به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به نقل از روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی استان قم ، محمد عباسی فرد اظهار داشت: گسل ایندس که با طول حدود ۱۰۰ کیلومتر از شمال بخش سلفچگان تا ساوه گسترش دارد، گسل کوشک نصرت که با فاصله ۳۵ کیلومتری از شهر قم به طول ۲۳۰ کیلومتر از شهر تفرش تا روستای راهجرد گسترش دارد و گسل قمرود با طول ۸۵ کیلومتر که در تهران قرار دارد و ۱۰ کیلومتر از آن از محدوده شهر قم عبور می کند، از جمله این گسلهاست.
به گفته وی، گسل البرز با طول ۹۰کیلومتر که از ۱۰کیلومتری شمال شرق قم عبور میکند و بخش جنوبی این گسل بر روی آبرفتهای دشت قم تا نزدیکی دریاچه نمک قابل تشخیص است، گسل حاجی آباد به طول ۸۷ کیلومتر که از حاشیه شمال شرقی شهر قم عبور می کند و گسل خضر که محدوده شهرک قدس را دربرمی گیرد و دارای بیش از ۴۰ کیلومتر طول است، از دیگر گسل های شهر قم به شمار میآید.
وی در ادامه گفت: تهیه نقشه تعیین حریم های گسل این استان در دست اجراست که پس از تکمیل شدن روی نقشه این شهر پیاده خواهد شد تا نقاط ایمن و غیرایمن از حوادث مربوط به زمین مشخص شود.
عباسی فرد اضافه کرد: مطالعات تعیین حریم های گسل که مصوبه شورای مدیریت بحران قم می باشد، در دستور کار قرار گرفته و امیدواریم با همکاری مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی و مشارکت دستگاه های اجرایی استان در زمان کوتاهی به پایان برسد.
وی تاکید کرد: تعیین حریمهای گسل گام اول برای مدیریت ساخت و ساز ایمن در برابر مخاطرات ناشی از زلزله است که در حال حاضر روند مطالعه این طرح در انتظار اختصاص بودجه میباشد و از مسئولان خواستاریم مقدمات ابتدایی برای انجام مدیریت شهری را با تخصیص اعتبار تحقق بخشند.
وی اضافه کرد: بر اساس آیین نامه ۲۸۰۰اجازه ساخت ساختمانهای عمومی از جمله مدارس و بیمارستانها در حریم گسل داده نمیشود، ولی برای احداث ساختمانهای مسکونی با در نظر گرفتن تمهیدات ویژه ممنوعیتی وجود ندارد، ولی در عین حال بر اساس نقشه های حریم گسل اطلاع رسانی کافی به مردم صورت خواهد گرفت.
رئیس اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل اداره کل راه و شهرسازی قم با اشاره به این که ساخت و ساز در مناطقی که جزو حریم گسل محسوب می شود، باید با تمهیدات خاص صورت گیرد، تاکید کرد: باید بین ساختمانهایی که در حریم گسل و خارج از حریم گسل است تفاوتی باشد که برای این منظور ضوابطی در این مطالعه تعریف خواهد شد.
عباسی فرد با بیان این که برای مقابله با زلزله به این نتیجه رسیدیم که باید مخاطرات زمین را شناسایی نمود، اضافه کرد: این مطالعات شامل تعیین حریمهای گسل با هدف ممنوعیت ساخت و ساز و در نظرگرفتن تمهیدات ویژه برای ساختمان های مسکونی در حریم گسل، مطالعات ریز پهنه بندی، مطالعات فرونشست به عنوان یکی از عواملی که می تواند ارتباط مستقیم با گسل و کانون های زلزله داشته باشد و توسعه شبکه شتاب نگارهای استان که در این راستا پنج دستگاه شتاب نگار از سوی وزارت راه و شهرسازی به استان قم اختصاص یافته و به دنبال جذب اعتبارات و خرید دستگاه ها هستیم.
وی ادامه داد: مطالعات نصب دستگاه های شتاب نگار توسط شهرداری صورت گرفته و ۱۴ نقطه استان را به عنوان نقاط نزدیک به کانون زلزله شناسایی شده و دستگاه ها بر اساس اولویت باید در این نقاط نصب شود.
وی بیان کرد: هدف اصلی این اقدام ها و مطالعات، راه اندازی سامانه هشدار سریع و پاسخ سریع است؛ این سامانه می تواند برای کاهش مخاطرات، زیرساخت های حیاتی و مهم سطح استان را به موقع قبل از آسیب دیدن در اثر زلزله از دسترس خارج کند.
عباسی فرد خاطرنشان کرد: امواج زلزله هیچ حادثهای به بار نمی آورد و عامل اصلی خسارت، سازههای سست و تاسیسات زیربنایی انرژی از جمله لوله های گاز، برق و آب است که اگر به موقع قطع نشود باعث انفجار، آتش سوزی و نشست زمین خواهد شد.
وی افزود: در سامانه هشدار سریع و پاسخ سریع با شناسایی نقاط پرخطر و روشهای کاهش خطر، میتوان بر اساس فاصله کانونی که مرکز زلزله تا آن نقطه پرخطر دارد، برنامه ریزی و پیشگیری های لازم را در هنگام وقوع زلزله انجام داد.عباسی فرد با اشاره به نبود سامانه توزیع اقلام اساسی مورد نیاز مردم پس از وقوع زلزله، خاطر نشان کرد: در سامانه هشدار سریع و پاسخ سریع، نیازهای اساسی مردم شناسایی شده و اطلاعاتی از جمله خانوادهها و سرپرستان خانوارها ثبت می شود تا پس از وقوع زلزله، هر فردی در چارچوب خانواده خود اقلام مورد نیاز مصرفی را دریافت نماید.