به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، هجدهمین همایش سیاستهای توسعه مسکن در ایران در تاریخ ۹ و ۱۰ مهرماه سال جاری در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار خواهد شد. دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، مانند دورههای گذشته برگزاری این همایش را عهده دار شده و همه معاونتها و سازمان های تابعه وزارت راه و شهرسازی در این اقدام مشارکت دارند.
علی چگنی، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن در گفت و گو با پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی توضیحاتی را درباره این همایش ارائه کرده است که در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانیم.
ابتدا به جایگاه و سابقه این همایش بپردازیم. سابقه همایش سیاستهای توسعه مسکن در ایران چیست و چه جایگاهی برای وزارت راه و شهرسازی دارد؟
امسال هجدهمین همایش سیاستهای توسعه مسکن در ایران برگزار میشود. اولین همایش ابتداي دهه ۷۰ برگزار شده بود، بنابراین این همایش بسیار قدیمی است. اين همايش امسال در روزهاي ۹ و ۱۰ مهرماه برگزار ميشود. اين دفتر و معاونت افتخار دارد كه در طي بيش از دو دهه همايش فوق را برگزار نموده است.
اولین دوشنبه اکتبر هر سال روز جهانی اسکان بشر است و همایش مصادف با این روز برگزار خواهد شد. این روز تعیین شده تا همه به مساله سکونت و سرپناه انسان توجه کنند. این زمان به این علت انتخاب شده است.
این همایش چه محورهایی دارد؟
عناوين كلي همایش سیاستهای توسعه مسکن در ایران را در فراز اول صحبت عرض كردم، این همایش به همه ابعاد سکونت میپردازد. شهرسازی و معماری، مباحث فنی و صنعتی، برنامه ریزی و اقتصاد مسکن، مباحث تامین مالی، بازافرینی شهری، مسائل تامین و سیاست تخصیص بهینه زمین و هر زمینهای که به بازار زمین و تحلیل بازار مسکن میپردازد، از جمله محورهای این همایش خواهد بود.
کسانی که در این زمینه ها کار تحقیقاتی کردهاند یا علاقه مند هستند تا در زمان باقی مانده روی این مسائل کار کنند، میتوانند در این همایش شرکت نمايند. موارد بسیاری قابلیت طرح در این همایش را دارند، مثلا بهترین مدل بازافرینی شهری چیست، یا شیوههای نوین تامین مالی کدام است، یا چکار کنیم که نوسانات بازار مسکن کمتر شده و تغیرات قیمت شوک وار نشود.
آیا ارکان همایش مشخص شدهاند؟
همایش در ۲ روز و در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار میشود. بنابراین اکنون مکان و زمان برگزاری مشخص است. همچنین ریاست همایش بر عهده وزیر راه و شهرسازی و دبیری آن بر عهده معاون مسکن و ساختمان است.
در حال حاضر در حال طراحی شورای سیاست گذاری و کمیته اجرایی هستیم. امیدواریم تا ۱۵ روز اینده ساختار همایش شکل بگیرد.
اعضای کمیتههای علمی و اجرایی و دبیران این کمیتهها به زودی مشخص خواهد شد. در حال طراحی محورهای همایش نیز هستیم. امیدوارم ظرف ۲ هفته آینده تمام محورها مشخص شده و فراخوان همایش صادر شود.
دورههای پیشین همایش با چه تعداد شرکت کننده و در چه محورهایی برگزار شدهاند؟
سال گذشته حدود ۸۰۰ نفر در همایش شرکت کرده بودند که این رقم از سالیان گذشته بیشتر بود. همایش پیشین ۶ محور داشت. تامین مالی مسکن، تحلیل بازار مسکن، توسعه شهری شامل مباحث زمین و توسعه، بازآفرینی شهری و بافتهای نابسامان، اسکان بشر و تجربیات بینالمللی و مسکن کم درآمدها محورهای این همایش را تشکیل میدادند.
این محورها از آن جهت ارزشمند بودند که از یک سو پیشبینیهایی درباره سمت و سوی تولید و سرمایهگذاری در بازار مسکن به دست داده و از سوی دیگر الزامات ورود دولت به موضوع مسکن کم درآمدها را مشخص میکردند. این مساله از آن رو حائز اهمیت است که مسکن کم درآمدها بخش عمومی محسوب میشود. چراکه سودآوری ندارد و بخش خصوصی به آن ورود نمیکند. بنابراین لازم است مشخص شود که دولت با چه ابزاری تا چه اندازه وارد این بخش شود.
آیا همایشهای پیشین خروجی مشخصی داشتند؟
معمولا همایش دو رویه دارد. از یک سودریچههایی را باز میکند و فرصت برای تفکر ایجاد میکند. موارد جدید در این همایش مطرح می شود که در بلند مدت بر بازار مسکن و سکونت شهری در ایران تاثیر میگذارد.
از سوی دیگر همیشه در پایان همایش به یک بیانیه میرسیم که مشخص میکند هماندیشی و گفتمان صاحب نظران به چه نتیجهای انجامید. برونداد فکری که از مقالات ایجاد میشود را در سایتها منتشر میکنیم. به این ترتیب مردم از کم و کیف سیاستهای آتی دولت آگاه میشوند.
درست است که در انتهای همایش یک جمع بندی و بیانیه ارائه میشود. اما این انتهای ماجرا نیست. در این همایش طریق جدیدی برای فکر کردن ایجاد میشود. در این همایش ایدههای جدید مطرح میشود که از دل آنها سیاست و تصمیم و راهبرد بیرون میآید.
چه کسانی مخاطبان این همایش هستند؟
بخش خصوصی و سازندگان، متقاضیان و مردم و سیاست گذاران کلان از مخاطبان این همایش به شمار میروند. دانشجوها، اساتید دانشگاه، مهندسین مشاور و برنامه ریزان دستگاههای مختلف در این همایش شرکت دارند. حتی نهادهایی مانند بانک مرکزی که نهاد سیاست گذاری پولی یا وزارت اقتصاد که نهاد سیاست گذاری مالی است به همایش دعوت میشوند تا فکر و ایده دولت را عنوان کنند.
آیا شما از همایش پیش رو خروجی مشخصی را مدنظر دارید؟
علاقهمندیم که در دو حوزه به نتایج مشخص و قابل استفاده دست پیدا کنیم. یکی از این دو حوزه مباحث مربوط به بازآفرینی شهری است. چون سیاست کلیدی دولت در حوزه مسکن و شهرسازی بازآفرینی است. برای ما مطلوب است اگر شرکت کنندگان این موضوع را تحلیل عملیاتی کنند. لازم است سوالات اساسی در این مورد مطرح شده و مشخص شود که به عنوان مثال سرمایهگذار چگونه وارد حوزه بازآفرینی شهری شود و چه کارهایی باید در این حوزه انجام شود؟
همچنین مطلوب است در مورد حد دخالت دولت در بازار مسکن، شیوههای نوین تامین مالی در حوزه مسکن، الگوی تخصیص بهینه زمین و تجربیات جهانی درباره اسکان بشر مباحثی مطرح شود.
مقالات به چه شکل به دست دبیرخانه همایش خواهد رسید؟
برای ارائه مقالات سه مدل وجود دارد. اولین شکل ارائه مقاله از طریق فراخوان عمومی است. همه متقاضیان مقالات خود را برای دبیرخانه میفرستند و این مقالات بعد از بررسی در کمیته علمی صلاحیت ارائه پیدا میکنند.
دومین حالت، مربوط به مقالات سفارشی است. به عنوان مثال چون عموم در زمینه مسکن روستایی ورود نمیکنند، سفارش نگارش مقاله به صاحب نظران این عرصه داده میشود. همچنین از سیاست گذاران دعوت میشود که در قالب مقاله گزارش عملکرد دهند.
مقالات در سی دی چاپ شده و عرضه میشود. همچنین مقالات به همراه فایلهای ارائه و بیانیه پایانی در وبسایت قابل دسترسی است. به منظور صرفه جویی در مصرف کاغذ و اهمیت توسعه پایدار، مقالات به صورت کاغذی چاپ نخواهد شد.
کدام نهادها در این همایش حضور خواهند داشت؟
دبیرخانه همایش در معاونت مسکن و ساختمان، دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن است. و این دفتر کار اجرایی همایش را بر عهده دارد. بانک مسکن، بنیاد مسکن، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت عمران شهرهای جدید، شرکت بازافرینی شهری و بخش های مختلف وزارتخانه از جمله معاونت شهرسازی در برگزاری این همایش مشارکت دارند.
همچنین مقامات بلندپایه در این همایش حضور خواهند داشت، بنابراین از اصحاب رسانه برای پوشش خبری دعوت میشود