شناسهٔ خبر: 188779 - سرویس مسکن و شهرسازی
نسخه قابل چاپ

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تشریح کرد؛

چشم‌انداز تامین مسکن در دولت چهاردهم؛ پاسخگویی به نیازهای متنوع درآمدی

غزال راهب رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به تشریح مهمترین راهبردهای بخش مسکن در دوره جدید پرداخت و گفت: در حوزه مسکن موضوعات در سه بخش تامین مسکن برای دهک‌های مختلف جامعه پیگیری خواهد شد.

غزال راهب رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به تشریح مهمترین مطالعات و پژوهش‌های بخش مسکن در دولت چهاردهم پرداخت.

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه مرکز در بخش مسکن در دو وجه برنامه‌ریزی و فن ساخت و زیرساخت‌ها فعالیت دارد، گفت: در حوزه ضوابط و دستورالعمل ها، همکاری در تدوین و انتشار ضوابط و دستورالعمل های سازمان برنامه و بودجه از جمله نشریه ۵۵، نشریه ۱۰۱، نشریه ۱۱۰ و سایر نشریات تخصصی بخشی از مسئولیت های مرکز است. همچنین مقررات ملی همواره بخش مهمی از مطالعات و پژوهش های مرکز تحقیقات بوده است که این مرکز در تهیه ضوابط و دستورالعمل های مقررات ملی و کنترل ساختمان نقش آفرینی دارند. در همین رابطه پروژه‌هایی که پشتیبان مقررات ملی و کنترل ساختمان هستند و می‌توانند در بهسازی، بازنگری و به روز رسانی مقررات و رویکردهای نو در تدوین مقررات ملی و کنترل ساختمان اثرگذار باشند، مورد توجه مرکز قرار دارد.

راهب یکی از موضوعاتی را که در اولویت مرکز تحقیقات قرار دارد پایدارسازی، بهینه‌سازی و بهره‌وری و تاثیر آن در مقررات ملی و کنترل ساختمان دانست. 

صدور بیش از یک هزار گواهینامه و تاییدیه فنی

به گفته وی، پایش و ارزیابی انرژی از جمله سرو سبز(سیستم ارزیابی ساختمان سبز ایران) از جمله اقداماتی است که مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی انجام داده است. همچنین، ارتباط با صنعت و فناوران صنعت ساخت و ساز، صدور گواهینامه فنی بالغ بر یک هزار گواهینامه، تاییدیه‌های فنی ساختمانی که اجازه ورود سیستم های ساختمانی را به صنعت ساختمان فراهم می‌کنند، همکاری در تدوین ضوابط و دستورالعمل‌های مرتبط بر فناوری‌های نو و ارتباط آن با مقررات ملی و کنترل ساختمان و در کنار آن همکاری با شرکت های فناور و دانش بنیان برای دستیابی به رویکردهای نوین عملیاتی و اجرایی بخش دیگری از اقداماتی است که مرکز در برنامه دارد و در آن مسیر گام برمی‌دارد.

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ارایه پیشنهادهای راهبردی در هم اندیشی با صاحبنظران را از الزامات اقدامات پژوهشی مرکز عنوان کرد و افزود: مرکز، کرسی‌های نظریه پردازی فراوانی در حوزه مسائل مسکن داشته است که جمع‌آوری آنها به یک سری راهکارها، دستورالعمل‌ها و پیشنهادهایی تبدیل شده که به وزارتخانه ارایه شده است و این راهکارها می‌تواند در تصمیم‌سازی‌ها مورد استفاده قرار بگیرد.

راهب در تشریح فعالیت‌های مرکز در حوزه برنامه‌ریزی و راهبردسازی با تاکید بر اینکه تمامی فعالیت‌ها در این بخش با هدف آسیب‌شناسی ارزیابی می‌شود در تشریح مهمترین راهبردهای بخش مسکن و شهرسازی در دوره جدید توضیح داد: در حوزه مسکن موضوعات در سه بخش تامین مسکن برای دهک های بالای جامعه، دهک های میان درآمدی و دهک های پایین درآمدی پیگیری خواهد شد.

حمایت دولت برای مسکن دهک‌های بالای درآمدی کمک به افزایش کیفیت است

به گفته وی، برای دسته اول که دهک‌های بالای جامعه است، اساسا دولت نباید در این حوزه ورود به بازار مسکن داشته باشد. بلکه وظیفه دولت و مرکز تحقیقات که جزو نهادهای تنظیم‌گر شناخته می‌شود کمک به افزایش کیفیت برای مصرف کننده است که بخشی از این ضمانت‌ها از طریق گواهینامه‌های فنی، قوانین و مقرراتی که توسط مهندسان ناظر و طراحان باید مورد توجه قرار بگیرد تضمین می‌شود. به عنوان نمونه، در صدور گواهینامه‌های فنی، اقداماتی که مرکز در کیفیت دهی به بخش ساختمان انجام داده است این است که مخاطبی که به دنبال کیفیت است به کالاهای ایرانی روی آورده است. بنابراین در این حوزه نگاه ما کیفی سازی است.

مسکن استطاعت‌پذیر؛ راهبرد دولت چهاردهم برای دهک متوسط درآمدی

رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برای دهک های میانی نیز راهبردهای دولت چهاردهم را استطاعت پذیر شدن مسکن برای این دهک از جامعه برشمرد.

راهب افزود: روش‌های ارزان‌سازی و صنعتی‌سازی بخشی از راهبردها برای مسکن استطاعت‌پذیر است که در حال پیگیری است. همچنین در این بخش، از طریق روش‌های برنامه‌ریزی در شهرسازی و الگوهای معماری به دنبال ارایه مسکن استطاعت‌پذیر و تعریف مشخص و استاندارد و ارایه الگوهای مناسب برای این قشر از جامعه هستیم.

به گفته وی، روش‌های تامین مالی و الگوهای تامین مالی و تامین اعتبار ارایه و پیشنهاد شده است که بخشی از آنها شامل قوانین مربوط به پیش‌فروش، الگوهای صندوق‌های مسکن، روش‌های تامین اعتبار و الگوهای تخصیص وام است.

اجاره‌داری حرفه‌ای و مسکن استیجار

این مقام مسئول در خصوص راهبردهای دولت چهاردهم برای تامین مسکن اقشار کم درآمدی توضیح داد: در مورد دهک‌های پایین، یکی از رویکردها اجاره‌داری حرفه‌ای و مسکن استیجاری است که پروژه ای تحت این عنوان تعریف شده و پیشنهادهای توسعه رویکرد استیجار در این حوزه ارایه شده است. در این بخش، همچنین، راهکارهای تامین مسکن اقشار کم درآمد یکی دیگر از اقدامات و پروژه هایی بوده که در مرکز انجام شده است. چندین گزینه برای تامین مسکن این اقشار پیشنهاد شده است که به همراه جلسات و نشست‌های مختلف با صاحبنظران و بهره مندی از تجربیات موجود به آن دست یافتیم.