نگاه صرف به عنوان یک ابزار فناورانه و آپشن لوکس سازی ساختمان در خدمت بهینه سازی مصرف انرژی قرار گیرد.

وی افزود: این سند تهیه شده، جلسات کارشناسی مربوط به آن برگزار شده و هم اکنون در حال نظرخواهی به منظور نهایی سازی و ابلاغ است.

«نشان سرو سبز» برای ساختمان‌های کم‌مصرف

راهب همچنین از تعریف «نشان سرو سبز» توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خبر داد و گفت: این نشان با هماهنگی مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و برچسب انرژی طراحی شده و برای پروژه‌های پایلوتی که بهینه‌سازی مصرف انرژی و منابع، آب و مدیریت پسماندهای ساختمانی را رعایت کرده باشند، در نظر گرفته شده است.

وی افزود: این ساختمان‌ها در یک نظام ارزیابی بررسی می‌شوند و می‌توانند نشان «سرو سبز» را با گریدهای مختلف دریافت کنند. همچنین رعایت مباحث و مقررات ملی ساختمان شرط اولیه دریافت این نشان است و هدف آن فرهنگ‌سازی در زمینه سیستم‌ها و نگرش‌های نوین ساختمانی در ایران است.

ورود مصالح استاندارد ایران به نرم‌افزارهای BIM

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از فعالیت دبیرخانه BIM برای ورود مصالح ساختمانی استاندارد ایران به نرم‌افزارهای مؤلف خبر داد و اظهار کرد: در دنیا این نرم‌افزارها بر مبنای مصالح و تولیدات بومی کشورها فعالیت می‌کنند و تلاش مرکز این است که مصالح استاندارد ایران و دارای گواهینامه‌های فنی نیز به‌صورت آبجکت‌لایبرری و کتابخانه‌های پیوسته وارد این نرم‌افزارها شوند.

راهب گفت: با ثبت مشخصات مصالح در نرم‌افزارهای پایه و مؤلفBIM، امکان مدل‌سازی بر مبنای بهینه‌سازی مصرف انرژی و متره‌های به‌روز و متصل به فهرست‌بهای ساختمانی فراهم می‌شود که می‌تواند به صنعت ساختمان کمک قابل توجهی کند.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان کشور که از ۲۷ مردادماه کار خود را آغاز کرده بود، روز ۳۰ مرداد با برگزاری اختتامیه به کار خود پایان داد.

همزمان با برگزاری این نمایشگاه، همایش تخصصی «آینده صنعت ساختمان ایران» نیز در روزهای ۲۸ تا ۳۰ مردادماه به عنوان صحنه‌ای برای گردهمایی مدیران، سیاست‌گذاران، متخصصان و فعالان صنعت ساختمان به منظور بررسی آینده سیاست‌گذاری، سرمایه‌گذاری، فناوری‌های نوین، تأمین مالی و بازار مسکن در ایران برگزار شد.

ترکیب نمایشگاه و همایش، این رویداد را به یکی از مهم‌ترین گردهمایی‌های تخصصی صنعت ساختمان تبدیل کرده است؛ رویدادی که در آن از یک سو فناوری، محصولات و ظرفیت‌های واقعی صنعت در فضای نمایشگاهی ارائه می‌شود و از سوی دیگر، سیاست‌گذاران و متخصصان درباره مسیر آینده این صنعت به گفت‌وگو می‌نشینند.