به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، سیزدهمین جلسه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در سال جاری (۹۶) با دستور جلسات ارائه گزارش پیرامون رودخانههای شهری (رودکنارها)، ساماندهی روستاهای واقع در حریم و ادامه مبحث پهنهبندی حریم شهر اصفهان پیرو جلسه ۹۶.۸.۸ به ریاست عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و با حضور اعضای اصلی شورا و همچنین نمایندگان استانی و مدیران کل ستادی در ساختمان دادمان وزارت راه و شهرسازی، برگزار شد.
عباس آخوندی رئیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در سیزدهمین جلسه شورا در رابطه با اهمیت رودخانههای شهری(رودکنارها)، گفت: به نظر میرسد فرآیند شهرسازی در توجه جدی به مباحث مهمی همچون هوا و شرایط اقلیمی نیازمند بازنگری بنیادین است.
رئیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران افزود: گزارش وضعیت رودخانههای شهری(رودکنارها) در سراسر ایران و به ویژه در کلانشهرها وضعیت نامناسب و تکان دهندهای دارد و این وضعیت کل تمدن ایران را تهدید میکند.
آخوندی در ادامه تصریح کرد: برای ساماندهی به وضعیت اقلیمی و همچنین آب و توجه به رودخانههای شهری (رودکنارها) نیازمند اجماع کلی در تمامی ارکان نظام جمهوری اسلامی، نهادها و سازمانها و مردم هستیم.
وی طرح ارائه شده از سوی شرکت عمران و بهسازی شهری ایران ،با موضوع رودخانههای شهری را طرحی قابل دفاع و مهم دانست و بر پیگیری آن از سوی شورایعالی و سایر دستگاههایی که دست اندرکار آن هستند تاکید کرد.
محمدسعید ایزدی معاون معماری و شهرسازی و همچنین دبیر شورایعالی نیز در جلسه فوق بر اهمیت ارائه طرحهایی که در رابطه با توجه به محیط زیست است تاکید کرد و گفت: چالش شهرهای امروز بحران آب و شرایط اقلیمی است که ارائه طرحهایی که همه جانبه در رابطه با این موضوعات مهم ارائه میشوند و پیگیری آنها به حل چالشهای شهرهای امروزی در میانمدت و بلندمدت خواهد انجامید.
در دستور جلسه نخست که به ارائه گزارش پیرامون رودخانههای شهری (رودکنارها) اختصاص داشت و از شرکت عمران و بهسازی شهری ایران به شورا ارجاع شده بود، مشاور طرح به ارائه نکاتی که حاصل مطالعه شرکت و اعمال نظرات شرکت عمران و بهسازی شهری ایران پیرامون اهمیت رودخانهها و آب در توسعه شهرهای باستانی ایران پرداخت و ضمن اعلام مهجور ماندن این مهم در طرحهای توسعه شهری کنونی خواستار توجه ویژه مسئولان به اندوختههای تاریخی در این دوره که بحران آب یکی از بحرانهای اصلی شهرهای امروز و کل کشور و دنیا است، شد.
همچنین بر اساس طرح ارائه شده توسط شرکت عمران و بهسازی شهری ایران، عنصر آب در شهرسازیهای باستانی ایران عنصری کلیدی محسوب میشده است که پایداری آن موجب پایداری اقلیم بود.
در طرح پژوهشی مزبور، به این مطالب اشاره شد که در حال حاضر، ساخت بیرویه سدها، تولید پسماندهای کشاورزی و مهار نکردن آنها و ورود آنها به رودخانههای کشور و آلودهشدن رودخانهها، برداشت بیرویه شن و ماسه و مرگ تالابها که به دنبال خود پدیده طوفان گرد و غبار را به دنبال دارند، مشکلی است که باید برای آنها تدابیر مناسبی اندیشیده شود.
همچنین بر اساس آمار، تنها ۴ درصد از سیل سالهای گذشته از عوامل طبیعی بوده و بقیه نیز به دلیل تجاوز به رودخانهها و توسعه نامتوازن شهرها رخ دادهاند و در عینحال، متاسفانه در این سالها، رودخانهها نقش خود را در کاهش دمای هوای از دست داده و دریاچه ارومیه، بیآبی زایندهرود و دیگر رودخانهها و تالابهای کشور موید آن است.
بر اساس اعلام شرکت عمران و بهسازی شهری ایران، بخشی از اقدامات انجام شده برای بهبود شرایط خردمقیاس بودهاند و ضرورت دارد تا اقدامات کلانمقیاس نیز در دستور کار قرار گیرد.
بخشی از اقدامات انجام شده در راستای احیای رودخانههای شهر شامل ساماندهی رودخانه صوفی چای در مراغه، ساماندهی رودخانه تجن در ساری و بالیخلوچای در اردبیل است.
همچنین شرکت عمران و بهسازی شهری ایران با استفاده از تجربیات موفق سایر کشورها در طرح ارائه شده خود به شورایعالی شهرسازی و معماری ایران تلاش کرده است تا به بهرهمندی از رودخانههای شهری در توسعه شهری توجه داشته باشد که این توجه خود موجب کاهش ۲ تا ۵ درجهای دما و کاهش گازهایگلخانهای خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مقرر شد تا در مورد رودخانه های شهری به دلیل اهمیت موضوع دبیرخانه شورا، پیوست اجتماعی و ارتباطی را برای این موضوع مهم در دستور کار قرار دهد و موضوع توسط رسانهها، مطبوعات و خبرگزاریها به نحو شایستهای اطلاعرسانی شود تا این موضوع به مطالبه عمومی تبدیل شود.
همچنین ساماندهی روستاهای واقع در حریم و پهنهبندی حریم شهر اصفهان نیز در جلسه فوق مورد بررسی مجدد قرار گرفت و مقرر شد تا طرح برای نهاییشدن بار دیگر به کمیته فنی شورای عالی رفته و ظرف ۳ هفته آتی نتایج حاصل از آن طی مصوبه ای ابلاغ شود.
گفتنی است، دستورجلساتی که به مصوبه ختم شدند طی هفتههای آتی با تصویب و ابلاغ، اطلاعرسانی عمومی خواهند شد.