به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی کشورمان که به منظور حضور در نشست سالانه کمیته حملونقل زمینی کمیسیون اقتصادی اجتماعی سازمان ملل در اروپا (UNECE-ITC)به ژنو پایتخت کشور سوییس سفر کرده بود در حاشیه این نشست با وزرای حمل و نقل کشورهای آسیایی و اروپایی دیدار و گفت و گو کرد.
ایران تا دو هفته آینده ریاست دوره ای کمیسیون بین دولتی تراسیکا را به عهده میگیرد
صادق در دیدار با اومبرتو پرتو دبیرکل اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای اعلام کرد: خوشبختانه اتحادیه بین المللی حمل و نقل جاده ای ( ایرو)، به عنوان نهاد عالی بین المللی در بخش حمل و نقل جاده ای، همکاری نزدیک و صمیمانه ای با وزارت راه و شهرسازی ایران دارد و بی تردید افزایش سهم ایران در جابهجایی کالای ترانزیتی در کریدور شمال و جنوب و شرق و غرب، با بهره گیری از ابزارهای مترقی ایرو بویژه راهکارهای دیجیتال، محقق می شود.
وی با اعلام اینکه ایران ظرف دو هفته آینده ریاست دوره ای کمیسیون بین دولتی تراسیکا را به عهده می گیرد، گفت: ما در حال سازماندهی برای برگزاری اجلاس وزرای کمیسیون بین دولتی تراسیکا هستیم و امیدواریم این نشست فرصت های کم نظیری برای گسترش تعاملات منطقه ای و تقویت نظام تیر فراهم آورد.
تشریک مساعی جهت برگزاری شایسته هفدهمین اجلاس وزرای حملونقل تراسیکا در تهران
وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران با دبیرکل سازمان تراسیکا در مقر سازمان ملل متحد در ژنو دیدار و درباره موضوعات کلیدی مرتبط با میزبانی ایران در اجلاس وزرای حملونقل تراسیکا و انتقال ریاست دورهای این سازمان گفتوگو کرد و در این نشست، هماهنگیهای لازم برای برگزاری شایسته نخستین اجلاس وزرای حملونقل تراسیکا به میزبانی تهران در تاریخ ۲۶ فوریه ۲۰۲۵ (۷ اسفند ۱۴۰۳)، متضمن انتقال ریاست دورهای تراسیکا به ایران، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وزیر راه و شهرسازی ضمن تاکید بر آمادگی کامل ایران برای میزبانی این اجلاس، بر اهمیت این فرصت برای ارتقای جایگاه ایران در همکاریهای منطقهای و بینالمللی تأکید کرد.
پیشنهاد ایران از قرقیزستان برای فعالسازی راهگذر KTAI
وزیر راه و شهرسازی همچنین در این سفر با عبد ستار سیرگابایف، وزیر حملونقل جمهوری قرقیزستان، دیدار و گفتگو کرد و وزیر راه و شهرسازی کشورمان، در این دیدار به برخی چالشها و موضوعات عملیاتی در مسیر تقویت همکاریهای حملونقلی، اشاره کرد و خواستار رسیدگی طرف قرقیز، شامل موضوع بازگشت رویه صدور روادید رانندگان ایرانی به توافقات سال ۲۰۱۹ و تقلیل زمان صدور و حذف هزینههای مازاد، فعالسازی راهگذر KTAI، هزینههای مازاد تردد در قلمرو قرقیزستان، مطالعات و امکانسنجی مسیرهای حمل مشترک و برنامهریزی برای حمل آزمایشی میان دو کشور و نیز با طرف چینی، اعلام نظر طرف قرقیز درباره طرح پیشنهادی ایران برای همکاری در زمینه خدمات راهداری و حملونقل جادهای، تقویت ناوگان ملی و حتیالمقدور اجتناب از حمل محمولات صادراتی و وارداتی طرفین توسط ناوگان ثالث و تبادل نظر بر شیوههای افزایش ترانزیت ناوگان قرقیز از ایران شد.
همچنین گابایف، خواستار تعامل هرچه بیشتر طرفین جهت استمرار روند رو به رشد همکاریهای حملونقلی طرفین شد.
وزیر راه و شهرسازی با هیات تاجیکستانی نیز دیدار و گفتگو کرد و طرفین در نشست مشترک ضمن تاکید بر تقویت همکاریهای حملونقلی، ظرفیتهای موجود در حوزه حملونقل جادهای و ریلی را مورد بررسی قرار دادند.
آمادگی ایران برای مشارکت در فرآیندهای اجرایی آنکتاد
وی سپس در دیداری رسمی در مقر سازمان ملل متحد در ژنو، با ربکا گرینسپن، دبیرکل کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل (UNCTAD)، دیدار و درباره تقویت همکاریها در حوزه تجارت، توسعه و لجستیک گفتوگو کرد و با اشاره به نشست آتی آنکتاد در ویتنام (اکتبر ۲۰۲۵)، بر آمادگی ایران برای مشارکت در فرآیندهای اجرایی آن تأکید کرد و پیشنهاد داد که نقشه راه همکاریهای مشترک ایران و آنکتاد تدوین شود. همچنین بر اهمیت توسعه زیرساختهای فیزیکی و برخط در حوزه گمرکی و مرزی تأکید کرد و همکاری آنکتاد را برای هماهنگسازی سامانههای ملی با الزامات بینالمللی ضروری دانست.
وزیر راه و شهرسازی همچنین با تاتیانا مولچان، دبیرکل کمیسیون اقتصادی اجتماعی سازمان ملل در اروپا (UNECE)، ملاقات کرد و در این دیدار بر گسترش جنبههای گوناگون همکاریهای دوجانبه تأکید شد. در این دیدار همچنین به زیرساختهای گسترده ایران برای پیوند شبکههای تجاری و ترانزیتی منطقهای اشاره و یکپارچهسازی نظامهای حملونقل جادهای، ریلی و دریایی را بهعنوان یک راهبرد کلیدی کلان برای کشور تشریح کرد.
تلاشهای ایران برای تجاریسازی راهگذر آلماتی – تهران – استانبول
صادق با اشاره به تلاشهای ایران برای تجاریسازی راهگذر آلماتی – تهران – استانبول بهعنوان مصداق همکاری سهجانبه ایران با ECO و UNECE، از اقدامات انجامشده مانند هماهنگسازی تعرفههای ریلی، امضای تفاهمنامههای چندجانبه و آغاز فرآیند یکسانسازی اسناد بارنامههای ریلی خبر داد و بر استمرار همکاریها برای تسریع این پروژه و تحقق اتصال پایدار آسیا و اروپا تأکید کرد.
صادق با اعلام ریاست دورهای قریبالوقوع ایران بر کمیسیون بینالدولی تراسیکا، از دبیرکل و همراهان برای حضور در نشست وزرای تراسیکا در تهران دعوت کرد.
مولچان دبیرکل UNECE همچنین پیشنهاد توسعه خدمات برنامه ویژه سازمان ملل متحد برای اقتصاد آسیای مرکزی (SPECA) به ایران را مطرح کرد.
اهمیت نهاییسازی موافقتنامه حملونقل بینالمللی جادهای بین ایران و هلند
در ادامه این دیدار ها وزیر راه و شهرسازی کشورمان با کریس جانسن، وزیر حملونقل و مدیریت آب هلند دیدار کرد و با اشاره به جایگاه ایران بهعنوان یک مسیر راهبردی ترانزیتی برای اتصال زنجیرههای ارزش جهانی و همچنین اهمیت بندر روتردام بهعنوان بزرگترین بندر اروپا، بر ضرورت تقویت همکاریهای حملونقلی دوجانبه تأکید و موضوعات کلیدی همکاریها را تشریح کرد.
وی همچنین بر اهمیت نهاییسازی موافقتنامه حملونقل بینالمللی جادهای بین دو کشور که مذاکرات اولیه آن از سال ۱۹۷۹ آغاز شده و پیشنویس آن آماده مذاکره است، تأکید کرد که نسخهای در پایان نشست طرفین به طرف هلندی ارایه شد. همچنین پیشنهاد داد تا نخستین کمیته مشترک حملونقل جادهای ایران و هلند در کوتاهترین زمان ممکن برگزار شود و اعلام آمادگی کرد که طرف ایرانی میزبان این نشست باشد.
راهآهن خسروی-خانقین-بغداد در مسیر توسعه / ضرورت افزایش پروازهای ویژه اربعین به ۱۰۰۰ پرواز در هفته
وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران همچنین در حاشیه نشست سالانه کمیته حملونقل زمینی کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل در اروپا (UNECE-ITC) با سعداوی وزیر حملونقل عراق، دیدار و گفت و گو کرد و با اشاره به اهمیت راهبردی راهآهن شلمچه-بصره، به عنوان راه آهن متصلکننده عراق از ایران به آسیای مرکزی و آسیای شرقی، بیان داشت که عملیات مینزدایی مسیر به طول ۵.۳ کیلومتر به اتمام رسیده و با تعیین شرکت کنترل کیفیت عراقی، زمین تحویل طرف عراقی خواهد شد. صادق همچنین به عملیات ساخت پایانه ریلی مرزی شلمچه که تا سال آینده به بهرهبرداری میرسد اشاره کرد و به تشریح توسعه پروژه های جاده و راهآهن خسروی-خانقین-بغداد و شروع ریلگذاری راهآهن کرمانشاه-خسروی بهعنوان پروژههای کلیدی دیگر پرداخت.
وزیر راه و شهرسازی همچنین افزایش سقف پروازهای هفتگی به ۲۰۰ پرواز و افزایش پروازهای ویژه اربعین به ۱۰۰۰ پرواز در هفته را ضروری دانست. علاوه بر این، وزیر راه و شهرسازی بر لزوم ایجاد خطوط منظم مسافری بین بنادر دو کشور و احیای دفتر هماهنگی دریایی تأکید کرد.
ترسیم چشمانداز آینده حملونقل جهان توسط فرزانه صادق در مجمع جهانی اقتصاد
صادق با حضور در مجمع جهانی اقتصاد که وزرای حمل و نقل کشورهای منطقه نیز در آن شرکت داشتند به اعلام نظر در خصوص چشم انداز آینده حمل و نقل در جهان پرداخت و در بخشی از مواضع خود در مجمع جهانی اقتصاد گفت: در ایران، ما متعهدیم تا چشم اندازی از حمل و نقل کارآمد، پایدار و فراگیر را محقق کنیم. هدف ما ایجاد شبکه حمل و نقلی است که نه تنها پاسخگوی نیازهای امروز باشد، بلکه چالش ها و فرصتهای فردا را نیز پیش بینی کند.
وی افزود: چشم انداز ما بر سه اصل کلیدی بنا شده است که اولین اصل آن «پایداری» است مبنی بر کاهش اثرات محیط زیستی حمل و نقل از طریق فناوریهای سبز، انرژی های تجدیدپذیر و زیرساختهای سازگار با محیط زیست. دومین اصل را «نوآوری» دانست که به معنای استفاده از فناوری های پیشرفته مانند هوش مصنوعی (AI)، اینترنت اشیا (IoT) و سیستم های حمل و نقل هوشمند (ITS) برای افزایش کارایی و ایمنی است. سومین اصل نیز «همکاری» به معنای مشارکت با کشورهای همسایه و سازمان های بین المللی برای ایجاد ارتباط یکپارچه منطقه ای و جهانی است. همچنین به دنبال پشتیبانی از اجرای راه حل های نوآورانه و گسترش پروژههای حمل و نقل پایدار، فرصت هایی برای تبادل دانش و تجربه و درس گرفتن از موفقیتها و چالشهای سایر کشورها و مشارکت در پروژههای حمل و نقل منطقهای و جهانی هستیم.
خاطرنشان می گردد؛ وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران، در هشتادوهفتمین نشست سالانه کمیته حملونقل زمینی کمیسیون اقتصادی اجتماعی سازمان ملل در اروپا (UNECE-ITC) با موضوع حملونقل پایدار، حضور یافته و سخنرانی خود را در عالیترین گردهمایی وزرای حملونقل و مجامع بینالمللی متولی حملونقل جهان ارائه کرد و در خاتمه، سخنرانی وزیر راه و شهرسازی کشورمان مورد تشویق وسیع حضار قرار گرفته و قائممقام کمیته حملونقل زمینی و سرپرست کنونی بخش حملونقل پایدار کمیسیون اقتصادی- اجتماعی سازمان ملل در اروپا که ریاست نشست را برعهده داشت، چهار بخش مهم از سخنان مقام عالی وزارت راه و شهرسازی را به شرح ذیل مورد بازخوانی قرار داد.