به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی؛ محلهاي که اقليت ديني مسيحيان ارتدوکس ارمنيالاصل که حال با گذشت صدها سال، ايراني شدهاند و البته هنوز مسيحي باقي ماندهاند، نامي آشنا را براي گردشگران اصفهان در سطح بينالمللي رقم زدهاند. کاري مشابه آنچه اهالي يورک انگليس که براي يافتن طلا و زندگي بهتر راهي آمريکا شدند و شهر نيويورک را بنا نهادند و اين شهر در سراسر دنيا شناسانده شد.
حال ما در جلفاي اصفهانيم. محلهاي قديمي و البته محبوب جهانگردان غيرمسلمان که به دليل دربرگيري کليسايي بسيار زيبا و روحانگيز در دل خود رنج و هزينه سفر را تحمل ميکنند تا دمي در آن بياسايند و از تطابق فرهنگي خود با اين محله در کشوري شرقي تعجب کنند. محله جلفا تا پيش از بازسازي از سوي شهرداري اصفهان و سازمان نوسازي و بهسازي شهري هم با اقبال بسيار زياد گردشگران داخلي و خارجي مواجه بود که البته همين تعداد گردشگر نيز سختي بسياري همچون پيادهرويهاي طولاني در کوچههاي باريک و خاکي، معضل بزرگ نبود جاي پارک خودرو و ... را تحمل ميکردند تا بتوانند از تماشاي محيطي تاريخي لذت ببرند. اما بسياري ديگر نيز دقيقا تنها به دليل همين مشکلات نميتوانستند از ديدن مکان تاريخي جلفا و به خصوص کليساي قديمي «وانک» متلذذ شوند.
گريگور مراديان اسقف کليساي وانک و مدير آن نيز با تأييد اين مطلب در گفتگو با خبرنگار پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي از نوسازي و بهسازي محله جلفا دفاع ميکند و کار شهرداري اصفهان را ميستايد.
مراديان با اشاره به نارضايتي بسياري از گردشگران و بازديدکنندگان کليساي وانک از نامناسب بودن محله براي عبور و مرور به خصوص با خودروي شخصي تا پيش از نوسازي محله جلفا گفت: از زماني که پارکينگ عمومي در محله جلفا و در نزديکي کليساي وانک ساخته شده، عده بيشتري از مردم به خصوص گردشگران داخلي از کليسا بازديد کرده و در جريان سير تاريخي اين کليسا قرار ميگيرند.
کليساهاي بيتلحم و مريم مقدس نيز از ديگر کليساهاي نزديک وانک هستند که در طرح نوسازي محله جلفا مورد عنايت بيشتر مسئولان محلي اصفهان و بازديد گردشگران قرار گرفتهاند. براي حفظ اين اماکن تاريخي درآمدهاي حاصل از ورود گردشگران، صرف نگهداري و بهسازي اماکن تاريخي کليسا ميشود.
کففرش و سنگفرش خيابان و کوچه جلفا يکي ديگر از اقدامات شهرداري اصفهان است که در سال ۱۳۸۱ با هزينهکرد بالغ بر ۳۰۰ ميليون ريال انجام شد.
يکي از مقامات شهرداري منطقه سه اصفهان که محله جلفا در اين منطقه قرار دارد نيز با اشاره به سير تاريخي اين محله و تعداد کليساهاي اصلي و تخريب شده و ۱۳ کليساي باقيمانده در اين منطقه گفت: بازسازي محله جلفا محدود به کليساي وانک و کوچههاي اطراف آن نيست؛ بازسازي خود کليساها از جمله کليساي «مريم مقدس» (کليساي ميدان)، «هاکوب»، «گورک»، «استپانوس»، «يوحنا» و ... هم که به دليل دور ماندن از فضاي تاريخي جلفا و تخريب و بازسازي برخي خانههاي اطراف و همچنين عبور و مرور خودروها در کوچههاي اطراف آنها، در حال تخريب بودند از ديگر فعاليتهاي ماندگار شهرداري اصفهان و منطقه ۳ است که خدمت بزرگي هم به اقليت ارامنه اصفهان و هم گردشگران و بازديدکنندگان از اين بافت تاريخي محسوب ميشود.
وي با اشاره به بهسازي محلههاي سنگتراشها، تبريزيها و چهارسوي اصفهان که همگي در منطقه جلفا قرار دارند، تأکيد کرد: اين عمليات شامل بهسازي و روانسازي محله، کففرش کوچهها و تعمير و نگهداري ديوارهاي بافت تاريخي کليساها و خانههاي تاريخي ارامنه ساکن اين محله ميشود.
اين کارشناس عمراني شهرداري منطقه ۳ اصفهان با اشاره به شناسايي و مرمت خانههاي قديمي مانند خانه استپانيان جلفا از سوي کارشناسان باستانشناسي و احياء و مرمت اماکن تاريخي، با همکاري کارشناسان عمراني شهرداري اصفهان، ادامه داد: اين خانه تاريخي که مساحت آن به ۷۰۰ متر مربع ميرسد، تملک آن در سال ۱۳۸۱ به مبلغ يک ميليارد و ۷۰۰ميليون ريال و مرمت و نوسازي آن نيز ۷۰۰ميليون ريال در همان سال براي شهرداري اصفهان هزينه داشته است که اين هزينهها به منظور احياي بافت تاريخي و حضور گردشگران براي آشنايي با فرهنگ تاريخي کشورمان انجام شده است. البته ممانعت از حضور خودروها در خيابان کليساي وانک و ايجاد محدوديت ترافيکي در اين محل، نارضايتي برخي اهالي به خصوص کاسبان قديمي و مشاغل غير مرتبط با گردشگري را هم در بر داشته است.
درست مقابل در ورودي کليساي وانک، بازارچهاي وجود دارد که حدود ۱۰ فروشگاه فروش اجناس ضروري گردشگران از جمله صنايع دستي، مواد خوراکي، نقشهها و کاتالوگهاي مربوط به معرفي اماکن تاريخي اصفهان را در خود جاي داده است. اما در کنار اين فروشگاهها، چند مغازه مشاغل سنتي اصفهان همچون رنگرزي گليم و قاليچه، صحافي کتاب، گيوهبافي و مشاغلي از اين دست هم حضور دارند که بقا و ادامه حيات آنها بستگي به حضور بازديدکنندگان اين محله و مشتريان ثابت دارد و حال با توجه به ايجاد ممنوعيت عبور و مرور خودروها، صاحبان اين مشاغل ناراضي هستند که بايد با ايجاد فضايي جديد براي آنها و تملک دکان فعليشان از يک سو و تهيه مغازهاي جديد در مکاني مناسبتر، کمک شاياني به بقاي اين مشاغل سنتي شود.
.........................................................
گزارش: برهان محمودي
نظر شما