شناسهٔ خبر: 19347 - سرویس وزارتی
نسخه قابل چاپ

وزیر امور خارجه مالت در دیدار با وزیر راه و شهرسازی:

اهمیت پرواز مستقیم تهران-مالت در توسعه همکاری‌های دوجانبه/ هیأت اقتصادی٬ اتاق بازرگانی و تجار مالت به ایران سفر می‌کنند/ خدمات‌دهی بنادر بزرگ مالت در قالب ایستگاه منطقه‌ای

جورج وِلا وزیر امور خارجه مالت در دیدار با وزیر راه و شهرسازی ایران از اهمیت پرواز مستقیم تهران-مالت در توسعه همکاری‌های دوجانبه سخن گفت و افزود: تیمی متشکل از وزیران و نهادهای مسئول نظیر اتاق بازرگانی و جامعه تجاری به ایران سفر خواهند کرد.

به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی٬ جورج ولا وزیر امور خارجه مالت در رأس هیأتی به ساختمان شهید دادمان وزارت راه و شهرسازی آمد و با عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران ملاقات کرد.

جورج ولا وزیر امور خارجه مالت در این نشست گفت: مالت كشور كوچكی است اما پیشنهادهایی برای همکاری با ایران دارد. در این شروع جدید٬ روابط دیپلماتیک در حال گسترش است حال آنکه تا چند سال پیش امکان آن وجود نداشت. با این وجود ما اعتقاد داریم که شرایط تغییر کرده و علاقه داریم كه امكان همكاری گسترده‌تر بین مالت و ایران بررسی شود.

وی افزود: ما شرایط را زیر نظر داشته‌ایم و خوشحالیم از تصمیمی كه گرفته شد و موافقتی كه در خصوص برجام صورت گرفت. اجرای برجام یك سیگنال بسیار مثبت به اروپا و كشورهای اتحادیه اروپایی است و می‌توانم بگویم كه در تمام این مدت، نظاره‌گر روند رویدادها بودیم.

ولا یادآور شد: مالت  برجام را به عنوان برنامه‌ای پایدار و انجام شدنی می‌بیند كه می‌تواند به گسترش همكاری‌های بیشتر میان ایران و غرب بیانجامد. ما از این حقیقت هم آگاهی داریم كه ایران می‌تواند در زمینه سیاسی هم در سطح منطقه و هم در سطح جهانی نقش داشته باشد. هم در زمینه اقتصادی مزایای بسیاری برای عرضه دارد زیرا ایران كشور بزرگی است كه درهای خود را به روی همكاری اقتصادی با كشورهایی كه تمایل به تجارت با او دارند می‌گشاید.

وی ادامه داد: همانطور كه گفتم مالت كشور كوچكی است اما دید ما نسبت به ایران دارای دو زمینه است. موضوعات مورد علاقه ما به موقعیت جغرافیایی مالت در دریای مدیترانه برمی‌گردد٬ دریانوردی برای ما از اهمیت فروانی برخوردار است و مسئله دیگری كه با آن روبرو هستیم بحث مهاجرت است.

وزیر امور خارجه مالت توضیح داد: به هر حال، تا آنجایی كه ممكن باشد مالت به دنبال مذاكرات بیشتر و بهبود ارتباط میان خود و ایران است. بندر آزاد مالت (Freeport) بزرگتر شده و من مطمئن هستم كه زمینه همكاری‌های بیشتر فراهم است.

وی با بیان اینکه بخش خدمات مالی برای ما بسیار سودآور و با اهمیت است٬ افزود: حدوداً ۶۰۰ كارخانه در مالت داریم اما به تولیدات با ارزش افزوده بالا نیز توجه نشان داده‌ایم. نسبت به بحث مكان قرارگیری كارخانه‌ها و محیط زیست بسیار توجه نشان داده‌ایم. زیرا به توریسم نیز وابستگی فراوانی داریم و نمی‌خواهیم حومه شهرها و هوا و به خصوص دریاها را آلوده كنیم.

ولا بیان کرد: دارای شعبات كارخانه‌های بزرگ و اصلی هستیم. همچنین ثبات خدمات مالی خود را بعد از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ بهبود بخشیده‌ایم. مالت كشوری بود كه اقتصاد آن بعد از قبرس سقوط كرد اما الان اقتصاد ما بسیار باثبات است. بانك‌های ما به خوبی تحت نظارت هستند و موفق شدیم مراحل تعیین شده توسط اتحادیه اروپایی را بگذرانیم.

وی افزود: امروز بعد از بحران اقتصادی شرایط به حالت عادی بازگشته است و خدمات مالی برای ما دارای اهمیت بالایی است. این دو بخش از بخش‌های بسیار مهم هستند. البته همانطور كه گفتم بخش‌های دیگری نیز مانند بخش هوانوردی و دریانوردی وجود دارد. ما می‌توانیم این خدمات را به عنوان یك هاب یا ایستگاه منطقه‌ای ارائه كنیم زیرا مالت دارای بزرگترین بنادر کشتیرانی در اتحادیه اروپایی است و پرچم مالت نیز نشاندهنده این است که تضامین و نظارت‌هایی در قالب نهادهای بازرسی وجود دارد.

وزیر امور خارجه مالت تأکید کرد:‌ در خصوص بخش هوانوردی و توسعه آن، دو بحث مقررات و همچنین خدمات فنی وجود دارد. ما دو شركت بسیار بزرگ و برجسته داریم٬ یکی لوفتانزا كه هاب فنی خود را در مالت توسعه داده و دیگری شرکتی تحت مالکیت سوئیس است که خدمات فنی و نگهداری جتهای مسافری را انجام می‌دهد. به علاوه ما دارای مدارس آموزش هوانوردی هستیم كه از مرزهای مالت نیز فراتر رفته و به عنوان مثال در الجزایر نیز فعالیت می‌كنند. البته مدارس دیگری در الجزایر برای آموزش هوانوردی و خلبانی وجود دارد.

وی ادامه داد: سایر مسائل مهم برای ما همکاری بیشتر و توسعه صنعت شیلات است. مالت در صنعت شیلات و پرورش آبزیان جایگاه خوبی دارد.

وی افزود: جمعیت مالت ۴۰۰هزار نفر است اما در سال ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار توریست از كشور ما بازدید می‌كنند. این مسئله به این دلیل است كه ما قادر بوده‌ایم حجم توریست‌هایی كه به مالت وارد می‌شوند را مدیریت كنیم. ما هتل‌های زنجیره‌ای در شهرهایی مانند كورینت، طرابلس، سنت پترزبورگ، لندن داریم که توسط افراد ماهر در زمینه هتلداری اداره می‌شود. ما مدرسه توریسم بزرگی با نام ITS داریم كه مدارک و دوره‌هایی را تا سطوح دانشگاهی ارائه می‌دهد.

ولا یادآور شد: مالت در زمینه آموزش و آموزش عالی نیز امتیازات بسیاری دارد. مالت دارای دانشگاه شناخته شده‌ای است که دانشجوهای خارجی بسیاری را از حدود ۷۷ كشور جهان جذب كرده است. همچنین اكادمی مدیترانه‌ای مطالعات دیپلماتیك كه ابتكاری مشترك بین مالت، سوئیس و آلمان است را از ۲۵ سال پیش پایه گذاری كرده‌ایم كه تجربه بسیار موفقی بوده است. موسسه آموزشی دیگر در زمینه حقوق دریانوردی فعالیت می‌كند و بسیار شناخته شده است و دوره‌های در سطح كارشناسی ارشد و دكتری در حقوق دریانوردی را ارائه می‌کند و دانشجویانی از ایران هم داشته است.

وی افزود: كارخانه‌های مالت داروهای ژنریك را تولید میكنند كه در سطح اروپا نیز مورد استقبال خوبی قرار گرفته است و با استانداردهای اروپایی همخوانی دارد. برای تولید این داروهای ژنریك از نیروی كار آموزش دیده و ماهر استفاده شده است. اینها قسمتی از بخشهایی است كه در مورد آن تا به اینجا صحبت كردم. اما من تمایل دارم در نهایت بتوانیم در باره بخش‌های مردمی نیز صحبت كنیم كه بسیار برای ما حائز اهمیت است مانند توریسم و فرهنگ.

ولا اضافه کرد: كشور ایران مملو از مكان‌های تاریخی است؛ مالت نیز علی رغم اینكه كشور كوچكی است، دارای آثار تاریخی منحصر به فردی است مانند بقایای ساختمان‌ها و جاده‌هایی كه به قرن ۱۶ میلادی و دوره باروك تعلق دارد. من به این موارد اشاره می‌كنم زیرا بین دو كشور ارتباط چندانی وجود نداشته و باید این بحث‌ها مطرح شود تا ببینیم چگونه می‌توان در این بخش‌ها به هم نزدیك شد.

وزیر امور خارجه مالت درباره تاثیر وقایع لیبی بر كشور خود گفت: در كنار تمامی مسائل مثبتی كه بیان كردم مانند اقتصاد در حال رشد، افزایش توریسم، اینكه نرخ بیكاری ما زیر ۵ درصد است و عملا تورم نداریم٬ اما مالت از اتفاقاتی كه در جنوب رخ می‌دهد تاثیر می‌پذیرد. نزدیكی ما به لیبی در دریای مدیترانه مانند قایقی در دریا است كه موج‌ها بر آن تاثیر می‌گذارند و ما از این بابت مانند آنچه در تونس اتفاق افتاد احساس نگرانی می‌كنیم.

وی افزود: در خصوص بحث مهاجران،‌ تعداد درخواست‌های پناهندگی به شدت افزایش یافته است. پس از انجام تحلیل‌ها به این نتیجه رسیدیم كه بیشتر این افراد لیبیایی بودند و به طرق معمول با ویزا و از راه هوایی وارد مالت شده و سپس تقاضای پناهندگی می‌کردند. ما این مشكل را با بسیاری از پناهندگان داشته‌ایم و نمی‌توانیم آنها را به کشور مبدا بازگردانیم زیرا آنها ادعا می‌كنند که در كشور خود تحت تعقیب هستند و نمی‌توانند به آنجا بازگردند.

ولا علی رغم صحبتهای انجام شده با سازمان ملل، ما كماكان با این مشكل دست به گریبان هستیم و این موضوع بسیار پیچیده است زیرا ما باید شرایط آن كشور و شهروندان و شبه نظامیانش را بشناسیم . به عبارت دیگر، سطوح مختلفی از تعامل وجود دارد و در زمان حال تعریف واضحی از شرایط در دست نیست. اتحادیه اروپا نیز متاسفانه این اعتقاد را داشت كه می‌توان این افراد را به کشور خود بازگرداند. برای حل مشكل باید با لیبی وارد مذاكره شد و مسئله را از جانب آنها حل كرد نه اینكه راه حلی بر آنها تحمیل شود.

وزیر امور خارجه مالت درباره وضعیت امنیت در لیبی گفت: اولین مسئله این است كه امنیت مرزها وجود ندارد. نیروی پلیس یا ارتش نیز وجود ندارد بنابراین كنترلی بر مرزها نیست. از لحاظ اقتصادی نیز، استخراج نفت به تدریج كاهش یافته و طبق گزارش‌ها، ذخایر پولی نیز به انتهای خود رسیده اند. از طرف دیگر شبه نظامیان برخی مناطق را تحت كنترل دارند و به خصوص در غرب لیبی آتش بس‌هایی بین شبه نظامیان و قبیله‌ها برقرار شده اما شكاف اصلی بین افرادی است که در طرابلس دولت را اداره می‌كنند و افرادی که در شهرتوبروک هستند.

وی افزود: مسئله اینجا است كه ژنرال هفتار كه  قرار بود دولت را تشكیل بدهد عملا كاری در این باره انجام نداده است. من این مسئله را در جلسه شورای اتحادیه اروپا نیز مطرح كردم و حتی با خانم موگرینی نیز دیداری داشته‌ام و اعتقاد دارم كه اتحادیه اروپا باید درباره ادامه راه فكر كند زیرا نتیجه این رویدادها می‌تواند جنگ داخلی یا چندپارگی لیبی باشد.

وزیر امور خارجه مالت در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه موارد مطروحه در نشست را به اعضای کابینه و افراد مسئول این امور گزارش می‌دهد تا شخصا به تهران سفر و مذاکراتی داشته باشند٬ گفت: مورد مهم توسعه ارتباط فرهنگی میان دو ملت بوده که ما بر آن تأکید داریم.

ولا با اشاره به موضوع بسیار مهم پرواز مستقیم تهران به مالت٬ افزود:  تحقق این موضوع منوط به توافق‌های تجاری و صدور ویزا بوده که می‌توانیم این فرآیند صدور ویزا بین دو سفارتخانه را تسهیل کنیم. در حال حاضر مدت‌زمان صدور ویزا رضایت‌بخش نیست و این موضوع در دست بررسی است. 

وی ادامه داد: اگر ما در خصوص ایجاد بسته‌ تعاملی در زمینه توریسم به توافق برسیم می‌بایست مسئله نحوه صدور ویزا را مطرح کنیم چراکه گردشگردی خود بسیار مهم است.

ولا درباره سرمایه‌گذاری صنعت هوانوردی و سرمایه‌گذاری گفت: در این زمینه با مسئول سازمان  خدمات مالی مذاکره خواهم کرد تا با همتایان خود در ایران ملاقات کنند. ما معتقدیم فرصت بزرگی پس از  رفع تحریم‌ها در ایران وجود دارد و این فرصت در فضایی رقابتی با کشورهای بزرگی مثل فرانسه و آلمان خواهد بود.

وزیر امور خارجه مالت با بیان اینکه همکاران و کابینه دولت مالت در بخش‌هایی که مسئولیت دارند٬ بخش اقتصاد، تجارت برای مذاکرات با همتایان خود به تهران خواهند آمد٬ گفت: می‌بایست مذاکرات فنی‌تر در خصوص آنچه در آینده می‌بایست انجام گیرد و یا امکان انجام دارد صورت گیرد. 

وی اظهار امیدواری کرد که نهایتا این مذاکرات به اقدامات مشخص و عملی بیانجامد و زمینه ارتباطات تجاری، مالی و توریسم آتی باشد. مطالب عنوان شده به مسئولان هر حوزه در مالت منتقل می‌شود و آن‌ها با تیمی متشکل از وزیران و نهادهای مسئول نظیر اتاق بازرگانی و جامعه تجاری به ایران سفر خواهند کرد.

سفیر مالت نیز پیشنهادات دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی را خوب ارزیابی کرد و گفت: مسئولان مالت برای ارتباط و همکاری با ایران پیگیری خواهند کرد./

نظر شما