شناسهٔ خبر: 137939 - سرویس هواشناسی
نسخه قابل چاپ

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو خبر داد؛

راه‌اندازی سامانه‌های توصیه‌ای هواشناسی برای محصولات کشاورزی استراتژیک

رهنما رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور با اشاره به راه‌اندازی سامانه‌های توصیه‌ای هواشناسی کشاورزی برای محصولات استراتژیک کشور از جمله برنج، گندم و زعفران و ... گفت: استفاده از این سامانه‌ها منجر به کاهش هزینه‌های تولید محصولات کشاورزی،‌ افزایش راندمان تولید و مصرف بهینه آب خواهد شد.

مهدی رهنما رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، درباره سامانه خودکار توصیه های هواشناسی کشاورزی شالیکاری ویژه مناطق شمالی کشور اظهار کرد: برخی محصولات کشاورزی از جمله برنج، گندم و زعفران به عنوان محصولات استراتژیک کشور شناخته می‌شوند و پارامترهایی مثل مقدار دما، بارش، جهت و سرعت باد جزو پارامترهای مهمی هستند که در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی موثر هستند، به همین دلیل پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور تلاش کرد تا این پارامترها را به صورت مکانیزه و اتومات و خودکار در قالب توصیه‌های کشاورزی برای محصولات استراتژیک تولید کند.

وی افزود: هفته گذشته سامانه نهایی تحویل اداره کل هواشناسی استان گیلان داده شد تا برای سه استان‌ شمالی کشورمان توصیه‌های هواشناسی کشاورزی را به صورت خودکار بر اساس پارامترهای جوی تولید کرده و در اختیار کشاورزان قرار می‌دهد.

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در خصوص نحوه عملکرد این سامانه توضیح داد: برخی مدل‌های پیش‌بینی عددی در مبحث هواشناسی وجود دارد که بر اساس آن مدل‌ها ما پیش بینی پارامترهای جوی را با آستانه‌هایی که در هواشناسی کشاورزی برای محصول برنج تهیه شده ترکیب می کنیم و در نهایت محصولاتی را به صورت نقشه‌های زمین مبنا یا به عبارتی لوکیشن لوکیشن بیس سرویس یا LBS در اختیار کاربران قرار می‌دهیم. بدین گونه که بر اساس نقطه قرارگیری شما در محل یا زمین اگر محصولتان محصول برنج است توصیه های هواشناسی کشاورزی از جمله زمان برداشت یا وجین، زمان سم پاشی به عنوان مثال آیا امروز سمپاشی انجام بگیرد یا نه، اگر نه دلیلش را عنوان می‌کند که امروز به دلیل افزایش سرعت باد سمپاشی شما کم اثر و یا بی اثر خواهد بود، چند روزی را صبر کنید تا به حالتی برسیم که احتمالاً دو یا سه روز بتوانیم این سم پاشی را برای محصول داشته باشیم.

رهنما ادامه داد: زمان آبیاری از دیگر پارامترها است، به عنوان مثال با این سامانه می‌توان فهمید که امروز کار آبیاری انجام شود یا نه، آیا در یک هفته آینده بارشی در منطقه داریم یا نداریم، به این ترتیب به راحتی می‌توانیم به کشاورز اعلام کنیم که کار آبیاری را دو یا سه روز عقب بیندازد یا نه آبیاری کند چرا که تا هفته آینده بارشی نخواهیم داشت.

وی در خصوص نحوه دسترسی و اطلاع رسانی کشاورزان به این سامانه گفت: در حال حاضر سامانه خودکار توصیه‌های هواشناسی کشاورزی شالیکاری در تارنمای پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور و اداره کل هواشناسی استان گیلان به صورت رایگان در اختیار همه قرار دارد و کشاورزان می توانند با مرجعه به این دو سایت از این سامانه استفاده کنند.

دریافت پیش‌بینی‌های خودکار هواشناسی کشاورزی برای محصول برنج

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور گفت: همچنین به زودی یک اپلیکیشن آماده شده و به صورت رایگان در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد تا برای محصول برنج پیش‌بینی‌های هواشناسی کشاورزی را به صورت خودکار دریافت کنند.

رهنما در خصوص توسعه این سامانه و گنجاندن پیش‌بینی‌های دیگر محصولات کشاورزی استراتژیک به آن گفت: ما به این سامانه به عنوان یک سامانه جامع و یکپارچه نگاه می‌کنیم و اولین محصولی که در این سامانه برای آن خروجی تهیه کردیم محصول برنج برای سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان است.

وی افزود: در مرحله بعد محصول زعفران، پنبه، کلزا و گندم هم اضافه می‌شود.

ارسال توصیه‌های هواشناسی کشاورزی برای پسته کاران کرمان، یزد و خراسان جنوبی

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور خاطر نشان کرد: در حال حاضر برای محصول پسته هم مانند برنج به صورت روزانه توصیه‌های هواشناسی کشاورزی در اختیار پسته کاران سه استان جنوبی کرمان، یزد و خراسان جنوبی قرار می‌گیرد.

وی در خصوص اولویت بندی محصولات کشاورزی در امر تولید سامانه های توصیه ای هواشناسی کشاورزی توضیح داد: اولویت در راه اندازی سامانه‌های توصیه‌ای هواشناسی کشاورزی با محصولات استراتژیکی است که در موضوعات خودکفایی و صادرات کشور تعریف شده باشند و به صورت مرحله به مرحله در حال تکمیل سامانه توصیه های هواشناسی کشاورزی این محصولات هستیم.

کاهش هزینه‌های تولید محصولات کشاورزی و مصرف بهینه آب با استفاده از سامانه‌های پیش‌بینی جوی

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در پایان به کشاورزان پیشنهاد کرد تا با خارج شدن از حالت سنتی و استفاده مناسب از این محصولات و ابزارهایی که جدیداً در دنیا مرسوم شده به افزایش راندمان تولید، مصرف بهینه آب، کاهش هزینه های تولید، تولید محصول با کیفیت و افزایش سودآوری خود کمک کنند.