به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، بندر خرمشهر به عنوان یکی از قدیمیترین و بزرگترین بنادر ایران با سابقه طولانی در امر تجارت دریایی حلقه طلایی ارتباط تجاری ایران با کشورهای حاشیه خلیجفارس محسوب می شود ،بندری که ظرفیت های حمل و نقل دریایی آن گام به گام در حال افزایش است.
بندر خرمشهر به عنوان یکی از قدیمیترین و بزرگترین بنادر ایران با سابقه طولانی در امر تجارت دریایی حلقه طلایی ارتباط تجاری ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس محسوب می شود، بندری که ظرفیت های حمل و نقل دریایی آن گام به گام در حال افزایش است.
بندر خرمشهر با موقعیت استراتژیک خود و نزدیکی به بازار کشورهای عراق و کویت یکی از مهمترین بنادر تجاری ایران در زمینه صادرات به کشورهای حاشیه خلیج فارس به شمار می آید.
این بندر با برخورداری از ۲۰ پست اسکله، ۲۳۰ هکتار وسعت، تجهیزات پیشرفته، قرار گرفتن در محدوده منطقه آزاد تجاری اروند، بهره مندی از سیستم حمل و نقل چند وجهی و اتصال به کریدور بندرامام خمینی(ره) به عنوان سومین بندر آزاد کشور در حوزه خلیج فارس شناخته می شود.
بندر خرمشهر سابقه طولانی در امر تجارت دریایی داشته که ساخت و بهره برداری از اسکله های ویژه پذیرش کشتی های اقیانوس پیما در آن به سال ۱۳۰۰ شمسی بر میگردد.
هر چند با آغاز جنگ تحمیلی بخش زیادی از زیرساختها و تاسیسات این بندر آسیب دید، اما پس از جنگ روند بازسازی در این بندر مهم تجاری با شتاب آغاز شد و کلیه زیرساختهای آن از جمله اسکلهها، انبارها و محوطهها با هدف ارتقاء و بهبود خدمات بندری و دریایی بازسازی شد.
بندر خرمشهر که در دوران جنگ تحمیلی به دلیل آسیب دیدن زیر ساخت ها امکان فعالیت تجارت دریایی نداشت با پایان جنگ تحمیلی با شتاب مسیر بازسازی را طی کرد اما آنچه که فعالیت های این بندر تجاری را بیشتر برجسته می کند، روند شتاب آمیز تامین و توسعه زیر ساخت های بندری و تجاری همچنین جذب سرمایه گذار بخش خصوصی در طول سالهای اخیر در این بندر است، به طوریکه با نیم نگاهی به اخبار منتشر شده از فعالیت های اداره کل بندر و دریانوردی خرمشهر در ماههای اخیر میتوان فعالیتها و اقدامات صورت گرفته در بندر خرمشهر را ارزیابی کرد.
آغاز عملیات اجرایی ۱۰ طرح عمرانی در بندر خرمشهر، آمادگی بخش خصوصی برای سرمایه گذاری ۷۱۶ میلیارد ریالی در این بندر، برقراری سفر دریایی بین بندر خرمشهر و کویت، افزایش شش درصدی بارگیری کالای فله در بندر خرمشهر در ماههای فروردین و اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، تخلیه و بارگیری بیش از سه میلیون تن کالا در بندر خرمشهر در سال ۱۴۰۰ و اعلام آمادگی بندر خرمشهر برای تردد دریایی هواداران فوتبال جام جهانی قطر تنها بخشی از فعالیتهای صورت گرفته در این بندر تجاری در ماه های اخیر بوده که اطلاع رسانی شده است.
پیگیری راه اندازی خط کشتیرانی خرمشهر – بندر ابوفلوس
در این راستا مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر با تشریح برخی اقدامات صورت گرفته در این بندر تجاری از مذاکره برای راهاندازی خط کشتیرانی بین بندرخرمشهر و بندر ابوفلوس خبر داد و گفت: اخیرا در قالب هیاتی برای انجام مذاکرات با طرف عراقی برای ارتباط بندرخرمشهر و بنادر عراق، به این کشور سفر و برهمین اساس برای ایجاد یک خط کشتیرانی بین خرمشهر و بندر ابوفلوس عراق مذاکراتی صورت گرفته است.
نوراله اسعدی اظهار کرد: فاصله بندرخرمشهر تا بندر ابوفلوس عراق حدود ۹ مایل دریایی است و اگر یک خط کشتیرانی بین این دو بندر ایجاد شود، میتوان از آن در طول سال برای جابجایی مسافر و زائر استفاده کرد.
وی افزود: در ایام اربعین حسینی خیل عظیمی از زائران و مشتاقان برای زیارت عتبات عالیات از سراسر کشور و همچنین خارج از کشور در خرمشهر حضور پیدا میکنند که با راهاندازی این خط کشتیرانی، میتوان برای جابهجایی زائران به صورت دریایی خدمترسانی شود.
برقراری سفر دریایی بین خرمشهر – کویت
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر همچنین با اعلام از سرگیری سفر دریایی بین بندر خرمشهر و کشور کویت گفت: در حال حاضر به صورت هفتگی دو سفر دریایی بین خرمشهر و کویت انجام میشود.
به گفته وی پایانه مسافری دریایی خلیجفارس در خرمشهر به عنوان یکی از بزرگترین و مدرنترین پایانههای دریایی کشور و منطقه با مساحت ۶ هزار مترمربع دارای دو پست اسکله و ظرفیت جابهجایی روزانه یک هزار و ۲۰۰ نفر است.
تخلیه و بارگیری بیش از سه میلیون تن کالا در بندر خرمشهر در سال ۱۴۰۰
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر در ادامه با تشریح دیگر فعالیتهای تجاری این بندر در راستای تجارت دریایی اظهار کرد: سه میلیون و ۱۸۱ هزار و ۴۸۶ تن کالای غیر نفتی در سال ۱۴۰۰ در بندر خرمشهر تخلیه و بارگیری شد.
اسعدی از رشد شش درصدی عملیات تخلیه و بارگیری کانتیتری TEU در یک سال گذشته در بندر خرمشهر خبر داد و افزود: در این مدت حجم تخلیه و بارگیری کانتینر در بندر خرمشهر به ۲۰ هزار و۷۳۰ TEU رسید.
وی مصالح ساختمانی، محصولات کشاورزی و دامی، فلزات و کالاهای معدنی را از عمده کالاهای صادراتی در بندر خرمشهر عنوان کرد.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر به عملکرد فعالیت ریلی در بندر خرمشهر نیز اشاره کرد و گفت: در این مدت یک هزار و ۹۴۴ واگن از خط راهآهن بندر خرمشهر جابجا شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۸۵ درصدی را نشان میدهد.
اسعدی خاطرنشان کرد: در این مدت ( سال ۱۴۰۰) تردد ۱۴۹ هزار و ۴۶ دستگاه کامیون و ۸۶۹ فروند شناور زیر یک هزار تن در بندر خرمشهر به ثبت رسی د که این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ترتیب رشد ۱۳ و ۱۸ درصدی را داشته است.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر میزان تخلیه خودرو در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۰در بندر خرمشهر را ۲ هزار و ۳۹۲ دستگاه خواند و عنوان کرد: این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از رشد ۱۲ درصدی برخوردار بوده است.
به گفته مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر بارگیری کالای فله خشک طی دو ماهه نخست سال ۱۴۰۱ در بندر خرمشهر ۶ درصد افزایش داشته است.
اجرای ۱۰ پروژه عمرانی در بندر خرمشهر
مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر با تشریح آخرین اقدامات صورت گرفته در این بندر برای اجرای طرح های عمرانی، توسعهای و خدماتی گفت: هم اکنون ۱۰ طرح با اعتباری بالغ بر چهار هزارو ۱۶۰ میلیارد ریال در بندر خرمشهر در حال اجرا است.
وی این طرحهای را شامل تعمیر اساسی و آسفالت جادههای دسترسی به بندر، ارتقاء شبکه اطفاء حریق، احداث مهمانسرا ، تجهیزات بندری، تعمیر و تعریض ۲ دهانه پل، تعمیر اساسی دربهای بندر و تعمیر ترمینال مسافری و ساختمان مرجع دریایی عنوان کرد.
سرمایه گذاری ۷۱۶ میلیارد ریالی بخش خصوصی در بندر خرمشهر
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر از افزایش میزان جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی در بندر خرمشهر خبر داد و گفت: ۷۱۶ میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی در بندر و دریانوردی خرمشهر جذب خواهد شد.
اسعدی با اشاره به توسعه تجهیزات با استفاده از سرمایههای غیردولتی تصریح کرد: از این میزان ۶۰۶ میلیارد ریال برای تخصیص انبار به مساحت چهار هزار مترمربع به بخش خصوصی جهت استقرار تجهیزات به منظور آغاز عملیات اجرایی در بخش پتروشیمی برای تولید گرانول با اشتغالزایی ۳۲ نفر سرمایهگذاری شده است.
وی به دیگر قراردادهای سرمایهگذاری در بندر خرمشهر اشاره کرد و افزود: سرمایهگذاری در بخش توسعه خطوط ریلی و مکانیزه کردن عملیات تخلیه و بارگیری کالاهای فله خشک توسط سرمایه گذار بخش خصوصی به میزان سرمایه گذاری ۱۱۰میلیارد ریال و اشتغال ۲۰ نفر در سال جاری اجرایی خواهد شد.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر در خصوص مشوقهای سرمایه گذاری افزود: سرمایه گذاران باید در نظر داشته باشند برخورداری ۲۵ درصد تخفیف سود بازرگانی، مزایای و تسهیلات منطقه آزاد اروند که نزدیکترین منطقه آزاد صنعتی جنوب کشور به کویت، عراق و آسیای میانه است بندر خرمشهر را به بندر با موقعیتی استثنایی برای سرمایه گذاری تبدیل کرده است.
به گزارش سازمان بنادر و دریانوردی، در پایان میتوان گفت نیازها و چالشهای بنادر و مرزهای دریایی کشور به عنوان شاه راه مبادلات اقتصادی و تجاری همواره باید مورد توجه قرار گیرند تا شاهد توسعه تجارت دریایی در بنادر کشور باشیم.