شناسهٔ خبر: 30845 - سرویس مسکن و شهرسازی

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران مطرح کرد؛

ادامه بحران فرونشست در کشور با عدم هماهنگی دستگاه‌ها/ مسئولان برای حل بحران فرونشست همگرایی داشته باشند

فرونشست زمین رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با انتقاد از عدم همگرایی و هماهنگی دستگاه‌ها در برخورد با پدیده فرونشست زمین گفت: عملکرد جزیره‌ای مانع از حل بحران فرونشست می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، احمد صادقی رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران روز چهارشنبه در همایش تخصصی پدیده فرونشست زمین در ایران که به میزبانی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور برپا شده بود، گفت: مسوولان مدیریت بحران در پایتخت کشور، همواره خود را آماده رویارویی با پدیده زلزله می کنند، اما اکنون مساله فرونشست زمین آسیب جدی به تاسیسات شهری وارد می سازد و باید نگران جان شهروندان در مقابله با این پدیده بود.

وی مشکل فرونشست زمین را ناشی از برداشت های بی رویه آب از سفره های زیرزمینی دانست و اضافه کرد: توسعه روزافزون شهری و مصرف گسترده منابع آب و نبود مدیریت مصرف آب شرایط نامطلوب فعلی را فراهم آورده است.

صادقی گستردگی بهره گیری از آسفالت در سطح معابر شهری و خیابان ها را عامل نفوذ ناپذیری دانست که هنگام بارش ها، جریان آب از طریق کانال به بیرون شهرها انتقال پیدا می کند و بدین ترتیب تراز آبهای زیر زمینی کاهش پیدا می کند.

وی خسارات ناشی از فرو نشست زمین را پرهزینه دانست و گفت: پاره ای مواقع آسیب های ناشی از این پدیده قابل جبران نیست و در عین حال نبود نقشه های تاسیسات زیر بنایی از دغدغه های جدی مدیریت بحران کشور محسوب می شود.

به اعتقاد رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، نبود یک دبیرخانه برای تجمیع اطلاعات و یافته های پژوهشی که در اختیار دست اندرکاران و برنامه ریزان قرار گیرد، در این بخش محسوس است و باید برای این منظور تدبیر شود.

ایرنا از قول صادق نوشت: براساس اطلاعات موجود ۳۰ درصد از منابع آب شرب کشور بدلیل فرسودگی شبکه آبرسانی کشور تبدیل به فاضلاب می شود و باید با تخصیص منابع مالی و یک برنامه جدی در این مسیر فعالیت کرد.

وی افزود: مدیریت یکپارچه شهری به بهره گیری از توانمندی دستگاه های مختلف نیاز دارد و نیازمند همکاری و همگرایی است و در عین حال شکل گیری کمیته های تخصصی در این زمینه می تواند نقش آفرین باشد.

به گفته صادقی، شهر تهران دارای پنج هزار و ۳۲۰ کیلومتر شریانهای حیاتی (شبکه آب، برق، گاز و ... ) است که ۳۶۵ کیلومتر آن شبکه لوله کشی اصلی، ۲۰۶ کیلومتر خطوط هفتگانه مترو است که تا خرداد ماه ۱۳۹۶ به ۴۰۰ کیلومتر می رسد.

همچنین شبکه آب به طول یکهزار و ۴۰۰ کیلومتر به قطر ۲۰۰ میلیمتر و ۹۶ کیلومتر شبکه انتقال سوخت از دیگر مشخصه های آن محسوب می شود.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ضمن همسان سازی واقعه انفجار لوله گاز در منطقه شهران تهران در خرداد ماه امسال با منطقه میدان آزادی که چه پیامد های احتمالی می تواند به دنبال داشته باشد، تلفات انسانی، نبود و کمبود مراکز درمانی ویژه سوانح و سوختگی، اختلال در انتقال سوخت به پمپ بنزین های منطقه، مشکلات مخابراتی و ... را از جمله چالش های مورد پیش بینی عنوان کرد.

گفتی است، وقوع سه حادثه در فاصله زمانی کمتر از سه ماه در شهر تهران؛ انفجار در شهران به علت فرونشست زمین و نشت گاز ( ۲۸ خرداد)، فرونشست زمین در خیابان پیامبر (ص) ( ۱۱ شهریور) و انفجار تاسیسات برق در محله ستارخان ( ۱۴ شهریور) آن هم در یک موقعیت جغرافیایی خاص (شمال غرب) آژیر خطر را برای پایتخت نشینان به صدا درآورد.

محورهای تخصصی این همایش یک روزه شامل عوامل پدیدآورنده فرونشست، پایش و اندازه‌گیری میزان فرونشست زمین، ساختارهای زمین‌شناسی پدیده فرونشست، تراکم آبخوان‌ها و فرونشست زمین ناشی از برداشت آب‌های زیرزمینی، تاثیر فرونشست زمین بر شریان‌های حیاتی و سازه‌های مهندسی، مدل‌سازی و مدیریت خطر و آسیب‌پذیری کانون‌های جمعیتی است.

دانشگاه تربیت مدرس، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، سازمان مدیریت بحران کشور، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و سازمان نقشه برداری کشور به عنوان حامیان نخستین همایش تخصصی پدیده فرونشست زمین در ایران معرفی شده‌اند. /