به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، حامد مظاهریان معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی عصر روز گذشته (دوم اردیبهشت ماه) در اختتامیه همایش ملی معمار، نظام مهندسی و افقهای پیشرو ضمن تبریک ولادت حضرت امیرالمومنین علی (ع)، بزرگداشت مقام معمار و روز تولد سعدی شاعر پارسیگوی ایرانی با اشاره به اینکه مباحث مهمی را همچون آموزش در معماری، میزان ورود به حرفه، میزان گسترده تولید دانشجو، بحث قیمتگذاری و پیش نویس آئین نامه نظام اداری کنترل ساختمان را مورد بحث قرار میدهد گفت: دو دهه از تصویب قانون نظام مهندسی میگذرد و در طی این دو دهه، نظام مهندسی کامیابیها و ناکامیهایی داشته است.
معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در طی این دو دهه، مباحث مقررات ملی شکل گرفت و سازمانهای مختص نظام مهندسی در کشور تشکیل شد. همچنین هفتمین دوره سازمانهای نظام مهندسی نیز در سال ۹۴ با انتخابات جدید شروع به کار کرد. با اینحال شاهد هستیم که ما فاصله زیادی داریم با ایدههایی که در بدو تشکیل چنین سازمانی بوجود آمد.
این مقام مسئول و سیاستگذار حوزه مسکن در وزارت راه و شهرسازی افزود: انتظار میرفت سازمان نظام مهندسی با خودکنترلی و جدایی از بخش دولتی بتواند کارآمد و چابک شود و همچنین در ارتقای مهندسی، اعتلای اندیشههای مهندسان در طی دو دهه کمک کند و به ایده آل نزدیک شود. اگرچه توفیقاتی نیز در این زمینه وجود داشت اما فاصله زیادی که بین اندیشهها و اجرا رخ داد ما را به این مرحله سوق داد تا در عملکرد خود و فرآیند نظام ساخت و ساز بازنگری داشته باشیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: ادامه وضع موجود در وزارت راه و شهرسازی مطلوب نیست. زیرا نشان میدهد کیفیت ساختمانها متناسب با نیاز کشور نیست و چالش های عمده ای دارد که آقای ترکان به طور مفصل به آن اشاره کرد.
مظاهریان با تاکید بر اینکه سازمان نظام مهندسی در درون اعضا، مخاطبان اش در صنعت، کارفرمایان و بخش های مختلف ساخت و ساز نارضایتیهای گستردهای دارد گفت: مجموع اتفاقات نشان میدهد که نظامات مهندسی نیاز به تحول دارد. به همین دلیل نیز وزارت راه و شهرسازی تصمیم گرفت آییننامه کنترل ساختمان را برای تصویب در هیات دولت آماده کند و اکنون نیز در دستور کار کمیسیونهای دولت است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه پیشنویس آییننامه کنترل ساختمان، هماکنون بر روی پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی برای رویت جامعه مهندسان و صاحبنظران قرار گرفته است افزود: در آییننامه جدید، کسی که تصمیم به ساخت و ساز میگیرد با مراجعه به شهرداری، پروانه ساخت را از شهرداری دریافت و کار خود را شروع می کند و این بار مالک حق دارد تا هم پیمانکار و هم طراح را انتخاب کند که مهندس طراح باید مهندسان را هماهنگ و نقشه های فاز ۱ و ۲ را تهیه کند.
این مقام مسئول ادامه داد: مالک، پیمانکار را نیز تعیین می کند و پیمانکار در برابر تمامی اتفاقاتی که در کارگاه می افتد مسئول است و متعهد می شود که اقداماتی که انجام می دهد در مدت ۱۰ سال کارکردهای خود را خواهد داشت و در صورت نقض این تعهد، پیمانکار مسئول خواهد بود.
مظاهریان تمامی روند تعهد پیمانکار را حقوقی عنوان کرد و گفت: تضمین پیمانکاران در آیین نامه جدید کاملا حقوقی است و باید در دفترخانه ثبت شود. در این شرایط، ناظر، امین مالک است و تداوم فعالیتها را دنبال میکند و این فرآیندی است که حقوق مردم را در نظر میگیرد.
وی تاکید کرد: اینکه پروانه ساخت به نام پیمانکار واجد صلاحیت است تحول بنیادینی است که در دستور کار داریم. به همین دلیل نیز به جامعه مهندسی توصیه می کنم تا پیش نویس آیین نامه ۱۶۰ ماده ای را به دقت مطالعه کرده تا بتوانند فرآیند را دنبال کنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با شبیه کردن فعالیت مهندسان ساخت و ساز به مهندسان الکترونیکی که ماشین حساب را طراحی کردهاند خواستار در نظر گرفتن تمامی حقوق مردم در ساخت و ساز شد و افزود: پیگیری و متعهد ماندن بر فرآیندهایی که در پیشنویس ۱۶۰ مادهای بر آن تاکید شده است وظیفه ما مهندسان، دولت، شهرداری و نظام مهندسی است و تاکید می کنم که این فرآیند برای مصرف کننده باید ساده باشد.
مظاهریان همچنین با تشابه نظام مهندسی در فرآیند جدید به نظام پزشکی گفت: آیین نامه نظامات اداری کمک می کند تا مهندسان معمار نقش خود را در فرآیند ساخت و ساز پیدا کنند و اکنون زمانی است که باید فرآیند ساخت و ساز را در کشور اصلاح کرد. /