به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، امروز ۱۲ بهمن همزمان با سفر مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در همراهی با رییس جمهوری به استان هرمزگان عملیات اجرایی شهرهای جدید خلیج فارس و مکران مرکزی در استان آغاز شد.
این شهرها توسط شرکت عمران شهرهای جدید مورد شناسایی قرار گرفت و به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارسال شد تا در کمیته های فنی شورا مورد بررسی قرار گیرد و مکانیابی آنها تایید شود که تمامی مراحل آن انجام شده و هم اینک عملیات اجرایی احداث این شهرها در سفر وزیر راه و شهرسازی آغاز شده است.
شهر جدید خلیج فارس در نقطه ای ژئو استراتژیک، ژئو اکونومیک و ژئو پلتیک، در دهانه ورودی دستیابی ایران به عمق آبهای آزاد جهان قرار گرفته و محل تلاقی لجستیک ترین مد حمل ونقلی ایران با چهار مد دریایی، هوایی، زمینی و ریلی قرار دارد و با داشتن انواع فرصت های اقتصادی و طبیعی می تواند نقشی بی بدیل در توسعه اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، سیاسی و فرهنگی منطقه داشته باشد.
گفتنی است، توسعه دریا محور و اقتصاد دریا اخیراً بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته که تعریف اقتصاد دریا محور در ادبیات جهانی عموماً با عنوان اقتصاد آبی یا Blue Economy از آن یاد میشود و به معنای استفاده پایدار از ظرفیت منابع و گسترههای آبی اعم از اقیانوسها، دریاها، دریاچهها و جزایر برای رشد اقتصادی، بهبود وضعیت معیشت و ایجاد اشتغال و در نهایت افزایش تولید ناخالص داخلی است. مناطق ساحلی بستر فعالیتهای عظیم اقتصادی و اجتماعی به شمار میرود، به گونهای که حدود دو سوم جمعیت جهان در محدوده ۶۰ کیلومتری حاشیه دریاها استقرار یافتهاند و بیش از ۸۰ درصد از شهرهای بزرگ جهان که امروزه به عنوان قطبهای تجاری شناخته میشوند، در مناطق ساحلی قرار دارند.
در ایران بیش از ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل اصلی، جزیرهای و رودخانهای داریم اما سهم بسیار پایینی در GDP ایران از حوزه کسبوکارهای دریایی است؛ به همین دلیل به تازگی به اهمیت اقتصاد دریا محور تاکید شده است.
سیاستهای کلی برنامه هفتم از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد که در بند ۱۱ آن به تحقق سیاستهای کلی آمایش سرزمین با توجه به مزیتهای بالفعل و بالقوه و اجرایی ساختن موارد برجسته آن با توجه ویژه بر دریا، سواحل، بنادر و آبهای مرزی تاکید شد. با توجه به دغدغههای رهبر معظم انقلاب در موضوع توسعه شهرهای ساحلی که از سیاستهای نظام است، طرحهای مطالعاتی که برای سکونتگاههای ساحلی ۲۷گانه تعریف شده در توسعه فرهنگ عمومی مناطق ساحلنشین و استان های هم پیوند آنها نیز اثرگذار خواهد بود.
سوابق دریانوردی ایرانیان در گذشته باعث انتقال فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی به مناطق دیگر دنیا شد، با وجود این سابقه و سواحل طولانی دریایی در شمال و بهخصوص جنوب ایران، فرهنگ استفاده از فرصتهای دریا در کشور مورد غفلت واقع شده و باید به فرهنگ عمومیِ مردم تبدیل شود. بنابراین با ادامه تأکیدات رهبری فرزانه انقلاب ، رئیس جمهوری کشورمان ششم آذرماه بخشنامه خط مشیها و چارچوب کلان برنامه هفتم توسعه را ابلاغ کرد که در موضوعات کلیدی آن، به رشد اقتصادی عدالتمحور با رویکرد ارتقای بهرهوری با تأکید بر اقتصاد دریا محور اشاره شده، چرا که موضوعاتی مانند انرژی و ترانزیت، گردشگری و کشاورزی یا اقتصاد دریا محور که موتور محرکه و کانون رشد اقتصادی و افزایش تولید هستند. از سوی دیگر استفاده از سواحل دریا و امواج آن به عنوان منبع تولید برق یا ورزشهای تفریحی، فعالیتهای گردشگری در ساحل یا اعماق دریا و آب درمانی از مهمترین منابع اشتغالزایی محسوب میشوند، به طوری که به ازای ایجاد یک شغل در بخش اقتصاد دریایی، چهار شغل جانبی ایجاد میشود.
بنابراین با تکیه بر ضرورت های احصا شده فوق؛ مطالعه،احداث،تدوین و تکوین تمدن های نوین اجتماعی و اقتصادی با عنوان سکونتگاه های ساحلی با تکیه بر ظرفیت های محلی وبا هدف توسعه جوامع محلی در همه ابعاد و نگاه تقویت هویت ملی در مقیاس بین المللی در دستور کار وزارت راه و شهرسازی با تکیه بر تاکیدات رهبر انقلاب قرار گرفت.
سکونتگاه های جدید ساحلی در گسترده ای به پهنای سواحل جنوب کشور از اردیبهشت ماه سال جاری در دستور کار وزارت راه و شهرسازی، شورایعالی شهرسازی معماری و ماموریت ویژه به شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید قرار گرفته است و مراحل اخذ مجوزهای استانی و ملی خود را در مقیاس مکانیابی اخذ کرده و در مسیر اخذ تصویب نهایی طرح ها و برنامه های ساختاری فضایی است.