شهریار افندیزاده معاون حملونقل وزیر راهوشهرسازی در گفتوگو با پایگاه خبری وزارت راهوشهرسازی با اشاره به اهمیت حملونقل و نقش آن در اقتصاد، حملونقل ترکیبی را یکی از اقتصادیترین روشهای حملونقل بیان کرد و گفت: حملونقل یکی از شریانهای حیاتی اقتصاد است. بنابراین تمامی کشورها همواره در جستجوی راهی سریع، ایمن، عادلانه و سازگار با محیطزیست برای حملونقل هستند تا بتوانند اقتصاد فعال، پویا و کارآمدتری داشته باشند.
معاون حملونقل وزیر راهوشهرسازی تاکید کرد: با توجه به روند رو به رشد تجارت جهانی و نقش مهم صنعت حملونقل با در نظر گرفتن شاخصهایی چون کاهش هزینه و سرعت انتقال کالا از مبدا به مقصد نهایی، روش حملونقل ترکیبی یا چندوجهی بیشازپیش مورد توجه قرار گرفته است.
افندیزاده با بیان اینکه حملونقل ترکیبی یکی از اقتصادیترین روشهای حملونقل بینالمللی است که با بهرهمندی از حداقل دو نوع شیوه (وسیلهنقلیه)، مسیر تجارت جهانی را برای بازرگانان و تجار در سراسر جهان هموار ساخته است،افزود: حملونقل چندوجهی، ترکیبی از وسایلنقلیه مختلف حملونقل است که بهمنظور تسهیل جابهجایی بار و افزایش بهرهوری و کارایی انجام میشود.
معاون حملونقل وزیر راهوشهرسازی ضمن بیان تعریف حملونقل ترکیبی، نقش کانتینر را در توسعه حملونقل ترکیبی موثر دانست و گفت: تعاریف متعددی از حملونقل ترکیبی ارائهشده اما کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد، حملونقل ترکیبی اینگونه تعریف کرده است: «حملونقل ترکیبی، نوعی از جابهجایی بینوجهی (بین مدی) است که در آن بارها به طور عمده از طریق آبراههای داخلی، دریا و راهآهن حمل میشوند و نقش جابهجایی جادهای با استفاده از کامیونهای باری تا حد ممکن کم است».
وی افزود: به طور کلی حملونقل چندوجهی یک ترکیب بینالمللی حملونقل با روشهای مختلف مانند کامیون، کشتی، قطار، هواپیما و ... است. حملونقل ترکیبی عمدتا با استفاده از کانتینر انجام میشود، چراکه امکان جابهجایی بار با استفاده از کانتینر بین شیوههای مختلف حملونقل راحتتر، سریعتر و کم هزینهتر است.
افندیزاده با اشاره به تاریخچه حملونقل ترکیبی، تصریح کرد: حملونقل ترکیبی درواقع ریشه در انقلاب حمل کانتینری دارد که با توسعه کشتیهای رو-رو، شناورهای چندمنظوره و حمل کامیونها در این شناورها بهعنوان پل ارتباط خشکی به دریا و برعکس ایجاد شد. استفاده از کانتینرها شرایط را برای انتقال بار از یک شیوه حمل به سایرشیوههای حملونقل فراهم کرد.
معاون حملونقل وزیر راهوشهرسازی گفت: در دهه ۱۹۵۰ ارسالکنندگان کالا شروع به استفاده از کانتینرها کردند، کانتینر ابزاری به شمار میآمد که مزیتهای اقتصادی و عملیاتی ویژهای را برای ارسالکنندگان محمولهها تامین میکرد و ورود کانتینر به سیستم حملونقل باعث شد تا فرآیند حمل محمولهها به سطح بالایی از استاندارد برسد. همچنین دستاندرکاران این فرایند توانستند از عهده بسیاری از مشکلات فنی مربوط به انتقال کالاها با کشتی یا سایر وسایلنقلیه برآیند.
حملونقل ترکیبی مسیر تجارت بینالمللی را برای کشورها و بازرگانان هموار ساخته است
افندیزاده با اشاره به مزایای حملونقل ترکیبی در توسعه تجارت جهانی افزود: با توجه به توسعه تجارت جهانی، حملونقل ترکیبی به جایگاه ویژه خود در صنعت حملونقل دست یافته و مسیر تجارت بینالمللی را برای کشورها و بازرگانان هموار ساخته است. بدیهی است مزایای حملونقل ترکیبی در گسترش آن نقش اساسی داشته که ازجمله میتوان به مواردی چون افزایش سرعت زمان حمل کالا، کاهش هزینههای حمل، افزایش ایمنی و مصونیت کالا، صرفهجویی در زمان (کاهش زمان ترانزیت کالا و کاهش بروکراسی اداری)، امکان انتقال درب-به-درب کالا و عقد قرارداد واحد با یک شرکت حملونقل یا فورواردر و در نهایت کاهش مسئولیت مشتریان و صاحبان کالا اشاره کرد.
معاون حملونقل وزیر راهوشهرسازی با اشاره به ضرورت تشکیل و توانمندسازی شرکتهای فورواردری چندوجهی ملی بهعنوان بستر اولیه برای توسعه حملونقل ترکیبی تصریح کرد: با توجه اهمیت حملونقل ترکیبی، لازم است بسترهای اولیه آن نیز در کشور شکل گیرد که یکی از مهمترین آنها تشکیل و توانمندسازی شرکتهای فورواردری چندوجهی ملی است. بر این اساس، آئیننامه تشکیل و نظارت بر شرکتهای لجستیک چندوجهی ملی در دستور کار این معاونت قرارگرفته و در حال تدوین نهایی است که هدف اصلی آن کمک به حملونقل چندوجهی در مقیاس ملی است.