شناسهٔ خبر: 187743 - سرویس هواشناسی
نسخه قابل چاپ

دستاوردهای وزارت راه و شهرسازی به مناسبت فجر چهل و ششم/ ۲

افتتاح ۸۵ پروژه‌ هواشناسی در ۱۷ استان کشور به مناسبت دهه فجر 

ببینید | گفت‌وگوی رئیس سازمان هواشناسی کشور با پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی رئیس سازمان هواشناسی کشور از افتتاح ۸۵ پروژه‌ توسعه شبکه ایستگاه‌های هواشناسی در ۱۷ استان به مناسبت دهه فجر انقلاب اسلامی خبر داد و تأکید کرد: این اقدام گامی مهم در جهت بهبود پایش و پیش‌بینی پدیده‌های جوی و حفاظت از جان و مال مردم است.  

سحر تاجبخش، معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواشناسی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، از افتتاح پروژه‌های توسعه شبکه ایستگاه‌های هواشناسی در ۱۷ استان کشور به مناسبت دهه فجر خبر داد و گفت: سازمان هواشناسی همچون دهه فجر سال‌های گذشته، همزمان با ایام دهه فجر و چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی چندین پروژه در راستای توسعه شبکه ایستگاه‌ها، به‌روزرسانی داده‌ها و اطلاعات و تجهیزات زیرساختی آماده افتتاح و بهره برداری دارد.

وی افزود: با وجود منابع مالی محدودی که سازمان هواشناسی معمولاً با آن دست و پنجه نرم می‌کند، توانستیم در ۱۷ استان از جمله قزوین، لرستان، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری، بوشهر، هرمزگان، مرکزی، گیلان، کرمان، خراسان رضوی، البرز، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خوزستان، اردبیل، خراسان شمالی و همدان، انواع ایستگاه‌ها را برای افتتاح آماده کنیم. این ایستگاه‌ها شامل ایستگاه‌های باران‌سنجی و ایستگاه‌های اقلیم‌شناسی هستند که از مهم‌ترین تجهیزات ما در حوزه خودکارسازی اطلاعات هواشناسی محسوب می‌شوند.

تاجبخش همچنین به به‌روزرسانی زیرساخت‌های مرتبط با مراکز پیش‌بینی در سطح استان‌ها و ایستگاه‌های هواشناسی اشاره کرد و گفت: به طور مشخص و نمادین، رادار هواشناسی استان لرستان نیز فردا سه‌شنبه، به صورت عملیاتی افتتاح خواهد شد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اهمیت تجهیزات هواشناسی، اظهار کرد: با وجود اینکه این تجهیزات در مقایسه با سایر فعالیت‌های وزارت راه و شهرسازی، اعتبارات کمتری نیاز دارند، اما از نگاه اقتصادی و اجتماعی، حفاظت از سرمایه‌های ملی و نجات جان و مال مردم، توسعه این شبکه دیدبانی را بسیار حیاتی کرده است. به ویژه امروز که مسئله تغییر اقلیم نیز مطرح است، توسعه این شبکه با تراکم بیشتری باید انجام شود تا بتوانیم تمام پدیده‌های جوی را در تمام ساعات پایش و پیش‌بینی کنیم.

وی در خصوص رادار هواشناسی استان لرستان توضیح داد: این رادار از نوع باند ایکس(X-band radar) و ابزاری است که با کمک ظرفیت‌های سنجش از راه دور راه‌اندازی می‌شود. سیستم‌های سنجش از دور هم فضاپایه هستند، مانند ماهواره‌ها، و هم زمین‌پایه، مانند رادارها که با استفاده از امواج الکترومغناطیس و مشخصاً ظرفیت‌های داپلر، برای پیش‌بینی و پایش پدیده‌های بارشی و گاهاً گرد و خاک استفاده می‌شوند. این تجهیزات باید در ارتفاعات بالا و بدون موانع نصب شوند تا امواج ارسالی بتوانند به ذرات معلق در هوا برخورد کنند و اطلاعات لازم را ارائه دهند.

تاجبخش افزود: رادار استان لرستان در منطقه‌ای کوهستانی، ۴۰ کیلومتری شهرستان خرم‌آباد و در ارتفاع ۲۴۰۰ متری از سطح دریا نصب و راه‌اندازی شده است. این رادار پس از ۱۰ سال و با وجود تحریم‌ها، وارد کشور شده و هموطنان ما در نیمه غربی کشور از ظرفیت‌های آن بهره‌مند خواهند شد. این رادار در پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت کمتر از ۶ ساعت، برای پدیده‌هایی مانند بارش‌های شدید و سیلاب‌ها کاربرد دارد.