به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، اطلس تاریخ بنادر و دریانوردی ایران در ۳ جلد به همت مرکز بررسیها و مطالعات راهبردی سازمان بنادر و دریانوردی و با همکاری دانشگاه تهران در یکهزار نسخه به قیمت ۳۰۰ هزار تومان منتشر شد.
اطلس تاریخ بنادر و دریانوردی ایران در ۱۲ فصل تنظیم شده است و حاصل پژوهش های آقایان محمدباقر وثوقی و منصور گلصفت از استادان دانشگاه تهران است که ۵ فصل نخست آن در جلد اول، فصل ۶ تا فصل ۹ در جلد دوم و فصل ۱۰ تا ۱۲ آن در جلد سوم آمده است.
عناوین سرفصلهای این کتاب شامل موارد زیر است:
فصل اول- خلیج فارس از سپیده دم تاریخ تا دوره هخامنشیان
فصل دوم- دریانوردی ایرانیان و بنادر خلیج فارس در دوره هخامنشیان
فصل سوم- بنادر و جزایر خلیج فارس در دوره اشکانیان
فصل چهارم- دریانوردی ایرانیان و بنادر خلیج فارس در دوره ساسانیان
فصل پنجم- دریای خزر پیش از اسلام
فصل ششم- خلیج فارس و دریای عمان در سدههای نخستین اسلامی و تحول فنون دریانوردی
فصل هفتم- بنادر خلیج فارس و دریای عمان از قرن هفتم تا قرن دهم هجری
فصل هشتم- بنادر خزری در قرون نخستین اسلامی تا صفویان
فصل نهم- بنادر و دریانوردی خزری در عهد صفویان تا معاصر
فصل دهم- بنادر و جزایر خلیج فارس در نقشه های تاریخی پس از صفویه
فصل یازدهم- مروری بر تحولات اجتماعی بنادر و جزایر خلیج فارس در قرن چهاردهم شمسی (بررسی اجمالی)
فصل دوازدهم- توسعه بنادر و جزایر خلیج فارس در دوره انقلاب اسلامی
دکتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در بخشی از مقدمه کتاب آورده است: ایران به عنوان مرکز تمدن ایران شهری هنوز پرچمدار یکی از کهن ترین تمدن های بشری است. این تمدن که بازتاب دهنده یکی از باشکوه ترین و کاراترین نمونه های سازگاری انسان، اقلیم و طبیعت است هنوز آموزههای زیادی برای عرضه به بشریت در روزگار پرمخاطره زیستمحیطی معاصر دارد. در این بافتار، سازمان بنادر و دریانوردی ایران ضرورت توجه به پژوهشهای مربوط به پیشینه و تحولات تاریخی بنادر و دریانوردی ایران را وجهه همت خود قرار داد.
در بخش دیگر نیز آمده است: سازمان بنادر و دریانوردی امیدوار است با انتشار این اطلس به سهم خود زمینه تحقق اهداف تمدنی سند چشمانداز توسعه جمهوری اسلامی ایران در عرصه دریایی را آماده ساخته و دستاوردهای آن مورداستفاده برنامهریزان سیاستهای کلان توسعه و تحول بنادر و دریانوردی ایران در کرانههای خزری، خلیجفارس و سواحل مکران قرار گیرد.
همچنین محمد سعیدنژاد معاون وزیر و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در دولت یازدهم نیز در مقدمه این اطلس آورده است: مرکز بررسیها و مطالعات راهبردی سازمان بنادر و دریانوردی در پژوهشی گسترده که با استفاده از توانمندیهای علمی دانشگاه تهران نزدیک به دو سال به طول انجامید بر شناسایی و مستندسازی گنجینههای تاریخی کشور در حوزه بنادر و دریانوردی اهتمام ورزید. بیشک، مطالعه این مجموعه فاخر، درس آموزه های متعددی را برای ارتقای منزلت کشور به ویژه در حوزه دریا در اختیار سیاستگذاران، مدیران، کارشناسان، فعالان، پژوهشگران و علاقمندان به صنعت حمل و نقل دریایی قرار خواهد داد.
نظر شما