سیدمحمد پژمان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی اظهار کرد: عبارت بازآفرینی شهری بار معنایی خیلی سنگینی دارد یعنی چه کاری باید انجام میشده که نشده است؟ و اصلا چرا اقدامات مورد نیاز عملیاتی نشده است؟
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن ادامه داد: ما وقتی امروزه به برخی از شهرهایمان مینگریم، میبینیم که این شهرها در ابعاد فیزیکی و مادی نمیتوانند بسیاری از نیازهای شهروندان را رفع کند و در ابعاد روحی و روانی نیز با وضعیت روحی روانی و اجتماعی شهروندان سازگاری ندارند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا شهرهایمان به این وضعیت دچار شدهاند؟ گفت: باید دید کسانی که مطالعه و طرح شهرها را تهیه کردهاند، کم گذاشتهاند یا آنهایی که مجری برنامه و طرح بودهاند کمکاری کردهاند؟ به نظرم این دو کمبود با هم واقع شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: مردم هم در بهسازی شهرها نقش دارند چون شهر متعلق به مردم است. مجموعه این اتفاقات بد سبب وقوع یک چرخه معیوب در جهت انحطاط شهرها شده است. ما در همه بخشها نیازمند بازنگری و دقت نظر هستیم.
وی با اشاره به حس خوبی که از دیدن بافتها و فضاهای قدیمی و تاریخی شهرها به شهروندان منتقل میشود ادامه داد: اگر این حس خوب از تماشای شهرسازی جدید به شهروندان منتقل نمیشود به علت اقداماتی است که برخی مدیران شهری، برخی از شهروندان و عدهای از سیاستگذاران شهری انجام دادهاند.
پژمان با بیان اینکه مقیاس شهرسازی در گذشته با الآن بسیار متفاوت بوده و سیاستگذاران و مدیران شهری در دورههای اخیر مجبورند برای جمعیت زیادی برنامهریزی انجام دهند که در وقوع پدیدههای نابهسامان شهرنشینی تأثیرگذار است گفت: در گذشته عموما حاکمان سفارش ساخت ساختمانهای با معماری کمنظیر میدادهاند که هم امکانات داشتهاند و هم منابع مالی؛ همچنین سازندگان این بناها نیز عموما از معماران و طراحان بهنام زمان خود بودهاند؛ ولی در حال حاضر ساخت و ساز به یک کار عمومی تبدیل شده و حتی افرادی هم که متخصص این حرفه نیستند به کار ساخت و ساز ورود پیدا کردهاند.
وی با بیان اینکه در نظام برنامهریزی و طرحریزی کشور ضعف جدی داریم، گفت: مقیاس برنامهها و طرحهایی که تهیه میکنیم فقط در حد یک شبکه معابر و یک کاربری است و این نوع برنامهریزی قاعدتا در لایههای پایینتر که به جزئیات اجرای این برنامهها برمیگردد، مشکل ایجاد میکند. در حالی که در بافتهای تاریخی که ساخت و ساز متناسب با همه ویژگیهای انسانی و شهروندی بوده است، همه جزئیات اعم از هماهنگی مصالح ساختمانها، طول و عرض کوچهها، رنگ درب خانهها و دیواره کوچهها و سایر جزئیات دیده میشود ولی اغتشاش در ساختار شهرسازی در برنامهریزی امروزه ساخت و ساز شهرها موج میزند.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن با تأکید بر لزوم جلوگیری از ایجاد اینگونه اغتشاشهای بصری در ساختسازهای شهری بیان کرد: در برنامههای جاری و پیشرو اولویت ساخت و سازها باید بر یکپارچه بودن ساختار شهری، توجه به همه جزئیات در برنامهریزی شهری و همچنین استفاده از نیروهای متخصص در شهرسازی باشد تا در آینده شاهد مشکلاتی که امروزه در شهرها با آنها دست به گریبانیم نباشیم./
نظر شما