شناسهٔ خبر: 81661 - سرویس مسکن و شهرسازی

جزییات زلزله ۴.۷ خنج در گفتگو با رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی

۷۹ هزار نفر جمعیت تحت تاثیر زلزله ۴.۷ خنج در استان فارس/ گسل لار گسل مسبب زلزله خنج

علی بیت اللهی رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، جزئیات زلزله ۴.۷ امروز ۱۲ خرداد را در استان فارس اعلام کرد.

علی بیت‌اللهی رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، جزییات زلزله ۴.۷ خنج در استان فارس را که امروز ۱۲ اردیبهشت ماه ساعت ۴:۲۹ رخ داد، اعلام کرد.

رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: زلزله ۴.۷ خنج استان فارس، در عمق ۲ کیلومتری و به فاصله ۱۵ کیلومتری خنج،  ۳۶کیلومتری علامرودشت و ۴۵ کیلومتری نیرم رخ داد. با توجه به بزرگی زلزله و فاصله شهرها و آبادی‌های منطقه نسبت به رومرکز،  احتمال خسارت در مراکز جمعیتی گستره اثر زمین‌لرزه داده نمی‌شود.   

بیت‌اللهی ادامه داد: برای زلزله ۴.۷ خنج استان فارس، شدت محسوس ۵ با شعاع ۱۲ کیلومتر در حوالی رومرکز و شدت ۴ با شعاع ۴۰ کیلومتر از زلزله محاسبه شده و با توجه به میزان بزرگی زلزله و فاصله مراکز جمعیتی نسبت به رومرکز و شدت محاسبه شده از روی روابط تجربی و مدل‌های کاهیدگی تخمین شتاب زلزله، خسارتی برای شهرها و آبادی‌‌های اطراف رومرکز برآورد نشده است.

به گفته عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، شهرها و آبادی‌های واقع در شدت‌های مختلف زلزله که بر‌اساس  روابط تجربی محاسبه شده‌اند به ترتیب فاصله از رومرکز قابل‌تعیین هستند. برای این زمین‌لرزه برآورد شده که تعداد ۲۳۲۸۵ نفر از جمعیت شهری در محدوده شدت ۵ و ۴ زلزله قرار دارند که بر اساس تعریف درجات شدت، احتمال داده می‌شود زلزله رخ داده را احساس کرده باشند.  همچنین تخمین زده شده است که تعداد ۵۵۹۳۶نفر از جمعیت ساکن در آبادی‌های منطقه نیز در محدوده شدت ۵ و ۴ زلزله زندگی می‌کنند.

وی افزود: دمای هوای محدوده رومرکز زلزله ۴.۷ خنج استان فارس در زمان رخداد (یا زمان تدوین گزارش حاضر)،  ۳۵ درجه بالای صفر بوده و تغییرات آن در طی ۵ شبانه روز بعد رخداد بین ۲۸ تا ۴۱ درجه سانتیگراد پیش‌بینی شده است.

رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی توضیح داد: با ارزیابی نقشه توپوگرافی، استنباط می‌شود که محدوده رومرکزی زلزله و مراکز جمعیتی اطراف آن در گستره‌ای نسبتا ناهموار با طاقدیس‌های متعدد و با شیب دامنه‌ای متغیر قرار گرفته‌اند که در برخی نقاط شیب زمین تند و ارتفاع نقاط نسبت نقاط دیگر بالاتر است. بطور کلی با توجه به بزرگی زلزله رخ داده و وضعیت کلی مورفولوژیکی پهنه اثر زلزله، احتمال ریزش سنگ یا لغزش زمین و انسداد موضعی مسیرهای مواصلاتی در اثر ارتعاش ناشی از زلزله، در محدوده اطراف رومرکز کم می باشد. همچنین با توجه به وضعیت آب و هوائی منطقه انتظار نمی‌رود رفت و آمد در مسیرهای محدوده رومرکز زلزله با مشکل همراه باشد.

وی ادامه داد: شهرهای خنج باجمعیت ۱۹۲۱۷ نفر در ۱۵کیلومتری،  علامرودشت با جمعیت ۴۰۶۸ نفر در ۳۶ کیلومتری و بیرم با جمعیت ۷۳۰۰ نفر در فاصله ۴۵ کیلومتری از رومرکز زلزله، نزدیکترین شهرهای منطقه به رومرکز زلزله هستند. همچنین، آبادی‌‌های هنگویه با جمعیت ۲۷۲ نفر در ۲ کیلومتری،  هفتوان با جمعیت ۴۶۸ نفری در ۳ کیلومتری،  دمکوبیدزرد با جمعیت ۸۸ نفر در ۶ کیلومتری رومرکز از نزدیکترین آبادی‌‌های گستره به رومرکز زلزله ۴.۷ خنج استان فارس هستند.

بیت‌اللهی گفت: بررسی نقشه گسل‌های موجود و فایل‌های رقومی در دسترس آنها نشان می‌دهد که گسل لار در مجاورت شرقی نقطه رومرکز زلزله امتداد دارد و احتمالا جنبائی این گسله یا گسله های نهانی که به عنوان محورهای تاقدیس‌ها نیز هستند موجب رخداد زلزله ۴.۷ خنج استان فارس شده است

به گفته وی، تعداد ۱۷۰۴ زلزله با بزرگی ۲.۵ و بالاتر در گستره اطراف رومرکز (به شعاع ۱ درجه اطراف آن) از سال ۲۰۰۶ میلادی تا زمان وقوع زلزله ۴.۷ خنج استان فارس (مدت ۱۴ ساله) ثبت شده است. از این تعداد ۹ زمین‌لرزه با بزرگی ۵ تا ۵.۸، تعداد ۱۰۶ زلزله با بزرگی ۴ تا ۵ و بقیه زمین‌لرزه‌‌ها کوچکتر از بزرگی ۴ در اطراف رومرکز گسترده شده‌اند.