به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی حبیباله طاهرخانی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در چهارمین همایش ملی پژوهش اجتماعی و فرهنگی در جامعه ایران، توجه به امور اجتماعی را یکی از دغدغههای اصلی حوزه شهرسازی اعلام کرد و افزود: همواره فراز و فرودهای متعددی در این حوزه وجود داشته و خوشبختانه این مسئله امروز به صورت جدی مورد توجه قرار گرفته است.
وی در ادامه با بیان اینکه امروزه دانشمندان علوم اجتماعی در برخی موارد با نهیبهای فراوان به فرآیند غالب، باعث اصلاح امور شهرسازی شدهاند گفت: توجه به موضوع شهرسازی از ناحیه دانشمندان علوم اجتماعی همیشه مدنظر بوده است به گونهای که به عنوان یک موضوع فنی و اجتماعی به آن نگاه میشود.
طاهرخانی در ادامه سخنان خود با تأکید براینکه بنیان شهرهای موجود بر زندگی اجتماعی واقع شده است گفت: بدون شک اگر بخواهیم برخلاف این مسئله به شهرها نگاه کنیم نمیتوانیم لفظ واقعی شهر را به آن نسبت دهیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این نکته که بنیان شهرهای کشور دچار آسیبهای بسیار جدی شده است گفت: متأسفانه این مشکلات مربوط به ۲ دهه اخیر نبوده و از زمان شروع مدرنیته و بعد از مشروطه در کشور دیده می شود چراکه مالکیت خودرو و کالبد بر شهرها باعث تنگ شدن عرصه زندگی بر شهروندان شده است.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با تأکید براینکه این مشکلات با تسلط نظام سوداگری در بخش املاک نیز بیش از گذشته شده است گفت: درحال حاضر بسیاری از فضاهای شهری ما در معرض عرصه تاخت و تاز قرار گرفته و مسئله نابرابریها در شهرها گستردهتر شده است.
طاهرخانی در ادامه با اشاره به فاصله بسیار زیاد فقیر و غنی در شهرهای امروز و تفاوت ارزش زمین و املاک بیان کرد: بدون شک وجود نابرابری در پهنه سرزمین مخاطرات بسیاری در اداره کشور به همراه خواهد داشت اما این در حالی است که وجود آن در کلانشهرها مرتبا در برابر شهروندان بوده و بین فقر و غنا به شدت خود را نشان میدهد.
به گفته وی این نابرابری در شهرها مردم را به صورت روزانه با مشکلاتی روبهرو کرده و میتواند بسترساز ناهنجاری و شورشهای اجتماعی متعددی در این مناطق نیز شود.
این مقام مسئول با اعلام این نکته که نابرابری در شهرها به اشکال گوناگونی خود را نشان میدهد گفت: نابرابری جنسیتی نمونه بارزی از این موضوع به شمار میرود که به طور کامل در محدودیت زنان برای دسترسی به فضای شهری میتوان آن را مشاهده کرد.
وی در ادامه فقر و غنا، نابرابری پیاده و سواره و حاکمیت ماشین را نمونههای دیگری در این حوزه اعلام کرد و افزود: قطعا این موارد زندگی امروز شهرهای ما را با وضعیت بهرنجی روبهرو کرده که جدای از نظام برنامهریزی دارای بعد اجتماعی بسیار قوی بوده و باید مورد رسیدگی و پیگیری جدی قرار بگیرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی آلودگی هوا و ترافیک را نیز از دیگر پیامدهای ناگوار و مشکلساز زندگی شهری امروز دانست و اضافه کرد: در این وضعیت شهرهای جدید با مشکلات بسیار پیچیدهتری نسبت به سایر شهرها روبهرو هستند که همگی پس از انجام مطالعات و مکانیابی بر پایه نظام مهندسی بنا شدهاند.
طاهرخانی حضور انسان و اجتماع را اولویت اصلی شهرهای جدید اعلام کرد و گفت: نامناسبی فرآیند اجتماعسازی یکی از مشکلات امروز شهرهای جدید به شمار میرود که باید هرچه سریعتر روش صحیحی برای تسهیل شکلگیری آن در این مناطق به کار گرفته شود.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در ادامه سخنان خود رویکرد سختافزاری در شهرهای جدید را یکی از رویکردهای مهم دولت دوازدهم اعلام کرد و گفت: گسترش فضاهای عمومی و ایجاد بستر فعالیتهای عمومی به عنوان یکی از سیاستهای اصلی دولت به شمار میرود تا به کمک آن زمینه لازم جهت شکلگیری روابط اجماعی از طریق این فضاها ایجاد شود.
وی در پایان بابیان اینکه شرکت عمران شهرهای جدید از فعالیتهای پژوهشی و پایاننامهها در این حوزه برای اجرا در شهرهای جدید استقبال میکند گفت: تلاش داریم تا با استفاده از نتایج این پژوهش ها بتوانیم به بهتر شدد هرچه سریعتر شرایط اجتماعی کشور کمک کنیم./