به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، عملکرد حوزه مسکن و ساختمان در در دولت سیزدهم، حوزه اجرای طرح نهضت ملی مسکن همراه با پیشنیاز اجرای آن از جمله تامین اراضی، تامین مالی، تامین مصالح ساختمانی، تامین خدمات و سایر موارد اعلام شد.
ضرورت و اهمیت اجرای طرح
حسب اطلاعات طرح جامع مسکن طی ۵ سال گذشته باید سالانه حدود ۹۰۰ هزار واحد مسکونی تامین میشد. این در شرایطی است که بر اساس اطلاعات منتشر شده طی سالهای مذکور صرفا به میزان ۵۰ درصد این میزان، تولید مسکن در کشور صورت پذیرفته است و بازار مسکن در شرایط فعلی با عدم تعادل شدید بین عرضه و تقاضا مواجه شده است. از اینرو و همچنین متاثر از بیثباتیهای روی داده در شرایط کلان اقتصادی طی سالهای گذشته، قیمت مسکن و اجاره بها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است به نحوی که طول دوره انتظار در سه دهک اول اقتصادی کشور به بیش از ۱۲۰ سال و سهم مسکن در سبد هزینه خانوار در این سه دهک به حدود ۴۳ درصد افزایش یافته است. مجموعه این شرایط، عموم خانوار به خصوص خانوار موجود در دهک های پائین درآمدی را در تامین مسکن با مشکل مواجه نموده است. بنابراین ضروری است دولت در چارچوب قوانین و مقررات موجود به خصوص قانون جهش تولید مسکن و قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن با ارائه انواع امکانات و مشوق ها از جمله ارائه زمین ارزان قیمت زمین تامین مسکن را برای خانوارهای فاقد مسکن واجد شرایط ایجاد نماید.
ایجاد زیرساختها و مقدمات اجرای طرح
در بخش ایجاد زیرساختها و مقدمات اجرای طرح، نیز برآورد میزان نیاز ۴ ساله مسکن کشور به تفکیک استان و شهر و ابلاغ آن به ادارات کل راه و شهرسازی استانها و استانداران سراسر کشور جهت تامین اراضی و سایر اقدامات مورد نیاز ، تدوین برنامه تولید مسکن در حوزههای تامین زمین، تامین منابع مالی، تامین خدمات مورد نیاز و ...، با رویکرد برخورداری و تخصیص هوشمند مشوق ها و یارانه های به دهک های مختلف درآمدی، ایجاد سامانه ثبت نام از متقاضیان مسکن و پایش پروژه های طرح نهضت ملی مسکن و ثبت نام حدود ۵.۵ میلیون متقاضی در تمامی استان های کشور انجام شد.
افزایش سقف تسهیلات ساخت، تعیین سهیمه بانکها برای پرداخت تسهیلات
در بخش تامین مالی نیز اقداماتی که انجام شد شامل تعیین سهمیه بانک ها برای پرداخت تسهیلات به میزان ۳۶۰ هزار میلیارد تومان و ابلاغ آن به تمامی بانک ها جهت پرداخت بود. همچنین افزایش سقف تسهیلات ساخت به ۴۵۰ میلیون تومان در شهر تهران، ۴۰۰ میلیون تومان در سایر کلان شهرها، ۳۵۰ میلیون تومان در مراکز استان ها، ۳۰۰ میلییون تومان در سایر شهرها و ۲۵۰ میلیون تومان در مناطق روستائی کشور و افزایش طول دوره بازپرداخت این تسهیلات به ۲۰ سال در بخش تامین مالی برنامهریزی و انجام شد.
راهاندازی سامانه برخط ثبت نام و پرداخت تسهیلات ساخت مسکن و امکان ثبتنام تمامی سازندگان در این سامانه جهت دریافت تسهیلات ساخت مسکن از دیگر اقدامات در این بخش بود.
تأمین اراضی ساخت یک میلیون و ۵۳۵ هزار و ۲۷۶ واحد مسکونی
در بخش تامین زمین، بانک اطلاعات زمین جهت ثبت اطلاعات زمین های تامین و شناسائی شده در تمامی شهرهای کشور برای اجرای برنامه های حوزه مسکن ایجاد شد. همچنین تامین زمین به استعداد یک میلیون و ۵۳۵ هزار و ۲۷۶ واحد مسکونی تا 12 تیرماه 1401، در ۱۳۰۰ شهر کشور پیگیری و تامین مابقی اراضی مورد نیاز از طریق ایجاد شهرکها یا شهر جدید، الحاق زمین به محدوده شهرها، تغییر کاربری اراضی مستعد و استفاده از اراضی مازاد دستگاه های دولتی و ...انجام شد. در عین حال،پیش بینی زیرساختهای مورد نیاز در زمین های تامین شده همزمان با دوره احداث واحدهای مسکونی نیز انجام شد.
همکاری وزارتخانههای راه و صمت برای تامین مصالح ساختمانی طرح نهضت ملی مسکن
در بخش تامین مصالح ساختمانی، برآورد مکانی و زمانی میزان مصالح مورد نیاز برای احداث ۴ میلیون واحد مسکونی و انجام اقدامات لازم توسط وزارت صمت برای تامین این مصالح انجام شد.
توافق برای تخفیف ۵۰ درصدی صدور پروانه ساختمانی طرح نهضت ملی مسکن
در بخش تامین خدمات نیز انجام هماهنگیهای لازم برای اعمال تخفیف ۵۰ درصدی در هزینه و تسهیل و تسریع در صدور پروانههای ساختمانی در برنامههای حمایتی تولید مسکن توسط شهرداریهای کشور، تفاهم با سازمان نظام مهندسی کشور جهت اعمال سیاستهای تشویقی برای مهندسان داوطلب به ارائه خدمات فنی مهندسی در برنامههای حمایتی تولید مسکن انجام شد.
وزارت راه و شهرسازی تا تیرماه ۱۴۰۱ عملیات ساخت یک میلیون و ۳۸۳ هزار و ۵۱۳ را آغاز کرده است که از این تعداد، ۹۵۴ هزار و ۲۳۸ واحد در مراحل مختلف پیشرفت فیزیکی و ساخت و ساز قرار دارند و تعداد ۴۲۹ هزار و ۲۷۵ واحد کلنگ زنی و عملیات اجرایی آن آغاز شده است
ایجاد میلیونی شغل با اجرای طرح نهضت ملی مسکن
ابعاد مالی طرح و ایجاد اشتغال نشان میدهد که در راستای اجرای طرح نهضت ملی مسکن، جهت ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی (جمعا چهار میلیون در چهار سال آتی)، می بایست به مساحت تقریبی ۵۲۰ میلیون متر مربع عملیاتی ساختمانی اجرا شود. برای اجرا این میزان عملیات ساختمانی، حدود ۳۱۲۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری مستقیم صورت میپذیرد که حدود نیمی از این منابع از محل منابع بانکی و مابقی از محل آورده نقدی متقاضیان در طول دوره ساخت، تامین میشود. لازم به ذکر است با انجام این سرمایه گذاری با لحاظ ضریب انتشار ۱.۹، به میزان ۵۸۹۶ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده ایجاد میشود.
همچنین این میزان از ساخت و ساز در مجموع به میزان بالغ بر ۷ میلیون نفر اشتغال مستقیم و ۵.۲ میلیون نفر اشتغال غیر مستقیم (جمعا ۱۲.۲ میلیون نفر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم) در طول دوره اجرای طرح ایجاد میشود. یادآوری اینکه این حجم مربوط به طول دوره ساخت خواهد بود و با توجه به انجام این طرح در دو دوره ساخت، اشتغال زایی مستقیم و مستمر بر این اساس اتفاق خواهد افتاد.
علاوه بر این برای تامین خدمات زیربنائی و روبنائی در زمین های تخصیص یافته به طرح، نیز می بایست سرمایه گذاری زیادی از محل منابع دستگاه های خدمات رسان و بودجه عمومی و سایر روش های پیش بینی شده صورت پذیرد که این سرمایه گذاری نیز منجر به افزایش قابل توجه تولید ناخالص داخلی، اشتغال و مالیات شود.
بر اساس این گزارش، انجام هماهنگی های لازم برای اعمال تخفیف در هزینه و تسهیل و تسریع در صدور پروانه های ساختمانی در برنامه های حمایتی تولید مسکن توسط شهرداری های کشور،تفاهم با سازمان نظام مهندسی کشور جهت اعمال سیاست های تشویقی برای مهندسین داوطلب به ارائه خدمات فنی مهندسی در برنامه های حمایتی تولید مسکن و پیگیری از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تسهیل در امور بیمه و کاهش هزینههای پروژههای ساختمانی طرحهای حمایتی مسکن بخش دیگری از اقدامات معاونت مسکن و ساختمان در طی دولت سیزدهم است.