به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، هرساله در آستانه اربعین حسینی، از هر شهر و دیاری کاروانها پیاده عزم سفر میکنند و تمام وجودشان برای رسیدن به کربلا شوق و تمنای رفتن میکند. تعداد عاشقان اباعبدالله الحسین(ع) کم نیستند، از اینرو تعداد زائران نیز بیشمار است؛ لذا جابهجایی زوار از شهرها و استانها به سمت پایانههای مرزی و برنامهریزی برای بازگشت آنان عزمی راسخ و برنامهریزی دقیق میطلبد.
امسال نیز مرزهای ششگانه شامل شلمچه، چذابه، مهران، خسروی، باشماق و تمرچین برای خروج زائران آماده شدند و دو مرز میرجاوه و ریمدان در شرق کشور نیز برای تردد زائران پاکستانی در نظر گرفته شد.
در این راستا سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با تشکیل جلسات و نشستهای تخصصی، با نهادهای مربوطه ارتقای امنیت راهها و تسهیل تردد زائران را دو مسئولیتی خواند که این سازمان در مسیرهای منتهی به مرزها در دست انجام دارد و در این میان اقدامات اولیه برای ایمنسازی راههای مواصلاتی که به پایانههای مرزی ختم میشوند را در دستور کار قرار داد.
همچنین این سازمان از ابتدا آماده عزیمت پنج میلیون نفر از مرزهای کشور به کربلای معلی بود؛ در این راستا به گفته داریوش باقرجوان، مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، در ستاد اربعین سال جاری، حدود هشت هزار دستگاه از ناوگان اتوبوسی حمل و نقل عمومی جادهای به کار گرفته شد که این تعداد بر اساس روزهای پیمایش و ظرفیت رفت و برگشت میتوانست ۸۰ هزار نفر را طی ۲۴ ساعت شبانه روز جا به جا کند.
تردد بیش از سه میلیون و ۱۸هزار ایرانی از مرز مهران
در این ایام اما پایانه مرزی مهران با ازدحام جمعیت روبهرو شد و این مرز در مقایسه با سایر مرزها از ازدحام جمعیت بیشتری برخوردار بود؛ به گونهای که به گفته سید زاهدین چشمه خاور، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان ایلام، در بازه زمانی اول تا ۲۹ شهریور ماه سه میلیون و ۱۸ هزار و ۲۲۷ نفر ایرانی از مرز مهران تردد کردند که از این تعداد یک میلیون و ۵۵۵ هزار و ۲۰۳نفر به کشور وارد و یک میلیون و ۴۶۳ هزار و ۲۴ نفر نیز از طریق مرز بین المللی مهران از کشور خارج شدند.
تردد بیش از ۹۰۰ هزار خودرو در محورهای منتهی به مرزهای خوزستان
مرز چذابه در استان خوزستان یکی از مرزهای ششگانه ایران برای ورود و خروج زائران اربعین حسینی بود که از یکم تا ۲۸ شهریورماه تعداد ۳۴۰ هزار و ۱۵۶ خودرو در محور بستان –چذابه را به ثبت رساند.
در این بازه زمانی همچنین ۵۸۹ هزار و ۷۲۶ خودرو در محور خرمشهر-آبادان-شلمچه تردد کردند که براین اساس در بازه زمانی مذکور تردد ۹۲۹ هزار و ۸۲۲ خودرو در محورهای منتهی به مرزهای شلمچه و چذابه به ثبت رسید.
انتخاب مرز باشماق مریوان برای تردد زائران اربعین حسینی(ع) برای اولینبار
با تصمیم وزارت کشور در سال جاری برای اولین بار مرز باشماق مریوان برای تردد زائران اربعین حسینی(ع) انتخاب شد. در این راستا حمیدرضا عبدالملکی، مدیر پایانه مرزی باشماق مریوان از تردد بیش از ۸۰ هزار زائر اربعین از مرز باشماق خبر داد.
براین اساس از روز ۱۱ تا ۲۶ شهریور در این مرز ورود و خروج ۸۰ هزار زائر به ثبت رسیده است که از این تعداد بیش از ۵۰ هزار نفر از طریق مرز باشماق به کربلای معلی تردد کردهاند.
همچنین تا ۲۶ شهریورماه حدود ۲۹ هزار زائر نیز از طریق این مرز به کشور بازگشتهاند و گیتهایی که برای این ایام در مرز ایجاد شده بود به قوت خود باقی است.
کاهش ۶۱ درصدی تلفات جادهای استان کرمانشاه در ایام اربعین حسینی
در استان کرمانشاه اما تردد زوار از مرز خسروی ۲۴ درصد افزایش داشته است و میزبانی زوار اربعین حسینی برگ زرین بر افتخارات استان کرمانشاه است. همچنین در این ایام با اقدامات موثری که اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان کرمانشاه در دستور کار قرار داد، شاهد کمترین تصادفات جادهای بودیم.
به گونهای که به گفته منوچهر فخری، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمانشاه، ۷۰ درصد کل تردد زوار اربعین از استان کرمانشاه انجام شده است؛ چراکه تعداد زیادی از زوار از پایانه مرزی خسروی و بقیه زوار از جادههای استان جهت رسیدن به پایانه مرزی مهران در استان ایلام از محورهای مواصلاتی استان کرمانشاه استفاده کردهاند و تلفات جادهای در ایام اربعین حسینی نسبت به تردد زوار در سال ۹۸ کاهش ۶۱ درصدی داشته است.
پایانه مرزی تمرچین گذرگاه دلباختگان امام حسین(ع)
پایانه مرزی تمرچین در شهرستان پیرانشهر استان آذربایجان غربی، یکی دیگر از گذرگاهها و نقطه وصال دلباختگان امام حسین (ع) به کربلای معلی است که براساس اعلام ستاد اربعین استان و آمار موجود تاکنون ۶۵ هزار زائر اربعین حسینی (ع) از طریق پایانه مرزی تمرچین تردد کردند.
براین اساس و به گفته پیمان آرامون، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان غربی، از ابتدای طرح اربعین حسینی تا ۳۰ شهریورماه، ۶۵ هزار تردد زائران شامل ورود و خروج در پایانه مرزی تمرچین به ثبت رسیده است.
همچنین در این مدت بیش از ۵۱ هزار زائر از مرز تمرچین به قصد تشرف به عتبات عالیات از کشور خارج شدند و ۱۴ هزار زائر نیز پس از زیارت این مرز را برای ورود به کشور انتخاب کردند.
تردد ۳۳۶ دستگاه اتوبوس در محور زاهدان_ میرجاوه به منظور جابهجایی زائران پاکستانی
تنها راه ورود شیعیان پاکستانی به کشور عراق عبور از استان سیستان و بلوچستان است، به این منظور مرزهای زمینی این استان برای شرکت در راهپیمایی عظیم اربعین حسینی پذیرای ورود زائران پاکستانی بودند.
به طوریکه مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان سیستان و بلوچستان از تردد یک میلیون و ۵۶۲هزار و ۸۶۹ دستگاه وسیله نقلیه در محورهای مواصلاتی شمال این استان خبر داد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از افزایش ۶۱ درصدی حکایت دارد.
براساس گفته ایوب کُرد، در این مدت تعداد ۳۳۶ دستگاه اتوبوس در محور زاهدان_ میرجاوه تردد داشتند که نسبت به جابهجایی زائران پاکستانی اقدام کردند؛ همچنین این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲ درصد افزایش داشته است.
آمادگی پایانه تازه تاسیس ریمدان برای پذیرش زوار خارجی
پایانه مرزی ریمدان نیز با وجود تازه تاسیس بودن، برای پذیرش زوار خارجی آماده بود. در این راستا اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای جنوب سیستان و بلوچستان اقداماتی همچون ساخت و نصب سایبان، سرویسهای بهداشتی، نصب مخازن تامین آب بهداشتی، راه اندازی لاینها، گیت گذرنامه و تعبیه مکانهای مناسب برای استقرار دستگاههای امنیتی و گمرک و ... را در دستور کار قرار داد.
به گفته جلال الدین قادری، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای، احداث یکهزار و ۷۵۰ متر مربع سایبان در محوطه پایانه، آماده سازی تعداد ۶۰ چشمه سرویس بهداشتی و دوش حمام، نصب مخازن تامین آب بهداشتی، نصب آیس بانکها برای تامین آب سرد به ظرفیت ۱۰ هزار لیتر، استقرار تعداد قابل توجه مهپاش ثابت و سیار در سایبانها، استقرار بوفه و فروشگاه مواد غذایی، راهاندازی ۱۰ لاین و گیت گذرنامه، نصب و راهاندازی تجهیزات کنترلی، نصب دوربینهای نظارت تصویری، بهبود روشنایی، راهاندازی دیزل ژنراتور برق اضطراری از اقدامات این اداره کل برای پذیرش زوار پاکستانی بود.