شناسهٔ خبر: 236008 - سرویس مسکن و شهرسازی

معاون شهرسازی و معماری در نشست خبری/ ۶

بلندمرتبه‌سازی متناسب با ظرفیت شهرها و نیازهای سکونتی باشد

کاظمیان معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر ضرورت مدیریت بلندمرتبه‌سازی گفت: توسعه عمودی شهرها باید با توجه به ظرفیت هر شهر، شرایط محیطی و نیازهای سکونتی انجام شود و در چارچوب ضوابط مشخص، امکان هدایت و کنترل بارگذاری ساختمانی را فراهم کند.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، غلامرضا کاظمیان، معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، امروز دوشنبه ۴ آبان در هشتمین نشست دوشنبه‌های خبری با اشاره به ضرورت مدیریت بارگذاری ساختمانی و استفاده هدفمند از ظرفیت‌های توسعه شهری، گفت: بلندمرتبه‌سازی یکی از گزینه‌های توسعه فضای شهری است و نمی‌توان توسعه افقی و عمودی شهرها را در تقابل با یکدیگر قرار داد، بلکه انتخاب الگوی مناسب باید بر اساس شرایط و ظرفیت هر شهر انجام شود.

معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی با اشاره به ضوابط بلندمرتبه‌سازی در شهرهای کشور، افزود: در تهران، ساختمان‌های تا ۱۲ طبقه و در برخی بلوک‌ها تا ۱۵ طبقه در چارچوب موردنظر برای بررسی بلندمرتبه‌سازی قرار می‌گیرند، در حالی که این معیار در سایر شهرها ۸ طبقه است.

وی افزود:  بنابراین، تعیین محدوده‌های مجاز بلندمرتبه‌سازی باید با توجه به ویژگی‌های هر شهر و ظرفیت‌های آن صورت گیرد.

کاظمیان درباره ارتباط بلندمرتبه‌سازی با آلودگی هوا گفت: مطالعه اثبات‌شده‌ای که نشان دهد بلندمرتبه‌سازی به‌طور مستقیم موجب آلودگی هوا می‌شود، وجود ندارد. هرچند آثار این نوع ساخت‌وساز باید در مقیاس‌های مختلف و متناسب با شرایط هر محدوده بررسی شود.

سهم بلندمرتبه‌سازی منطقه ۲۲ در آلودگی هوای تهران کمتر از یک درصد است

معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی به منطقه ۲۲ تهران اشاره کرد و گفت: سهم بلندمرتبه‌سازی در آلودگی هوا کمتر از یک درصد بوده است.

کاظمیان با اشاره به ارائه گزارش وضعیت ساخت‌وساز در منطقه ۲۲ تهران و توسط شهرداری تهران و انطباق آن با طرح تفصیلی و ظرفیت جمعیتی منطقه، از شهرداری بابت ارائه گزارش جامع در این زمینه قدردانی کرد.

وی با بیان اینکه بررسی‌ها نشان می‌دهد منطقه ۲۲ هنوز به سقف ظرفیت جمعیتی پیش‌بینی‌شده نرسیده است، گفت: بخشی از ساخت‌وسازهای پیش‌بینی‌شده هنوز انجام نشده، اما منطقه در حوزه تأمین خدمات محله ای و ناحیه‌ای، به‌ویژه مدارس ابتدایی و درمانگاه‌ها، با کمبود جدی مواجه است.

کاظمیان تاکید کرد: بر اساس مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری، کنترل جمعیت و تأمین خدمات موردنیاز باید به‌صورت هم‌زمان مورد توجه قرار گیرد و تأمین خدمات محلی باید به‌عنوان یکی از الزامات در صدور هرگونه مجوز ساخت‌وساز در منطقه ۲۲ لحاظ شود.

دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در ادامه به ساخت و سازهای شهرک غرب تهران اشاره کرد و گفت: در بخشی از شهرک غرب که مسکن ویلایی و ساختمان‌های چهارطبقه است هیچ افزایش طبقه‌ای اتفاق نیفتاده است و  شورای‌عالی معماری  و شهرسازی با افزایش طبقات در این منطقه مخالفت بوده است.

 احمد نیکخواه مدیرکل دبیرخانه شورایعالی شهرسازی و معماری در خصوص توضیحات بیشتر در زمینه ساخت و ساز در منطقه شهرک غرب تهران توضیح داد: مصوبه در اینباره ظرفیت مشخصی دارد. شهرداری تهران پیشنهادی مبنی بر افزایش تراکم بخش آپارتمانی ارایه کرد که شورای عالی شهرسازی و معماری بنابر دلایل شهرسازانه و مصوبه دولت با آن مخالفت کرده است.

وی در ادامه، با تأکید بر ضرورت توجه به نیازهای سکونتی و توان اقتصادی خانوارها تصریح کرد: در برنامه‌ریزی مسکن باید متراژ واحدهای مسکونی متناسب با شرایط خانوارها تعیین شود و تأمین مسکن استطاعت‌پذیر برای گروه‌های کم‌درآمد نیز مورد توجه قرار گیرد.

کاظمیان همچنین با اشاره به ماده ۵ مصوبه کنترل بارگذاری‌های ساختمانی در مجموعه شهری تهران، گفت: این ماده با هدف جلوگیری از تشدید تنش آبی در پایتخت، وزارت صنعت، معدن و تجارت را مکلف کرده است ظرف سه ماه فهرست صنایع قابل انتقال از استان‌های تهران و البرز را تهیه کند.

وی افزود: در انتقال صنایع، واحدهای آب‌بر و انرژی‌بر، از جمله کارخانه‌های سیمان و فولاد، در اولویت قرار دارند و در مقابل، امکان استقرار صنایع دانش‌بنیان، پاک و فناوری‌محور پیش‌بینی شده است.

کاظمیان توضیح داد: بر اساس این رویکرد، مدیریت توسعه شهری صرفاً به تعیین تعداد طبقات ساختمان‌ها محدود نمی‌شود، بلکه باید با در نظر گرفتن ظرفیت‌های محیطی، نیازهای سکونتی، توان اقتصادی خانوارها و محدودیت منابع، زمینه توسعه متوازن و کنترل‌شده شهرها را فراهم کند.