به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی از شرکت بازآفرینی شهری ایران، نشست تخصصی «احیای بناها و ساماندهی محوطههای تاریخی شهر ساوه» با حضور عبدالرضا گلپایگانی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی وزارت میراث فرهنگی، محمود مرادی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی، علیرضا عزیزی سرپرست ادارهکل راه و شهرسازی استان مرکزی، رضا مصباحی شهردار ساوه و جمعی از مسوولان شهری در محل شرکت بازآفرینی شهری ایران برگزار شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تدوین طرح ویژه برای محدوده تاریخی یک الزام قانونی است، گفت: این طرح باید تهیهو در شورای عالی معماری و شهرسازی تصویب شود و به عنوان مبنای اقدام قرار گیرد.
گلپایگانی همچنین بر لزوم آغاز مرمت اضطراری بازار تاریخی تاکید کرد و بازار تاریخی را یکی از ظرفیتهای ارزشمند در تقویت پرونده ثبت جهانی مسجد جامع دانست.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار، خواستار تهیه برنامه اقدام مشترک برای ساماندهی بازار شد و بر مشارکت فعال بازاریان در این فرآیند تاکید کرد و گفت: حضور موثر صاحبان اصلی بازار میتواند حس تعلق و حفاظت پایدار از این میراث ارزشمند را در پی داشته باشد.
گلپایگانی همچنین از حمایت شرکت بازآفرینی شهری ایران از تدوین طرح ویژه و برنامه اقدام مشترک در خصوص مسجد جامع و بازار تاریخی ساوه خبر داد و بر ظرفیتهای بینظیر استان مرکزی در حوزه میراث فرهنگی و نیز لزوم همافزایی نهادهای ذیربط برای حفظ و احیای هویت تاریخی شهر ساوه تاکید کرد.
در این نشست، همچنین، علیرضا عزیزی، سرپرست ادارهکل راه و شهرسازی استان مرکزی با ارایه تصویری جامع از وضعیت کالبدی شهر ساوه، این شهر را دومین شهر پرجمعیت استان مرکزی با حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت معرفی کرد.
وی با اشاره به وجود ۴۹۴ هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد در شهر، افزود: از این میزان، ۱۱.۲۴ هکتار بافت تاریخی، ۲۴۴ هکتار بافت فرسوده میانی و ۲۴۹ هکتار سکونتگاه غیررسمی هستند.
عزیزی، با تاکید بر اهمیت تاریخی مرکز شهر ساوه، بخش عمدهای از بافت تاریخی این شهر را شامل بازارها و گذرهای قدیمی دانست و بازار تاریخی ساوه را با قدمتی از دوره صفویه، به عنوان یکی از عناصر هویتبخش شهر معرفی کرد. او همچنین به آثار شاخصی چون دالان حاجملک، مسجد بازار و تیمچه نبویزاده اشاره کرد و مسجد جامع ساوه را یکی از سه مسجد اولیه ساخته شده در ایران خواند که بیشتر به دوره سلجوقیان نسبت داده میشود.
وی با اشاره به مشکلات زیرساختی بازار تاریخی از جمله ناهماهنگی در سیمای بصری، فرسودگی سقفها و ضعف در تاسیسات، پیشنهاداتی برای بهسازی و مرمت بازار ارایه داد که شامل ساماندهی کانالهای تاسیسات، اجرای سیستم اطفای حریق، کفسازی، جدارهسازی و ایجاد سردرهای ورودی و خروجی بازار بود.
فاطمه داوری با اشاره به برنامه وزارت میراث فرهنگی برای ثبت جهانی مسجد جامع ساوه، تاکید کرد: این مسجد به عنوان یکی از مساجد تاریخی شاخص ایران، در پاییز سال آینده مورد ارزیابی نماینده یونسکو قرار خواهد گرفت. او نقش جامعه محلی را در موفقیت این فرآیند بسیار کلیدی دانست و گفت: همراهی اجتماعی و ساماندهی محیط پیرامون، از شروط اساسی ثبت جهانی بناهای تاریخی است.
داوری با تاکید بر اینکه طرحهای جدید نباید جایگزین طرحهای مصوب گذشته شوند، خواستار تعریف یک طرح موضعی مبتنی بر نیازهای واقعی مسجد جامع شد و افزود: سازمان میراث فرهنگی آمادگی کامل برای همراهی و حمایت در تدوین و اجرای این طرح را دارد.