شناسهٔ خبر: 181350 - سرویس ریلی
نسخه قابل چاپ

مدیرعامل راه‌آهن:

تغییر نگاه راه‌آهن از روش سنتی به مدرن با همکاری انجمن‌های علمی و تخصصی ریلی ضروری است

ذاکری راه آهن مدیرعامل راه‌آهن در نشست با اعضای هیئت‌مدیره انجمن مهندسی حمل‌ونقل ریلی ایران بر ضرورت تغییر نگاه راه‌آهن از روش سنتی به مدرن با همکاری بخش خصوصی تأکید کرد.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از راه‌آهن، نخستین نشست هیئت‌مدیره جدید انجمن مهندسی حمل‌ونقل ریلی ایران با حضور جبارعلی ذاکری، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه‌آهن روز دوشنبه ۲۱ آبان‌ماه جاری، در ساختمان شهدای راه‌آهن برگزار شد.

ذاکری در این نشست، با اشاره به عقب‌ماندگی‌های شدید حوزه حمل‌ونقل ریلی طی سال‌های گذشته تاکنون، گفت: از سال ۱۳۸۲ که سند چشم‌انداز ۲۰ساله کشور از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، اهمیت حمل‌ونقل ریلی مورد تأکید قرار گرفت؛ اما متأسفانه در این راستا عملکرد مناسبی انجام نشد.

وی با اشاره به سقف پایین ۲۰۰ میلیون‌دلاری سهمیه ارزی بخش ریلی، گفت: اکنون سهم ارزی بخش ریلی در وزارت صمت و بانک مرکزی در اولویت ۲۶ قرار دارد و همین باعث محدودیت شدید ثبت سفارش برای شرکت‌های ریلی شده است.

ذاکری تأکید کرد: مطابق برنامه هفتم باید ۵۵۰ لکوموتیو یا تعداد زیادی واگن مسافری و باری به ناوگان ریلی افزوده شود؛ آیا باتوجه‌به این سقف تعیین شده، امکان تحقق چنین برنامه‌هایی وجود دارد؟

مدیرعامل راه‌آهن خاطرنشان کرد: واقعیت این است که اقتصاد راه‌آهن بیمار است. در گذشته، بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ واگن مسافری در راه‌آهن وجود داشت که اکنون به کمتر از یک هزار واگن رسیده است و چنانچه این وضعیت ادامه پیدا کند، در ۱۰ سال آینده، تعداد واگن‌های مسافری به عدد صفر خواهد رسید.

وی با بیان اینکه مردم حق دارند تا وسیله حمل‌ونقل ریلی خود را بر حسب رفاه و آسایش، متناسب با بودجه مورد نظرشان انتخاب کنند، تصریح کرد: باید روزنه‌ای باز شود تا شرکت‌های ریلی مسافری باتوجه‌به تورم درآمد مناسب کسب کنند.

ذاکری گفت: در بخش ناوگان باری نیز همین مشکلات وجود داد و برای رفع آن، باید بین شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی تعامل ایجاد شود تا در جهت افزایش بهره‌وری، همانند شریک با یکدیگر تعامل داشته باشند.

مدیرعامل راه‌آهن ترانزیت ریلی ۲ میلیون تن بار در سال را نامتوازن و کم دانست و گفت: تا زمانی که در راه‌آهن نگاه سنتی وجود داشته باشد، اوضاع به همین‌گونه ادامه پیدا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه انجمن‌های علمی و تخصصی حمل‌ونقل ریلی می‌توانند در تغییر نگاه راه‌آهن از روش سنتی به مدرن، نقش مؤثر ایفا کنند، تأکید کرد: انجمن‌ها می‌توانند به‌عنوان نمایندگان بخش‌های خصوصی حمل‌ونقل ریلی، در کمیسیون‌ها و دیگر بخش‌های تصمیم‌گیر راه‌آهن حضور و مشارکت فعال داشته باشند.

در پایان این نشست، از سوی جبارعلی ذاکری، معاون وزیر راه  و شهرسازی و مدیرعامل راه‌آهن، احکام هیئت‌مدیره انجمن مهندسی حمل‌ونقل ریلی ایران طی آئینی، به اعضای هیئت‌مدیره جدید این انجمن اهدا شد.