به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی (خراسان رضوی)؛ محمدرضا اسدی رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی با اشاره به اینکه در خراسان رضوی در مجموع حدود ۱۷ هزار و ۶۰۰ هکتار بافت ناکارآمد در چهارگونه فرسوده، تاریخی، سکونتگاههای غیررسمی و گونه ناکارآمد با مخاطرات طبیعی و انسانی داریم، اظهار کرد: ۷۳۰۸ هکتار بافت فرسوده، ۴۸۰۵ هکتار بافت تاریخی و ۵۳۱۴ هکتار سکونتگاه غیررسمی در خراسان رضوی و ۲ هکتار بافت ناکارآمد با مخاطرات طبیعی و انسانی در دو شهر ریوش و ملکآباد وجود دارد.
وی افزود: در مجموع برای این بافت ناکارآمد بر اساس یک بازه زمانی چهارساله از ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴ در قالب طرح بازآفرینی شهری باید برنامه نوسازی ۵۶ هزار واحد انجام شود.
رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی تصریح کرد: بر اساس آمار از سال ۱۴۰۰ تاکنون برای ۳۰ هزار واحد مسکونی پروانه ساختمانی صادر شده که از این تعداد ۴۴۳۰ پروانه مربوط به سال جاری است. درصد تحقق برنامه کلی ابلاغ شده ۵۳ درصد است و بیشترین تحقق اهداف طرح بازآفرینی شهری را شهر دولتآباد داشته که نسبت به برنامه ۴۰۰ درصد رشد داشته و شهرهایی مانند نقاب، چاپشلو و شهرکهنه کمترین درصد تحقق نسبت به برنامه را داشتهاند.
خراسان رضوی، رتبه برتر در حوزه نوسازی و ارائه بستههای تشویقی شهرسازی
رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: باوجود وضعیت کنونی، خراسان رضوی پس از تهران، رتبه دوم را در زمینه بازسازی دارد و در ارائه بستههای تشویقی شهرسازانه و بومی که در استان اجرا کردهایم، رتبه برتر را در سطح کشور کسب کردهایم.
اسدی با بیان اینکه در زمینه نوسازی اگرچه از برنامه عقب هستیم، اما باز هم وضعیت خوبی داریم، گفت: بر اساس قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت کشور که توسط مجلس تصویب و دولت آن را ابلاغ کرده است، کلیه قوانین جهش، بازآفرینی و نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده تا پنج واحد احداثی برای هر پلاک تسری مییابد و مشوقهایی برای نوسازی در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری وجود دارد.
وی ادامه داد: بر اساس قانون جهش مسکن و تفاهمنامهای که بین وزارت راه و شهرسازی با نظاممهندسی منعقد شده، تخفیفهای ۵۰ درصدی در ارائه خدمات نظاممهندسی بهازای هر واحد در املاک واقع در محدودههای هدف کشور در نظر گرفته شده است. همچنین کلیه شهرداریها مکلفاند تخفیفهای صدور پروانه در محدودههای هدف بازآفرینی و نوسازی مسکن را اعمال کنند و دولت این مبلغ را به شهرداریها پرداخت میکند.
رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی اظهار کرد: در برخی محلات مشهد طبق مصوبه شورای شهر، باتوجهبه پهنههای مالی در نظر گرفتهشده، تخفیفها کمتر و بیشتر از ۵۰ درصد داده میشود. اما طبق قانون، شهرداریها مکلفاند تخفیفهای ۵۰ درصدی صدور پروانه ساختمان در مناطق هدف را اعمال کنند و اگر شهرداریها در برخی پهنههای مالی بیشتر، تخفیف کمتری بدهند، این مسئله قابل نقد است.
اسدی عنوان کرد: پروانه نوسازی مسکن طبق قانون باید خارج از نوبت و حداکثر ظرف سه ماه توسط شهرداریها صادر شود و در برخی شهرداریها این فرایند در دو هفته انجام میشود.
وی تصریح کرد: در نوسازی مسکن، انشعابات گاز، برق، آب و... در واحدهای مسکونی تخریبی که نوسازی میشوند، حفظ شده و در صورت نیاز به انشعابات بیشتر، این موارد در اولویت کار قرار دارند، بهطوریکه نیاز به خرید انشعاب جدید بهازای هر واحد تخریبی نیست.
رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی ادامه داد: افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی و رزمندگان با نامه ارگانهای مرتبط از پرداخت هزینه نظاممهندسی برای نوسازی یک واحد مسکونی معاف هستند و دولت از محل صندوق ملی مسکن هزینه را بهنظام مهندسی پرداخت میکند.
بهرهمندی ۹۲ شهر خراسان رضوی از بسته تشویقی نوسازی مسکن
اسدی گفت: بستههای تشویقی شهرسازانه بومی از جمله مشوقهایی است که در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری ارائه میشود. طبق این مشوقها، از ۹۶ شهر در خراسان رضوی، ۹۲ شهر استان از بسته تشویقی نوسازی مسکن در محدودههای بافت ناکارآمد بهرهمند هستند که این مشوقها استقبال مردم را به دنبال داشته و کیفیت زندگی شهروندان را ارتقا میدهد. وی خاطرنشان کرد: باوجود بستههای تشویقی و تخفیفاتی که در قانون برنامه هفتم پیشرفت و جهش مسکن در نظر گرفته شده، شهرداریها باید مردم را بهموقع آگاه کنند تا آنها بتوانند از این مشوقها بهرهمند شده و وارد فرایند نوسازی شوند. همچنین، چنانچه شهرداری هر شهر نیاز به بهروزرسانی برخی مشوقها مطابق با وضعیت بافتهای فرسوده آن شهر دارد، میتواند این موضوع را اعلام کند تا با اصلاح طرح و تصویب در کمیسیون ماده ۵، زمینه تشویق مردم به نوسازی فراهم شود.
رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی عنوان کرد: باوجود گرانی، تورم و مشکلات اقتصادی کشور، با این مشوقها میتوان مردم را به نوسازی ترغیب کرد تا خانههایی که ناپایدار هستند و با کوچکترین زلزله یا حادثهای تخریب میشوند، یا در معابر کوچک و کمعرض که امکان تردد خودروهای امدادرسان وجود ندارد قرار دارند، بازسازی شوند و خود را از سقفهای لرزان و ناپایدار نجات دهند.
اسدی افزود: در دو شهر کاخک و ریوش که وضعیت خاصی در استان داشتهاند، توانستهایم بسته بومی تشویقی تصویب کنیم؛ لذا همه شهرها اگر میبینند بستههای تشویقی در عرصه اجرا کارایی کمی دارند، میتوانند نظرات و برنامههای خود را اعلام کنند تا ما آنها را اصلاح کنیم و اجازه ندهیم مردم در خانههای ناپایدار سکونت داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه پیشنهاد کاهش سود تسهیلات بافت فرسوده را دادهایم، تصریح کرد: علاوه بر این، با تشکیل حلقههای میانی در برخی از شهرها، تلاش کردهایم مردم را از مشوقهای طرحهای جهش مسکن و نوسازی بافت فرسوده مطلع کنیم. تاکنون ۸۰۰ عضو در این حلقه میانی قرار گرفتهاند که این شبکهسازی باعث شده در برخی از شهرها، مردم خود پیشقدم شوند و باوجود مشکلات، برای بازگشایی معابر و نوسازی خانههای با سقفهای لرزان یا گنبدی و ضربی و قدیمی وارد عمل شوند. البته در این میان، ما تلاش داریم تاحدامکان رضایت مردم را برای نوسازی بافتهای فرسوده با رعایت ضوابط و ارائه مشوقها جلب کنیم و در این راه به کمک شهرداریها نیاز داریم تا پیشنهادات خود را برای بومیسازی مشوقهای شهرسازانه ارائه دهند.
رئیس اداره برنامهریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی با اشاره به اینکه برای نوسازی مسکن، دو نوع تسهیلات در قالب خودمالکی و نهضت ملی مسکن پرداخت میشود، گفت: اگرچه خبرهایی در خصوص افزایش مبلغ تسهیلات وجود دارد، اما در حال حاضر برای شهر مشهد ۵۵۰ میلیون تومان و برای شهرهای کوچک ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات تخصیص مییابد که این مبالغ با بازپرداخت ۲۰ساله و دو سال تنفس همراه است. همچنین بخشی از تسهیلات از تبصره ۱۸ است که در پرداخت آن محدودیتهایی وجود دارد. بهطوریکه سال گذشته، ۲۰۴ میلیارد ریال از این تسهیلات توسط بانک مسکن به ۵۲ واحد در استان اختصاص یافت.
اسدی با بیان اینکه با پیگیریهای انجامشده امیدواریم سهمیه تسهیلات تبصره ۱۸ در استان افزایش یابد، اضافه کرد: در حال حاضر ۵۰۰ پرونده در نوبت داریم و با ثبتنامهای جدید، تعداد دیگری هم اضافه میشوند؛ لذا سهمیه درخواستی ما برای ۸۰۰ واحد است.