به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به نقل از روابط عمومی راهآهن جمهوری اسلامی ایران، سید میعاد صالحی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران در برنامه «میز اقتصاد» شبکه خبر گفت: در دولت سیزدهم و از ابتدای حضورم در راهآهن جمهوری اسلامی ایران، تحقق دیپلماسی حمل و نقل ریلی هم در مسیر شمال به جنوب و هم کریدور شرق به غرب در دستور کار قرار گرفت. همچنین به منظور تکمیل حلقه مفقوده در مسیر تهران-کربلا که همان مسیر شلمچه-بصره است، جلسات متعددی را با طرف عراقی داشتهایم.
وی افزود: یکی از موانع مختلف اجرای این پروژه این بود که محل اجرای این پروژه، محل عملیات کربلای پنج در دفاع مقدس بوده و مینهای فراوانی در این منطقه همچنان وجود دارد. در طول ماههای اخیر، نزدیک به ۱۶۳۰ عدد مین، کشف کردهایم که توانستهایم حدود یک و چهار دهم کیلومتر، خط ریلی احداث کنیم و پروژه وارد خاک عراق شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در ابتدا حداکثر ۱۶ کیلومتر مینهای به جا مانده از ایام دفاع مقدس بود که عملیات مینروبی را کشور ایران بر عهده گرفتهاست. همچنین عملیات زیر سازی و رو سازی، به طول حدود ۳۲ کیلومتر توسط طرف عراقی انجام میگیرد و و نهایتا پلی که بر روی اروند رود و در میان بصره ایجاد خواهد شد. گفتنیاست با توجه به تخصص مهندسین کشورمان، احداث این پل را، ایران بر عهده گرفتهاست.
وی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با طرف عراقی و توافق بر روی جزییات عملیات و اخذ نقشه دقیق مسیر، گفت: تیم مین روبی و همهی تجهیزات ما در نقطه صفر مرزی کاملا آماده است. همچنین به جهت پیشبرد پروژه با توجه اینکه تمام مسیز در خاک عراق است، نیاز به مشارکت خوب طرف عراقی داریم.
صالحی در ادامه گفت: سکوی مسافری جدیدی در خاک عراق ساخته شده است و حجم قابل توجهی ریل نیز وارد کشور عراق کردهایم و این اقدامات با توسعه ایستگاه مسافری به شلمچه و اضافه کردن خطوط ادامهدار خواهد بود.
وی تصریح کرد: مجموع کل پروژه طبق آنچه که در هیئت دولت عراق مصوب شده، حدود ۲۰۰ میلیون دلار است.
مدیرعامل راهآهن در خصوص برنامه زمانی تکمیل پروژه نیز اظهار کرد: طبق تفاهم امضا شده، برای کل پروژه بدون در نظر گرفتن مدت زمان ساخت پل، ۱۸ ماه در نظر گرفته شده است. در خصوص مدت زمان احداث پل بازشو نیز به طور موازی، پیش بینی ما بین ۱۸ ماه تا حداکثر ۲ سال است.
وی در رابطه با تحویل زمین پروژه از طرف عراقی نیز گفت: ظرف روزهای آتی بنا است که این زمین تحویل ما داده شود و از زمان تحویل، حداکثر ۶ ماه زمان برای مین روبی در نظر گرفتهایم و به موازات آن طرف عراقی، عملیات زیرسازی و روسازی پروژه را انجام خواهد داد.
صالحی در رابطه با میزان ظرفیت مسافری و ترانزیتی و باری مسیر شلمچه-بصره افزود: هر خط ریلی بین ۸ تا ۱۰ میلیون تن امکان جابهجایی بار دارد و در حوزه مسافری نیز ظرفیتی حدود ۱۲ میلیون نفر پیشبینی میشود.