به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مهدی زارع، مدیر پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی در نشست ویژه "ریسک آتشفشان دماوند، وضعیت موجود و چه باید کردها" ضمن سپاس از برگزاری این نشست تخصصی پیرامون آتشفشان دماوند گفت: اگر رصدخانهای قوی در دماوند داشته باشیم، میتوانیم ریزترین تحرکها و رخدادهای لرزهای و آتشفشانی را ببینیم.
وی که در این همایش با ارایه یک پاورپوینت و مرور تحقیقات زمینشناسی این منطقه، به تشریح وضعیت گسلهای اطراف دماوند پرداخت، افزود: گسل مشا، بزرگترین گسل دماوند به گسل فیروزکوه میرسد و فعالیت دماوند بر محیط خودش مانند مشا بی تاثیر نیست. گسل کندوان هم که در پیرامون دماوند قرار دارد، دیزین روی آن احداث شده است. همچنین در این منطقه لرزشهایی حاصل از زمین لرزه رخ میدهد، که در سرزمین بلده به فراوای می توان چنین زمین لرزههایی را مشاهده کرد.
این پژوهشگر درباره قله دماوند گفت: قله دماوند از نظر تکتونیکی در وسط حالت V شکل کوه البرز واقع شده و امکان دارد از آن گدازه خارج شود.
وی افزود: سن دماوند بر اساس حدود یک میلیون و ۷۸۰ هزار سال برآورد شده و پایش زلزلهشناختی آتشفشان برای اینکه بدانیم از نظر تکتونیکی تغییراتی در لرزهخیزی گسل های پیرامون دماوند روی می دهد لازم است.
زارع در ادامه تصریح کرد: در سال ۱۸۲۵ و ۱۸۳۰ زلزلههای مهم و بزرگی در تهران و دماند رخ داده است. زلزلهای هم در سال ۱۹۵۷ یا ۱۳۳۶ در نزدیکی آمل داشتیم که حدود هزار و ۱۰۰ کشته بر جای گذاشت.
وی اضافه کرد: براساس آخرین دادههای لرزه نگاری در ۱۰ سال اخیر، حدود ۱۳۷ زلزله با بزرگای ۲.۵ تا ۳ ریشتر در ۱۴۰ سال اخیر، ۴۰ زلزله بین ۳ تا ۳.۵ ریشتر در ۴۰ سال اخیر و ۱۰ زلزله ۳.۵ تا ۴ در ۲۰ سال و ۵ زلزله ۴ تا ۴.۵ و یک زلزله ۴.۵ تا ۵ ریشتر در ۵ سال اخیر روی داده است.
زارع به پتانسیل استفاده انرژی در دماوند اشاره کرد و گفت: انرژی زمین گرمایی یکی از منابع مهم انرژیهای تجدیدپذیر است و یک درصد کل انرژی دنیا را تامین میکند.
این عضو وابسته فرهنگستان علوم در ادامه گفت: مخزن ۴۰۰ کیلومتر مربعی گدازه در دماوند وجود دارد که اگر حفاری صورت بگیرد، میتواند برق منطقه دشت هراز را با ۱۰۰ هزار نفر جمعیت تامین کند.
مدیر پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی همچنین توضیح داد: براساس سرشماری سال ۹۵ حدود ۱۶ میلیون نفر سکونت دارند و ۵ میلیون نفر هم در مازندران. در مجموع حدود ۲۳ میلیون نفر پیرامون دماوند ساکنند و بسیار اهمیت دارد که چنین جمعیتی را در شعاع ۱۰۰ کیلومتری آتشفشان باید به لحاظ مانوری و کاربردی در نظر داشت و بررسی کرد.
وی همچنین اضافه کرد: در صورت هر اتفاقی که پیرامون دماوند از آتشفشان یا سیل رخ دهد، مساله مشکلات تردد، اختلال فاجعه باری به وجود میآورد و مساله از نظر راهبردی آن است که امکان چگونه پخش شدن را در این منطقه فراهم کنیم که مردم کمتر آسیب ببینند./
نظر شما