به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، نشست کمیته حمل و نقل و سوخت ستاد اربعین صبح روز دوشنبه ششم مردادماه با حضور اعضا و نمایندگان برگزار شد.
در ابتدای این نشست با مروری بر گزارشات و مصوبات جلسات قبلی این کمیته، نمایندگان هر یک از دستگاه های عضو گزارشی از اقدامات انجام شده ارائه کردند.
مهران قربانی سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی عملیات اربعین را بزرگترین طرح حمل و نقلی بین مرزی در بازه زمانی کوتاه در جهان و بزرگترین عملیات لجستیکی مذهبی منطقه غرب آسیا خواند و پیک سفرهای بازگشت از ۲۱ تا ۲۷ مرداد ماه اعلام کرد.
وی نکاتی را به منظور رعایت از جانب زائران در جلسه تشریح کرد و گفت: مردم برای سفرهای اربعین تا جای ممکن از خودروی شخصی یا به صورت اشتراکی و تکمیل ظرفیت استفاده کنند. همچنین به طرح نذر سفر که از سوی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای برای ایام بازگشت پیشنهاد شده، توجه داشته باشند.
قربانی ادامه داد: مسافران در ضمن هنگام استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی به نحوی برنامه ریزی کنند که قبل از ایام پیک بازگشت به کشور بازگردند و در صورت ایجاد اختلال در عرضه و تقاضا هنگام بازگشت امکان برقراری سفرهای دو مرحله ای از پایانه برکت به مقاصد کرمانشاه و اندیمشک برنامه ریزی شده است.
سرپرست معاونت حمل و نقل با اشاره به ۵۰۰۰ ناوگان مورد نیاز برای ایام پیک سفرها گفت: با هماهنگی استانداران مقرر شد ناوگان مورد نیاز برای مدت مذکور در اختیار سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای قرار بگیرد.
جابهجایی ۱۷ هزار و ۱۳۰ مسافر در ۲ روز اول ماه صفر با ناوگان عمومی جاده ای
در ادامه داریوش باقرجوان مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای گزارشی از آخرین وضعیت سفرهای اربعین ارائه کرد و گفت: مجموعاً در روزهای اول و دوم ماه سفر ۱۷ هزار و ۱۳۰ مسافر از طریق ناوگان عمومی به مقاصد مرزهای ششگانه اربعین جابهجا شدند و یکهزار و ۲۹ سفر انجام گرفت. این در حالی است که آمار سال گذشته در همین بازه، ۲۷هزار و ۹۵۲ نفر مسافر و یکهزار و ۶۴۵ سفر بود؛ بنابراین تا صبح امروز شاهد کاهش ۳۸.۷ درصدی در تعداد مسافران و ۳۷.۵ درصدی در تعداد سفرها طی این مدت هستیم.
وی در خصوص سهم ناوگان عمومی در مرزهای شش گانه طی مدت مذکور گفت: سهم ناوگان عمومی در مرز مهران ۷۲ درصد، شلمچه ۱۰ درصد، تمرچین ۶ درصد، باشماق ۷ درصد، خسروی ۳ درصد و چذابه ۲ درصد است.
مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر تاکید کرد: دستگاههای ذیربط باید اجازه آزادسازی ناوگان را بدهند زیرا در قراردادهای این شرکتها، جرایم سنگین برای استفاده خارج از مسیر تعیین شده وجود دارد.
باقرجوان افزود: هماهنگی با ستاد مرکزی اربعین و وزارت کشور برای بهکارگیری ناوگان اکونومی شرکت "خلیج فارس" در حال انجام است تا زائران با کرایه کمتر جابهجا شوند.
وی به نیاز فوری به مصوبه ستاد مرکزی اربعین برای تأمین سوخت ناوگان و صدور کارت هوشمند موقت برای رانندگانی که فاقد آن هستند. ، اشاره کرد و گفت: از پلیس راهور برای همکاری در صدور دفترچه کار و کارت موقت درخواست شده است.
مدیرکل دفتر حمل و نقل مسافر پیشنهاد اختصاص ۲۰۰۰ لیتر سوخت عملیاتی به ناوگان فعال در مسیرهای اربعین را ارائه کرد و گفت: با توجه به ترافیک سنگین و افزایش مصرف سوخت در ایام اربعین، پیشنهاد میشود این میزان سوخت بهعنوان سوخت تشویقی به ناوگان فعال داده شود و از سایر ناوگان کسر نشود.
فروش بلیت اربعین فقط از طریق کانالهای مجاز با گارانتی ۵۰ میلیارد تومانی انجام میشود
رضا صدیقنیا، مدیرکل دفتر نظارت بر فرودگاهها و مؤسسات هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری، نیز در این نشست تأکید کرد: کانالهای فروش بلیت پروازهای اربعین را محدود کردهایم و اجازه عرضه در لایه کلیه آژانسها را ندادهایم.
وی افزود: فروش صرفاً از طریق سایتهای شرکتهای هواپیمایی و آژانسهای مجاز (OTA) که الزامات سختگیرانه ما را رعایت کنند، امکانپذیر است.
وی با اشاره به سازوکار نظارتی افزود: یکی از الزامات کلیدی، ارائه گارانتی ۵۰ میلیارد تومانی توسط آژانسهای فروش به سازمان هواپیمایی است. این تضمین مالی باعث میشود اگر حتی یک بلیت به صورت تخلفی فروخته شود، امکان برداشت فوری این مبلغ وجود داشته باشد. همچنین آژانسها تعهد رسمی کتبی به رعایت نرخهای مصوب دادهاند.
صدیقنیا از همکاری نهادهای نظارتی خبر داد و گفت: گشتهای مشترک با حضور نمایندگان تعزیرات حکومتی، دادستانی، سازمان هواپیمایی و نهادهای بازرسی به صورت مستمر فعال هستند. ضمناً لیست نمایندگان شرکتهای هواپیمایی مستقر در فرودگاه امام خمینی (ره) تهران و فرودگاه نجف را دریافت کردهایم. پاسخگویی به هر تخلفی بر عهده خود شرکتهای هواپیمایی است.
مدیرکل دفتر نظارت بر فرودگاهها با اشاره به راهاندازی مرکز ویژه نظارت بیان کرد: مرکز کنترل عملیات (OCC) سازمان هواپیمایی از ۱۷ تا ۲۶ مرداد ۱۴۰۴ به صورت ۲۴ ساعته و با حضور کارشناسان مجرب فعال خواهد بود. این مرکز از طریق اتصال زنده به تمام ذینفعان، نظارت جامعی بر اجرای پروازها دارد تا کمترین اختلالی در خدمات رسانی به زائران ایجاد نشود.
وی در پایان تأکید کرد: نظارت کامل ما تا پایان مراسم اربعین ادامه خواهد داشت. هدف این است که پروازها به بهترین وجه مدیریت شود و زائران بدون دغدغه تخلفات قیمتی یا خدمات غیراستاندارد به مقصد برسند. همه ظرفیت سازمان برای این مهم بسیج شده است.
راهاندازی قطارهای فوقالعاده و ریلباس رایگان برای زائران اربعین/ افتتاح پایانه مجهز مرزی شلمچه
محسن طباطبایی مدیرکل برنامه ریزی و خدمات مسافری راه آهن نیز در این جلسه به تشریح گزارشی از وضعیت جابهجایی زائران طی روزهای گذشته اشاره کرد و گفت: از ۴ مرداد تا امروز ۱۵ هزار زائر با قطار از شهرهای مختلف به پایانههای مرزی خرمشهر، کرمانشاه و همدان منتقل شدهاند.
وی افزود: از هفتم مرداد با افزودن قطارهای فوقالعاده، ظرفیت حملونقل به ۶ تا ۷ قطار روزانه از تهران، مشهد و شهرهای اصلی افزایش مییابد.
طباطبایی از راه اندازی سرویس ریلباس رایگان خرمشهر-شلمچه خبر داد و گفت: نخستین ریلباس امروز اعزام و از فردا بهصورت رایگان فعال میشود. زائران میتوانند بدون هزینه از خرمشهر مستقیماً به نقطه صفر مرزی شلمچه منتقل شوند.
مدیرکل برنامه ریزی و خدمات مسافری راه آهن در ادامه به افتتاح پایانه مرزی پیشرفته در شلمچه اشاره کرد و گفت: پایانه جدید شلمچه با دو سکوی خطآهن، سایبانهای گسترده و سیستم سرمایشی کامل دیروز با حضور مدیرعامل راهآهن افتتاح شد. این پایانه نسبت به سالهای گذشته بهطور چشمگیری بهینهسازی شده و آماده خدماتدهی است.
وی با اشاره به تکمیل زیرساختهای خرمشهر و شهرهای مرزی گفت: در خرمشهر نیز سایبانهای جدید نصب شده است و از ۱۵ مرداد خطوط ریلی به سایر شهرهای مرزی فعال میشوند.
طباطبایی افزود: تمامی بلیتهای رفتوبرگشت به مقصد مرزها از پیش فروخته شده است و هماهنگی با شرکتهای حملونقل ریلی برای اجرای برنامههای فرهنگی ویژه زائران در طول مسیر انجام شده است.
آمادگی شناور «برلیان» برای انتقال زائران اربعین/ درخواست فوری حل مشکل سوخت یارانهای
در ادامه این نشست فلاحی معاون مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی اظهار کرد: شناور «برلیان» برای روز جمعه با ظرفیت ۲۳۵ صندلی آماده است و روزانه دو سفر رفتوبرگشت بین خرمشهر و بصره انجام میدهد.
وی افزود: مدت زمان این سفر دریایی حداکثر ۲ ساعت است و تاکنون ۶۰ بلیت پیشفروش شده است.
فلاحی گفت: پایانه بندر خرمشهر با ظرفیت روزانه ۸۰۰ زائر با همان آمادگی سال گذشته فعال است و نرخ فعلی بلیت ۶۰۰ هزار تومان تعیین شده که بدون احتساب سوخت یارانهای محاسبه شده است.