به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، پیروز حناچی در نشست علمی- تخصصی روز جهانی شهرها با موضوعیت" حکم روایی خلاقانه، شهر آزاد"، اظهارکرد: در طول سالهای کاری ام محور فضاهای میراث صنعتی برایم اهمیت بسیاری داشته است. پس از انقلاب صنعتی ساختمانهای بسیاری دچار تحول شد و این فضاها با گذر زمان تبدیل به فضاهای ناامن شهری شدند که در ایران و کشورهای دیگر بهسازی این فضاها حائز اهمیت بسیار است.
وی افزود: اولین خروج صنعت از شهرها موجب تغییر کارکرد ساختمانها و موضوعات محیط زیستی بسیاری شد که این اتفاقات اجتناب ناپذیر بود و در پی این تغییرات بسیاری از شهرکهای صنعتی در شهرهایی مثل تهران، اصفهان، تبریز، شیراز و ... از شهر خارج شدند.
معاون فنی و عمران شهرداری تهران با اشاره به اینکه توسعه در بخش خصوصی از دیگر تغییرات شهرها در دنیاست که در ایران آن را کمتر تجربه کردیم، تصریح کرد: در کشورهای دیگر توسعه در بخش خصوصی تاثیرات مثبت فراوانی داشت که آنها را به وفور دیدیم. کوچک شدن دولتها و تمرکز بر دولتهای محلی سومین تغییری است که در کشورهای دیگر بیشتر به چشم میخورد.
حناچی با اشاره به اینکه ساختمانهایی که تغییر کاربری دادند از جنس مگا پروژهها هستند، تاکید کرد: فرهنگسرای بهمن روزی کشتارگاه تهران بود و شهرداری با ورود به این پروژه آن را تبدیل به پروژهای متحیرانه کرد.
به گفته وی، کمیته بین المللی حفظ میراث صنعتی برای اولین بار در سال ۱۹۷۳ برگزار شد و ایران نیز در سال ۱۳۹۱ برای اولین بار به این کمیته پیوست تا با الگوهای جهانی و خلاقیت گامی در این زمینه برداشته شود.
معاون فنی و عمران شهرداری تهران در خصوص دلایل ارزشمند و اهمیت حفاظت از میراث صنعتی، گفت: تداوم شخصت لایه به لایه ساخته شده شهر و پایداری حس مکان، ارزش جهانی آثار و متعلق بودن آن سبک بین الملل، نمایش تاریخ فناوری و ارزش فنی و علمی کیفیت برنامه ریزی طراحی و معماری، خاطرات، آداب و رسوم و حتی آوازهایی که کارگران در حین ساختن این ساختمانها میخواندند در دنیا ارزشمند است.
حناچی چند نمونه از میراث صنعتی بهسازی شده در دنیا را نام برد و افزود: "تیت مدرن" موزه ملی هنری مدرن بریتانیا است که با تغییر کاربری هم اکنون یکی از جاذبههای شهر لندن محسوب میشود. یک کارخانه کاغذسازی در باغات انگلیس امروز تبدیل به گلخانهای بسیار موفق شده است.
وی با اشاره به اینکه در ایران به خصوص تهران هم میتوانیم این تغییر کاربریها را داشته باشیم، تصریح کرد: انقلاب صنعتی در ایران در دوره پهلوی اول صورت گرفت و بسیاری از شهرهای ما به دلیل این تغییرات صنعتی تبدیل به شهرهای بزرگی شدند.
معاون فنی و عمران شهرداری تهران با اشاره به اینکه تغییر کاربریها در ایران هم مثل شهرهای دیگر دنیا با هوشیاری شهرداریها انجام شد، عنوان کرد: یکی از کارهایی که در این زمینه انجام شد تغییر کاربری برخی از ایستگاههای راه آهن است، اما کارخانه دخانیات و کارخانجات نساجی هنوز این فرصت را پیدا نکرده اند و برخی از سازههای دیگر نیز قبل از اینکه این فرصت را پیدا کنند، تخریب شدند.
بر اساس گزارش سایت شهرنوشت، حناچی ادامه داد: هم اکنون کارخانه چرم سازی تبریز بخشی از دانشگاه این شهر شده است، اما ما ساختمانهای بسیار دیگری نیز داریم که اگر مدیریت شهری دقت میکرد، آنها هم تبدیل به تصویرهای جهانی میشدند./