به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، آیین پیوستن شهر جدید هشتگرد به شبکه جهانی شهرهای یادگیرنده روز شنبه، پنجم مردادماه در محل شرکت عمران این شهر جدید برگزار شد.
زهره داوودپور، عضو هیئت مدیره شرکت عمران شهرهای جدید در ٖآغاز این مراسم، موضوع شهرهای یادگیرنده را از بحثهای جدیدی خواند که در دنیا مورد توجه است و گفت: امروزه دیگر بحث آموزش در دنیا تنها محدود به آموزش رسمی نیست و آموزش رسمی فقط یک بخش کوچک از آموزشی است که فرد در طول دوران زندگی خود کسب میکند و از آن برخوردار میشود.
وی محور اصلی شهر یادگیرنده را آموزش و یادگیری دائم دانست و افزود: آموزش دائم تنها از وظایف نهادهای رسمی آموزشی نیست، بلکه تمام محیطی که ما در آن زندگی میکنیم، وظیفه آموزش را بر عهده دارند؛ آموزشهایی نظیر، آموزش شهروندی، آموزش در محیط کار، آموزش قوانین، رفتارهای اجتماعی و سایر مواردی که باید به صورت مداوم و مستمر فراگرفته شود تا سواد اجتماعی و کالبدی ما ارتقاء پیدا کند. از این رو بحث شهرهای یادگیرنده با هدف ایجاد گفتوگو بین شهروندان، مشارکت مردمی، بسیج منابع و تجهیز شهر برای یاد گرفتن و یاد دادن مطرح میشود.
۲۲۴ شهر از ۵۲ کشور جهان به عضویت این شبکه جهانی درآمدهاند/ هشتگرد دومین شهر جدید در این شبکه جهانی
داوودپور با اشاره به اینکه تاکنون ۲۲۴ شهر از ۵۲ کشور جهان به عضویت این شبکه جهانی درآمدهاند و در کشور ما نیز پنج شهر این عنوان را کسب کردهاند، تصریح کرد: البته در دنیا تاکنون دو شهر جدید به عنوان شهر یادگیرنده به ثبت رسیدهاند که شهر جدید هشتگرد یکی از این دو شهر است. ثبت شدن به عنوان یک شهر یادگیرنده مزایایی نظیر خواهرخواندگی با شهر های مشابه خود و مزایای خرد و کلان دیگری دارد که از جمله آنها میتوان به شهروند یادگیرنده، افزایش مشارکت مردمی و در نتیجه افزایش سرمایه اجتماعی اشاره کرد؛ بهعبارتی از این طریق میتوانیم به حکمروایی خوب شهری که شامل مشارکت مردمی و مشارکت بینبخشی است، دست پیدا کنیم. بنابراین شهر یادگیرنده یکی از راهکارهایی است که میتواند مردم را برای مشارکت آماده کند.
یادگیری مادامالعمر از اهداف بنیادین شهرهای یادگیرنده است
نوید سعیدیرضوانی، مجری شبکه شهرهای یادگیرنده سازمان یونسکو نیز در بخشی از این مراسم با اشاره به اینکه پیوستن شهر جدید هشتگرد به این شبکه جهانی یک کار تیمی بود که به نتیجه رسید، گفت: این عضویت یک دستاورد بسیار بزرگ است بهطوریکه پیش از این تنها یک شهر جدید به عضویت این شبکه در آمده بود.
وی با بیان اینکه صلاحیتها، قابلیتها و مواردی نظیر فعالیتهای نهادهایی مانند مدارس اجتماعمحور و سرای محله را به دبیرخانه شبکه جهانی شهرهای یادگیرنده گزارش کردیم و این فعالیتها مورد توجه دبیرخانه این شبکه قرار گرفت و به آن امتیاز داده شد، افزود: شهر جدید هشتگرد در کنار شهرهای بزرگی نظیر یزد و مشهد امسال به عضویت شبکه جهانی شهرهای یادگیرنده درآمد که نشاندهنده تلاش همه دستگاههای شهر جدید هشتگرد است.
رضوانی در ادامه به فرآیند ثبت شهر جدید هشتگرد در این شبکه جهانی پرداخت و اظهار کرد: سازمان جهانی یونسکو برای ثبت شهرها در این شبکه جهانی، تنها نهادهای عمومی و غیردولتی را به رسمیت میشناسد، بنابراین پرونده شهرجدید هشتگرد باید از سوی شهرداری به این سازمان ارسال میشد تا مورد بررسی قرار گیرد که با هماهنگی انجامشده این کار صورت گرفت.
سعیدی رضوانی، سه محور انسجام اجتماعی، ورزش و سلامت اجتماعی را از محورهای مد نظر شهر جدید هشتگرد در این شبکه جهانی برشمرد و اظهار کرد: یادگیری مادامالعمر از مفاهیم مهم و اساسی شبکه شهرهای یادگیرنده است که بر مبنای آن یادگیری برای هر کس در هر زمان و در هر مکان دنبال میشود. بنابراین در شهر یادگیرنده در کنار نهادهای نظیر خانواده و مدرسه، یادگیری مادام العمر به صورت سیستماتیک دنبال میشود.
وی افزود: امیدواریم طی برنامه چهار ساله شاخصها را بهبود داده و بتوانیم به انسجام اجتماعی لازم رسیده و بهبود سلامتی روانی و جسمی مردم را از طریق ورزش فعالیتهای اجتماعی، با تاکید بر فضاهای بیرونی و شهری شهروندان بدست آوریم که البته در این زمینه سراهای محله و ثمن ها و شهرداری و شرکت عمران شهرجدید هشتگرد حتما یاریگر ما خواهند بود.
بافت جمعیتی ما بافت جوانی است/ باید از این فرصت برای ارتقاء سطح زندگی شهروندان هشتگرد بهره ببریم
اصغر آقایی، شهردار شهر جدید هشتگرد نیز در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به اینکه تمام شهرهای جدید در کشور ما قابلیت پیوستن به شبکه شهرهای یادگیرنده را دارند گفت: بافت جمعیتی ما بافت جوانی است و با توجه به اینکه مسکن در این شهر ارزان قیمت است معمولاً نسل جوان از این فرصت برای سکونت در هشتگرد استفاده میکنندٰٰٰٰٰٰٰ. بنابراین ما نیز باید از این فرصت استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه با همکاری شهرداری و شورای اسلامی شهر جدید هشتگرد اقدامات بسیار خوبی در حوزه فرهنگی صورت گرفته است گفت: پیوستن به شبکه شهرهای یادگیرنده ضمن اینکه مسئولیت ما را بالا میبرد از طرفی شاخصهای جدیدی به ما معرفی میکند تا از ظرفیت، تجربه و تخصص سایر شهرهای عضو این شبکه استفاده کنیم و بتوانیم شهر جدید هشتگرد را که با شعار شهر ورزش هنر و شهر یادگیرنده نامیده میشود استفاده کنیم و ظرفیتهای بسیار خوبی نیز ایجاد خواهیم کرد و از این مسیری که در حال پیمودن آن هستیم برای ارتقاء سطح زندگی شهروندان و جایگاه شهر جدید هشتگرد به عنوان یکی از شهرهای مهم کشور بهره ببریم.
سلامت روان و جرمکاهی مورد توجه قرار گیرد
علی گلرخی، عضو شورای اسلامی شهر جدید هشتگرد از دیگر سخنرانان این مراسم بود که در بخشی از این آیین، اطلاعات و آموزش را جزو گرانترین و ارزشمندترین محصولات جوامع مختلف خواند و گفت: بهرهبرداری درست از این دو میتواند به بهینه کردن زندگی در شهر جدید هشتگرد کمک فراوانی میکند.
وی افزود: باید در کنار مواردی مانند انسجام اجتماعی، ورزش و سلامت، بررسی سلامت روان، مبارزه با خشم و کاهش آسیبهای اجتماعی که تحت عنوان جرمکاهی یا کاهش اعمال مجرمانه نیز خوانده میشود مورد توجه قرار گیرد زیرا تحقق آن میتواند شهر جدید هشتگرد را کاملا خوشنام کند زیرا یکی از ویژگیهای شهرهای جدید و مدرن خوشنام بودن شهرها است که میتوانیم به آن تکیه کنیم.
وی، بحثهایی نظیر فقرزدایی، کاهش بیسودایی، مبارزه با بیکاری و امور مربوط به بهداشت را از دیگر مواردی برشمرد که در فازهای بعدی شهر یادگیرنده میتوان دنبال کرد تا مردم و شهروندان نیز مشارکت مثبتی در این مسائل داشته باشند.
زیرساختهای فرهنگی که موجبات توسعه شهر را فراهم میکند به فراموشی سپرده میشود/ برقراری تعامل و گفتوگو از چالشهای شهرهای جدید
محمدعلی حاجیزاده، نایبرئیس شرکت عمران شهر جدید هشتگرد با اشاره به تلاشهای صورتگرفته برای ثبت شهر جدید هشتگرد به عنوان عضو جدید شبکه جهانی شهرهای یادگیرنده گفت: در شهرهای جدید عمده مشکلاتمان مربوط به مشکلات زیرساختی است اما در این میان، زیرساختهای فرهنگی که موجبات توسعه شهر را فراهم می کند به فراموشی سپرده میشود.
وی با اشاره به گرد آمدن اقوام و فرهنگهای مختلف در شهر جدید هشتگرد از فراهم نیامدن زیرساختهای فرهنگی در این شهر جدید گلایه کرد و گفت: موضوع مهم اموزش تنها به ساختاری نظیر آموزش و پرورش محدود و منحصر نمی شود بلکه مسئولان نیز باید دغدغه این آموزشها را داشته باشند و تعامل مناسبی بین شهروندان و مسئولان بر قرار شود.
وی یکی از مشکلات شهرهای جدید را برقرار نشدن گفتوگو و تعامل مناسب میان شهروندان و مسئولان دانست و گفت: هنوز نمیدانیم که خواستههایمان را باید از کجا و چه مرجعی شروع کنیم، به سراغ چه کسی برویم و چگونه درخواستمان را به پایان ببریم. امیدوارم با همکاری شهرداری و شرکت عمران شهر جدید هشتگرد بتوانیم به دنبال عضویت در شبکه جهانی شهرهای یادگیرنده، اقدامات خوبی را در دو حوزه ورزش و فرهنگ داشته باشیم.