مسکن نقش بسیار پررنگ و با اهمیتی را در زندگی انسانها ایفا میکند. کارکرد خانه تنها در سرپناه بودن خلاصه نمی شود بلکه در فرهنگ ایرانی خانه به منزله پایه ای استوار برای امنیت عاطفی و اقتصادی محسوب شده که میتواند فرد و خانواده را در برابر آسیبهای جسمیو روحی مصون بدارد. در قانون اساسی نیز به اهمیت آن تاکید شده تاجاییکه اصل سی و یک قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دسترسی به مسکن مناسب را حق هر خانواده ایرانی دانسته است.
متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل شرایط مختلف اقتصادی و سیاسی که در یادداشتی جداگانه به آن خواهم پرداخت، مسکن با رکودی بیسابقه روبهرو شد و یکی از دغدغههای ما در وزارت راه و شهرسازی بازگرداندن رونق مصرفی و نه سفته بازانه به بازار مسکن بود.
اکنون گزارشهای حاصله حکایت از آن دارد که بازار مسکن روند بهبود را طی میکند و معاملات در این بخش رشد قابل توجهی دارد. البته برای مشخص شدن روند بازار مسکن نیازمند سنجش فاکتورها و شاخص های مختلف هستیم، اما اگر تعداد مبایعهنامهها، حجم معاملات و رشد قیمت مسکن را سنجه رونق بازار مسکن قرار دهیم آمار حکایت از روندی روبه رشد و حرکت به سوی رونق دارد.
بررسی اطلاعات بازار مسکن حاکی از آن است که در پایان دی ماه سال جاری قیمت و معاملات مسکن همچون ماه قبل دارای رشد نسبتا قابل توجهی است. طی ده ماه ابتدای سال ۱۳۹۶ تعداد معاملات، ۷.۱ درصد نسبت به ماه قبل و ۱۲.۸ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزايش داشته است. با توجه به افزايش حجم تقاضاي مسكن در بازار، قيمتهاي معاملاتي هم از رشد نسبي برخوردار بوداست.
در شهر تهران قيمت يك متر مربع آپارتمان در ديماه امسال نسبت به ماه قبل ۳ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۵ درصد رشد داشته است. متوسط قيمت يك متر مربع آپارتمان معامله شده در این شهر، معادل ۵۱.۵ میلیون ریال بوده است که نسبت به ماه قبل ۳ و نسبت به دی ماه سال قبل ۱۵ درصد رشد داشته است. از سوی دیگر در شهرتهران در دی ماه ۱۳۹۶، تعداد معاملات واحدهای مسکونی آپارتمانی به بیش از نوزده هزار واحد رسید که نسبت به ماه قبل ۴.۱ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۲/۸ درصد افزايش داشته است.
امیدوارم تلاطم بازارهای موازی همچون ارز و طلا و همچنین تحولات منطقه و جهان به گونه ای رقم نخورد که حرکت منطقی و رشد آرام بازار مسکن تحت تاثیر قرار گیرد.
* معاون مسکن و ساختمان