به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی پیروز حناچی، معاون وزیر راه و دبیر شورایعالی معماری و شهرسازی در گفتوگو با «اعتماد» در خصوص نظر كارشناسان در خصوص تاثیر «پروژه اطلس مال» بر آسیبهای كاخ نیاوران گفت: «روز دوشنبه بنا به درخواست سازمان میراث فرهنگی گزارشی در مورد تركهای كاخ صاحبقرانیه و نشست زمین در مجموعه نیاوران در شورایعالی معماری و شهرسازی مطرح شد، با توجه به شواهدی كه وجود دارد احتمال اینكه آسیبهای وارد شده به كاخ نیاوران ناشی از اجرای این پروژه باشد وجود دارد. البته این نكته را هم باید در نظر گرفت كه منطقهای كه كاخ نیاوران در آن قرار گرفته به دلیل اختلاف كد ارتفاعی و شیب زیاد در معرض رانش شدید قرار دارد و در عین حال سطح آبهای زیر زمینی هم بالاست و عبور قناتها را هم در این منطقه داریم. به نظر میرسد گود عمیق اطلس مال بر عوارضی كه در دو سال اخیر در صاحبقرانیه و مجموعه نیاورن ایجاد شده بیتاثیر نبوده است. در هر صورت این مساله در جلسه شورایعالی مطرح شد و مقرر شد كه شهرداری تهران، سازمان میراث فرهنگی و مركز تحقیقات ساختمان و مسكن موضوع را بررسی و گزارش آن را ظرف یك ماه آینده به شورایعالی معماری و شهرسازی ارایه كنند.»
نخستین بار نیست كه نشست زمین در تهران مسالهساز میشود، فرونشست زمین در ماههای اخیر خبرساز شده و شاید به گفته حناچی: «زمان آن رسیده است كه به سراغ گودهای عمیق تهران برویم و اینطور نیست كه تصور كنیم این گودها هیچ عارضهای را در شهر به وجود نمیآورند. شاید بیدلیل نباشد كه در دنیا ایجاد گودهای بالای ٢٥ متر را با احتمال خطر بالا اعلام میكنند، این در حالی است كه ما در تهران گودهای بالای ٥٠ متر هم داریم.»
حناچی در خصوص تهیه نقشه قناتها و اعلام شهرداری مبنی بر اینكه نقشه منسجمی از قناتهای تهران تهیه نشده است، گفت: «نقشه قناتها وجود دارد، اما به شكل دو بعدی تهیه شده است و این نقشه دو بعدی كافی نیست. در مورد قناتها باید این اطمینان وجود داشته باشد كه عبور آب در آنها به راحتی صورت گیرد، ضمن اینكه قناتها نیازمند لایروبی هستند و در برخی موارد احداث بناهای جدید باعث كور شدن قناتها میشوند. این موارد باید با دقت مورد بررسی قرار گیرد و این موارد با نقشههای دو بعدی قابل بررسی نیستند، این نقشهها در مقیاس یك دو هزارم و پایینتر دقت كافی ندارند. برای بررسی قناتهای تهران نقشه قناتها باید دارای بعد سومی باشند كه اطلاعات مربوط به عبور آب در قنات، بستر قنات كه بسیار مهم است، محل قرارگیری دقیق میلههای چاه اهمیت بسیاری دارد و از این جهت تاكید ما بر این است كه نقشههای دقیقتری برای قناتهای تهران تهیه شود.»
دبیر شورایعالی معماری و شهرسازی در خصوص بعد قانونی آسیبهایی كه بر اثر اجرای پروژه اطلس مال به بناهای تاریخی منطقه وارد شده است، میگوید: «اینكه ساخت اطلس مال مستقیما با تخریبهای كاخ نیاوران در ارتباط بوده، یك فرضیه است كه باید اثبات شود. اما در عین حال با توجه به شواهد موجود به نظر میرسد كه ساخت اطلس مال در این آسیبها بیتاثیر نیست. این كار به لحاظ قانونی یك فعالیت مشترك بین شهرداری تهران، وزارت نیرو و شورایعالی شهرسازی است. به جهت هدایت و كنترل قناتها وزارت نیرو نقش دارد، مسوولیت اجرایی كار با شهرداری تهران است و با توجه به اینكه در حال حاضر این موضوع روی محیطهای شهری تاثیر داشته، جهت ساماندهی و تصمیمسازی و هماهنگیهای بین دستگاهی شورایعالی شهرسازی وارد موضوع شده است.»
در حال حاضر به گفته معاون میراث فرهنگی كشور زمین محدوده كاخ نشست كرده و تركهایی در كف و سقف كاخ صاحبقرانیه ایجاد شده است و نشست زمین تنها بناهای تاریخی موجود در مجموعه نیاوران را تهدید نمیكند بلكه تمام ساكنان محدوده نیاوران در معرض خطر هستند.