شناسهٔ خبر: 77380 - سرویس جاده‌ای
نسخه قابل چاپ

حفاظت از جان مسافران در راس امور وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت

دستور ویژه وزیر به رییس سازمان راهداری/ آغاز اصلاحات جدید

محمد اسلامی پیرو دستور وزیر راه و شهرسازی به سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای و کمیسیون ایمنی راه‌ها،‌ با مقصران سوانح اخیر ناوگان حمل‌ونقل عمومی اتوبوس برخورد قاطع شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، ‌ایمنی یکی از فاکتورهای اجتناب ناپذیر در ناوگان حمل‌‌ونقل عمومی محسوب می‌شود که استقبال مردم برای استفاده از این مد حمل‌ونقلی را در پی خواهد داشت. لذا برخورد با عوامل و مقصران وقوع حوادث رانندگی، ‌همچنین ارتقا ایمنی خودرو و زیرساخت و مهارت کاربر جاده می‌تواند نقش مهمی در جلوگیری از تکرار حوادث رانندگی به ویژه آن دسته از سوانح که منجر به فوت سرنشینان می‌شود ایفا کند.

از جمله این اقدامات در برخورد با حوادث اخیر را می‌توان در قاطعیت محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون ایمنی راه‌ها در روز پنجشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۸مشاهده کرد.  

در آن روز وزیر راه و شهرسازی با تسلیت درگذشت تعدادی از مسافران اتوبوس در سانحه رانندگی، با صدور دستوری ویژه سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای و کمیسیون ایمنی راه‌ها را مسئول بررسی حادثه رانندگی در محور فیروزکوه محدوده خطیرکوه کرد تا موضوع را بررسی و اقدامات لازم را انجام دهند.

دستور وزیر راه و شهرسازی برای برخورد با مقصران سانحه اتوبوس

محمد اسلامی با تسلیت درگذشت تعدادی از هم وطنانمان در حادثه رانندگی اتوبوس محور فیروزکوه، به خانواده‌های این عزیزان و آرزوی شفای عاجل برای مصدومان این سانحه، دستور داد کمیسیون‌های ماده‌های ۱۱ و ۱۲ آیین‌نامه اجرایی تبصره ۱ ماده ۳۱ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی در سازمان راهداری و حمل ونقل جاده‌ای به سرعت تشکیل و گزارش مربوط در کمیسیون ایمنی راه‌ها مورد بررسی و دستورات لازم برای جلوگیری از وقوع سوانح مشابه، ابلاغ شود و در صورت هرگونه کاستی احتمالی با مقصران حادثه برخورد لازم صورت گیرد.

یادآور می‌شود، سانحه مذکور ساعت ۲:۳۰ بامداد همان روز در محور فیروزکوه محدوده خطیرکوه بر اساس خروج از محور این اتوبوس که از مبدا پایانه مسافربری شرق تهران به مقصد کلاله در حرکت بود، روی داد که گزارش‌های اولیه از جان باختن ۱۹ نفر و مصدومیت ۲۴ نفر دیگر از مسافران حکایت دارد.

پیرو دستور وزیر راه و شهرسازی به سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، با هدف افزایش ایمنی سفرهای ناوگان اتوبوسی جاده‌ای، ارتقای سطح خدمات و افزایش توانمندی و مشاركت شركت‌های حمل و نقل عمومی مسافربری، ضوابط جدید حمل و نقل مسافر برون‌شهری ابلاغ شد.

آغاز تحول مؤثر ایمنی سفرهای اتوبوسی در جاده‌ها 

با ابلاغ اصلاحات جدید، هرگونه افزایش شركت‌های مسافربری متضمن سرمایه‌گذاری و تدارك الزامات ایمنی است و در راستای تأمین هرچه بیشتر ایمنی سفرها، شركت‌های سرشبكه و سایر شركت‌های زیر مجموعه مكلف شدند، اتاق ویژه كنترل و مانیتورینگ ناوگان به منظور پایش رفتار لحظه‌‌ای رانندگان از مبداء تا مقصد سفرها و پاسخگویی تمام وقت به مسافران و رسیدگی به شكایات آنان، راه‌اندازی کنند. همچنین در جهت ایجاد شفافیت بیشتر در ضوابط جاری و حذف انحصارات نیز، برخی مقررات دست و پاگیر جرح و تعدیل شده و شفافیت لازم در مقررات از جمله تعیین شرایط فسح قراردادهای شبكه سیر و نحوه سرویس‌دهی در زمان تعطیلی اعضای شبكه‌ها، یكپارچه‌سازی سامانه‌های فروش اینترنتی بلیت و غیره پیش‌بینی شده است. در راستای ارایه و توسعه خدمات حمل‌ونقلی به مناطق محروم نیز، مشوق‌های لازم در ضوابط، پیش‌بینی شده و به منظور تقویت مدیریت شبكه‌های سیر، امكان اداره امور شبكه با مكانیزم مدیریت مشاركتی نیز در نظر گرفته شده است.

اصلاح و ارتقا ساختار نظارت بر ناوگان اولین اقدام سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای بود که پس از دستور وزیر راه و شهرسازی در تاریخ ۲۳ دی ماه ابلاغ شد.

صدور ‌احكام حقوقي رانندگان و شركت‌های حمل‌و‌نقل متخلف در تصادفات اخير

اما این پایان کار نبود یک روز بعد خبری بر روی سایت سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای مشاهده شد که بیانگر جامه عمل پوشاندن به دستور وزیر راه و شهرسازی و  قاطعیت در برخورد با مقصران حوادث اخیر ناوگان حمل‌ونقل عمومی برون شهری بود. تخلفات حرفه‌ای رانندگان و شركت‌های حمل‌و‌نقل جاده‌ای، پس از تكمیل اسناد و مدارك موجود، به كمیسیون های مواد ۱۱و ۱۲ رسیدگی به تخلفات شركت‌های حمل‌و‌نقل جاده‌ای ارجاع شد و پس از بررسی، احكام برخورد با این تخلفات صادر و به اجرا در آمد.

حكم تعطیلی شركت تعاونی ۲ پایانه شرق تهران به مدت یك سال، ‌تعطیلی شركت مسافربری عدل اصفهان به مدت یك سال، ‌حكم تعطیلی شركت مسافربری پیك صبای شهرستان بم به مدت یك سال، ‌حكم تعطیلی شركت لوان نور شهرستان زاهدان به مدت شش ماه، ‌حکم لغو اعتبار كارت هوشمند رانندگان مقصر به مدت یك سال در این حکم آمده است.

یادآور می شود،  با توجه به این كه سه نفر از رانندگان در این تصادفات فوت شدند پرونده مختومه شده و در مورد سه نفر دیگر رانندگان درگیر در تصادفات مذكور با توجه به مستندات موجود در پرونده شركت، حكم به لغو اعتبار كارت هوشمند رانندگان مقصر به مدت یك سال و در مورد راننده اتوبوس محور زنجان، حكم به ممنوعیت فعالیت به مدت ۲ سال صادر شد.

در پایان باید به این نکته اشاره داشت که؛ اگرچه حکم های صادره، ‌دلخوری و رنجیدگی شرکت ها و رانندگان مقصر در حوادث اخیر که منجر به فوت و جراحت شدید تعداد زیادی از سرنشینان را به همراه داشته باشد و احکام اخیر را سختگیرانه پندارند، ‌اما این اقدام وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای به طور حتم، ‌حساسیت حفاظت از جان مسافرانی که از ناوگان حمل‌ونقل عمومی مسافر استفاده می‌کنند را نزد  تمامی شرکت ها و رانندگان بالا می‌برد.

*کاوه همتی فرد*

*خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی*