به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی چهل و هفتمین جلسه ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با محوریت ارائه گزارش عملکرد سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران درخصوص پوشش رسانهای و اطلاعرسانی برنامه ملی بازآفرینی شهری با حضور عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، محمدسعید ایزدی معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی، هوشنگ عشایری معاون وزیر و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، ابوالقاسم رحیمی انارکی مدیرعامل بانک مسکن و سایر اعضای ستاد ملی بازآفرینی برگزار شد.
آخوندی در ابتدای جلسه ضمن قدردانی از اقدامات سازمان صدا و سیما در حوزه ترویج موضوع بازآفرینی در کشور بیان کرد: اینکه سازمان صدا و سیما امروز موضوع و اهمیت آن را دریافت و به آن میپردازد نقطه امیدی برای ما به شمار میرود که قطعا باعث افزایش همگرایی و رفع نقایص و ضعفها خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بحث بازآفرینی شهری و بافتهای ناکارآمد در حوزه اجتماعی مهمترین مسئله کشور محسوب میشود گفت: به عقیده من مسئلهای بزرگتر از این مسئله در کشور وجود ندارد به همین دلیل است که مورد توجه ویژه مقام معظم رهبری نیز قرار دارد.
وی با بیان اینکه یک سوم جمعیت شهری ایران در این مناطق ساکن هستند گفت: قطعا مسئله بازآفرینی، حوزه اجتماعی و مشکلات مربوط به آن صرفا موضوع ستاد ملی نبوده و مسئله اصلی تمامی کشور به شمار میرود.
این مقام مسئول با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد مسائل در حوزه مسکن و شهرسازی تا ۱۰ سال آینده مربوط به موضوعات اجتماعی خواهد بود گفت: متأسفانه هنوز در کشور بر سر رفع مسائل اجتماعی موجود به اجماع نرسیدهایم و نسبت به آن رویکردهای متعددی وجود دارد.
آخوندی در اینخصوص افزود: با توجه به نتایج ۴۷ جلسه برگزار شده در ستاد ملی بازافرینی می توانیم بگوییم که هماکنون این اجماع در سطوح میانی کشور تا حدی دیده شده و جلسات ستاد به طور منظم در شهرستانها و استانها در حال برگزاری است اما در سیاستگذاریها در سطح ملی هنوز جایگاهی ندارد.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه موضوعات اجتماعی از ابعاد گوناگون نظیر اشتغال، امنیت، اقتصادی و ... بررسی شده و سازمان صدا و سیما طی فرآیند خوبی تا کنون این مسئله را از ابعاد گوناگون تحلیل کرده است گفت: اصلیترین موضوع در این بخش آن است که ما بپذیریم این مسئله، خود جامعه بوده و جدای از آن دیده نمیشود به همین دلیل ما آن را نباید به عنوان عارضه نگاه کرده و در این صورت به بازآفرینی شهر میپردازیم چراکه میدانیم این نکته قابل حذف از بطن جامعه نخواهد بود.
وی با تأکید براینکه بدون شک ساکنان محلات هدف قابل کوچ دادن و جابهجایی از محل سکونتشان نیستند گفت: ما به هیچ وجه نمیتوانیم محلات را تخریب و از نو بسازیم هرچند که همچنان برخی در سطوح سیاستگذاری به این رویکرد اعتقاد داشته و آن را راهکاری عملیاتی میدانند.
این مقام مسئول در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: برای ما بسیار مهم است که صدا وسیما در برنامههای تولیدی خود که به موضوع بازآفرینی و مشکلات محلات میپردازد از نگاه خرد و کلان به صورت جداگانه توجه کند بدین معنا که به طور مثال از نگاه کلان به اقدامات مورد نیاز محله برای ارتقای کیفیت زندگی پرداخته و در نگاه خرد مثلا چگونگی تأمین مسکن را بررسی کند.
آخوندی در ادامه با بیان اینکه معمولا سازمان صدا و سیما در این حوزه حتی به مسائل کلان هم از نگاه خرد وارد میشود گفت: مهم آن است که ما در زمان طرح موضوعات گوناگون چه انتظارهایی در جامعه ایجاد میکنیم، قطعا در مسائل خرد مانند نوسازی مسکن و تولید واحد تجاری و ... نباید سطح انتظار را به سمت دولت ببریم و برعکس در تأمین خدمات عمومی به عنوان یک موضوع کلان باید انتظاراتی را از دولت ایجاد کنیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه معمولا به موضوعات خرد و کلان و سطوح انتظاری ایجاد شده در برنامههای صدا وسیما از سوی گزارشگرها توجهی نمیشود گفت: برنامهسازان باید آگاهی کافی برای تفکیک این دو مسئله را از یکدیگر داشته باشند همانطور که مانیز طی سنوات گذشته بسیار تلاش کردیم تا مشخص کنیم چه کسی مسئولیت رسیدگی به امور خرد و چه کسی موظف به رفع امور کلان در محلات است.
وی همچنین اضافه کرد: متأسفانه همواره موضوعات در این بخش در رسانهها به بخش مسکن تنزل داده شده و در ادامه نیز برعهده دولت گذاشته میشود و انتظارات را به این سمت جلب میکند، مسئله ای که قطعا به عنوان یک سهم مهلک در این حوزه به شمار میرود.
این مقام مسئول افزود: مناطق حاشیهنشین و بافت فرسوده ۲ روی یک سکه هستند، در واقع نقاط حاشیهای فاقد هرگونه اصالت بوده و مشکل اسکان غیررسمی دارند در حالی که بافت فرسوده واجد اصالت و تنها فاقد روزآمدی هستند، در این مناطق ثروتهای اقتصادی و اجتماعی، هویت، اصالت و ... دیده شده و منابع بالقوه و باارزشی دارند که باید در حوزه شهری مورد توجه قرار گیرد.
به گفته آخوندی در زمان احیای بافت فرسوده، ساکنان میتوانند در آن نواحی جذابیت گردشگری ایجاد کرده و مقصدی برای ایجاد ثروت پدید آورند.
وزیر راه و شهرسازی با تأکید براینکه باید در این راستا ۲ جریان و ۲ دسته مستندسازی در اختیار داشته باشیم گفت: باید از یک سو به توانمندسازی بخشهای خرد مانند بهسازی واحدهای مسکونی، تجاری و ... پرداخته و از سویی دیگر برای ارتقای سطح زندگی در محلات در حوزه خدمات عمومی از نگاه کلان به محله بنگریم.
وی با بیان اینکه ساخت سریالهایی که به طور همزمان به بافت تاریخی، حاشیه و بافت میانه توجه داشته و به بررسی آن بپردازد ایده خوبی است گفت: وزارت راه و شهرسازی و اعضای ستاد ملی بازآفرینی آمادگی کامل دارند تا هرگونه همکاری لازم برای پیشبرد این پروژه را با سازمان صدا و سیما داشته باشند، ما همچنین آمادگی داریم با برنامهسازان نیز طی جلسهای به تفکیک این مسئله پرداخته و آن را شفافسازی کنیم./
نظر شما