کل اخبار:1265
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۶ ۰۷:۵۲
راه کاهش آسیبها در حاشیه شهرها
سید حسن موسوی چلک*: یکی از موضوعاتی که در کشور باید بهعنوان ۵اولویت اصلی مدنظر قرار گیرد حل وضعیت حاشیه نشینان است. در كل كشور براساس آماري كه وزارت راه وشهرسازي بهعنوان دبيرخانه ستاد ملي بازآفريني شهري ارائه كرده است، ۱۹ميليون نفر در مناطق ناكارآمد شهري زندگي ميكنند. مناطق ناكارآمد شهري خود به ۴گروه تقسيم ميشوند؛ بافتهاي فرسوده، بافتهاي تاريخي، روستاهاي الحاقي به شهرها و سكونتگاههاي غيررسمي ازجمله مناطق نا كارآمد شهري محسوب ميشوند.
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۵ ۱۶:۳۱
چهار چرخهای اختیاری
سیمین فروغزاده*: شاید هنگامی که پشت چراغ قرمز مدتی انتظار کشیدهاید و از ترافیک در خیابان خسته شدهاید، این سؤال را با عصبانیت از خود پرسیده باشید که «چرا مردم برای تردد داخل شهر از ماشین خودشان استفاده میکنند؟» بیتردید اولین پاسخی که به ذهن میرسد این است که سیستم حملونقل عمومی مشکل دارد، اما این موضوع همه دلایل شهروندان مشهدی برای استفاده از خودرو شخصی نیست.
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۵ ۰۹:۳۱
بررسی صلاحیتها و وظایف اداره حقوقی شهرداری
رضا معینی*: اداره حقوقی شهرداری به لحاظ موقعیت خاص خود و همچنین وظایف و اختیاراتی كه دارد و به لحاظ اینكه در تمامی دعاوی له و علیه شهرداری دخالت مستقیم دارد و همچنین نیاز قسمتهای مختلف شهرداری به نظرات حقوقی این اداره باعث شده است كه اداره حقوقی با اكثر قسمتهای شهرداری تعامل و همكاری داشته باشد.
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۵ ۰۸:۲۳
راه پیادهها سخت شده است
مهرداد مالعزیزی*: هر اتفاقی که در شهرها روی میدهد به طرحهای بالادست ربط دارد. طرحهای بالادست نخستین راهکارها را در شهرها دیکته میکنند و بعد از آن مجری مجبور میشود اهداف آن طرح را هدایت کند.
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۴ ۰۸:۰۳
سه پيشنهاد برای اصلاح نظام مالی شهرداری
غلامرضا سلامی*: ١. نظام مالی و درآمدی شهرداریها ابعاد مختلفی دارد و برای اصلاح و شفافیت بیشتر میتوان از روشهای مختلفی استفاده كرد.
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۳ ۰۷:۲۷
شهرداری در قبال شهروندان مسئول است
مصطفی ترکهمدانی*: در سال ١٣٣٤ حدود ٦٠سال پیش قانونی تحت عنوان قانون شهرداریها تصویب شده است. با توجه به همین قانون شهرداریها وظایفی در قبال شهر و شهروندان به عهده دارند که باید آنها را انجام دهند. وظایفی که در این حوزه وجود دارد در این قانون مشخصا روشن شده است.
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۲ ۱۱:۵۷
تعظیم به سرباز وطن، امیر نجفدری
عباس آخوندی*: امیر سرتیپ منوچهر نجفدری سرباز به تمام معنی پاکباخته وطن را از دست دادیم. فداکاریِ بیادعا و رادمردی او همواره برای من الگوی رفتاری بوده و هست.
-
۱۳۹۶-۰۸-۰۱ ۰۸:۰۵
چرخههای واهی آموزش و ورکشاپ
معماری و انباشت سرمایه
سعیده قُرَشی*: حوزه آموزش معماری در ایران تاریخ قابل تدوینی دارد و تلاشهای بسیاری در این حوزه صورت گرفته است. در این مجال مختصر نگاهی به آموزش معاصر معماری در ایران میکنیم. نگاه به آموزش معاصر معماری ایران، مشخصا یک موضوع را نمایان میکند: دوربودن دانشگاهها از فضای حرفهمندی و جایگاه نامشخص مؤسسات خصوصی که رشد فزایندهای را تجربه میکنند.
-
۱۳۹۶-۰۷-۳۰ ۰۷:۴۸
تهران، شهری ناخواناست
نسبت شهر و دانشگاه مسئلهای است که در طول تاریخ مورد بحث دانشمندان حوزههای مختلف از جمله جامعهشناسان قرار گرفته است. برخی از اندیشمندان معتقدند كه دانشگاه چشم شهر است و در دانشگاه میتوان شهر را نگریست.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۹ ۱۱:۳۰
بافتهای فرسوده را مستحكم كنید نه تخریب
ترانه یلدا*: سخنگوی دولت به تازگی از ابلاغیه رییسجمهور برای ساخت برج در بافتهای فرسوده خبر داده است. این در حالی است كه تجربه بهسازی و برجسازی در بافتهای به اصطلاح فرسوده شهری نه تنها به بهبود وضعیت منجر نشده بلكه به دلیل رویكرد غیرعلمی به آن نهایتا بافتهای توریستی و تاریخی شهرهای ایران را از بین برده است.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۸ ۱۴:۳۳
فلسفه داستانبافی در معماری
شبنم گلکاریان*: حدس و گمانی که در حیطه معماری در بازه زمانی تولید صورت میگیرد را باید در مفهوم فکرکردن نیز بررسی کرد. تمام ایدههای موجود در نقاشی، طرحها و سازههای معماری و حتی ریتم در موسیقی تماما دستساخته حدس و گمان (داستانبافی و رؤیاپردازی) تولیدکنندگان و طراحان است.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۸ ۱۱:۳۷
فرمهای اینجایی برای بقا در مرکز فرهنگی؛
حجمهایی که میخواهند «خودی» باشند
نگین نجارازلی*: دیالوگی یکخطی دلنشینی دارد احمدشاه در دلشدگان حاتمی: «کاش این دنیا هم مثل یک جعبه موسیقی بود، همه صداها آهنگ بود، همه حرفها ترانه...»؛ بلی، کاش...! اگر نخواهیم موضوع را پیچیده کنیم، به طور سنتی، آنچه که ما به عنوان ریخت شهر دستگیرمان میشود، به قول دیوید لینچ، عبارت است از «کلیه مظاهر کالبدی رؤیتپذیر».
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۸ ۱۰:۱۳
به سوی نسخه ایرانی مشارکت شهروندی؛
حکمرانی شهری به مثابه امر ممکن
نوا توکلیمهر*: «مانوئل کاستلز»، جامعهشناس شهری معاصر، معتقد است باید دریچهای بیابیم که با نگاه از آن به کشف و شهود درباره مکان بپردازیم. منظور دقیق او کشف ساختار اجتماعی فضا به مثابه یک کل منسجم است. اگر چنین کلیت منسجمی وجود داشته باشد که دارد، متمایزکردن وجوه آن برای ما مساوی خواهد بود با کشف پدیده دیگری که این پدیده همان «فرهنگ شهری» است.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۸ ۰۸:۱۰
استعاره پلاسکو؛ راز مانایی یک نشانهشهری
نوا توکلیمهر*: گویی بر ناصیه این سازه بلند سربرآورده از چهارراه استانبول (پلاسکو)، این ویژگی حک شده است؛ «طلایهدار». در اولین تولد خود، در تهران دهه ٤٠، پیشقراول مدرنیته در بطن تهران قدیم میشود.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۷ ۱۱:۴۶
درک و بیان زیبایی معمارانه در آثار فردریش استواسر، معمار اتریشی
لمسكردن معماری با دست
بهرام هوشیاریوسفی*: با یک نقل قول از پیتر زومتور (Peter Zumthor) معمار هویتگرای سوییسی و برنده جایزه پریتزکر ۲۰۰۹ (مهمترین جایزه کیفی در معماری که به نوبل معماری شهرت دارد)، شروع میکنم.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۷ ۰۸:۳۰
تهران، چگونه تهران شد
سمیرا دردشتی*: تهران پایتخت پرازدحام، مضطرب و در عین حال پررونق ایران، سالهاست که در دوگانه فقدان هویت و برخورداری از یک هویت دیرینه تاریخی دست و پا میزند.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۶ ۰۷:۲۷
رانندگی در خیابانهای تهران صبر ایوب میطلبد
ایرج راد*: حضور توأمان این میزان اتومبیل در پایتخت آنقدر مشكل ایجاد كرده و شرایط را چنان بغرنج كرده كه بعید به نظر میرسد بتوان با راهحلهای مقطعی این مسئله بنیادین را حل كرد. در این میان، مسئله حضور عزیزان موتورسوار در بزرگراهها، خیابانها و البته پیادهروهای شهر بهشدت به مشكلات موجود دامن زده است.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۵ ۰۷:۵۰
راه مهار « رانت اطلاعاتی» در شهر تهران
ناصر پوررضا کریم سرا: اصطلاح حق دسترسی آزاد به اطلاعات با اصطلاح شفافیت قرابت زیادی دارد به گونهای که در بسیاری از منابع، این دو را معادل یکدیگر به کار میبرند و آن را از پایههای اساسی دموکراسی میدانند.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۴ ۰۷:۲۴
راه مشارکت شهروندان در مدیریت شهر
مصطفی خلیلی*: درخصوص مديريت شهری تعاريف متعددی از سوی صاحبنظران ارائه شده است، ازجمله اينكه: «مديريت شهری عبارت است از يك سازمان گسترده، متشكل از عناصر و اجزای رسمی و غيررسمی مؤثر و ذيربط در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و كالبدی حيات شهری با هدف اداره، كنترل و هدايت توسعه همهجانبه و پايدار شهر مربوطه.»
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۳ ۱۱:۵۶
حقوق شهروندی و کیفیت ساختمان
حامد خانجانی*: براساس حقوق شهروندی و آنچه در قانون اساسی بهعنوان اصلی از اصول ذکر شده، حق شهروندان است که از مسکن ایمن و متناسب با نیازهایشان بهرهمند شوند. بر این اساس و به جهت تامین ایمنی و سایر ملزومات فنی و اجرایی ساختمان و مسکن مناسب، قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در اسفند ۱۳۷۴ مورد تصویب مجلس قرار گرفته است.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۳ ۰۷:۱۵
چگونه در اداره پايتخت میتوان اين شهر را زيستپذير كرد؟
١١ راهكاری كه به كار شهردارتهران میآید
الهه کولایی*: شهر تهران بعد از چهارده سال با نگاهی نو در مديريت شهری روبهرو است. اين نگاه فرصتی مهم و تاريخی هم برای شهر و هم برای مردم شهر تهران ايجاد كرده است؛ فرصتی كه با توجه به پيشينه، تجربه و ديدگاههای محمدعلی نجفی، شهردار تهران و همراهی و يكدلی با شورای شهر تهران و دولت دكتر روحانی فراهم شده است. اين فرصت تاريخی را بايد غنيمت شمرد و اميدوار بود كه با توانمندی و نگاه شهردار جديد تهران، شاهد فصل جديدی در مديريت شهری تهران باشيم.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۲ ۰۷:۲۴
نوسازی نامتوازن شهری
مسعود تارانتاش*: مشکلهای متنوعی در بافتهای ناکارآمد میانی (یا بافتهای فرسوده) شهرهای ایران یکی پس از دیگری ظهور یافته و انباشت شده است. با افت شدید منزلت مکانی و اجتماعی بافتهای ناکارآمد میانی که بسیاری از آنها زمانی هسته اولیه شهرها را تشکیل دادهاند، مهاجرت به بیرون، تغییر ترکیب اجتماعی جمعیت، رهاشدگی، محلهزدایی و تغییر کاربری در این بافتها اتفاق افتاده است. بافتهای ناکارآمد میانی زمانی محل ارجاع به خاطره جمعی و بازتاباننده تاریخ شکلگیری و تحول شهرها بودهاند.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۱ ۰۸:۰۸
گفتوگوی اجتماعی و تصادفات رانندگی
علی ربیعی*: هفته نیروی انتظامی و شرکت در همایشی که با موضوع یادبود قربانیان سوانح رانندگی برگزار شده بود، بهانهای شد تا مسائل مربوط به تصادف را بررسی کنم.
-
۱۳۹۶-۰۷-۲۰ ۰۷:۵۳
رویکرد کیفیسازی در ساخت مسکن
علی خانی*: در سالهای پس از انقلاب چندین میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شده است که طبق آمار سال ۱۳۹۵، حدود ۶/ ۲ میلیون از واحدهای مذکور خالی بودهاند. از طرفی ۵ میلیون واحد مسکونی در بافتهای فرسوده شهری وجود دارد که نیازمند نوسازی هستند. کنار همگذاری این ارقام، شکاف بین برنامههای مسکن و نوسازی بافتهای فرسوده و نبود هماهنگیهای لازم در این حوزه را نشان میدهد.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۹ ۱۰:۱۲
مکانیسمهای تشویقی در سمت عرضه و تقاضا
هوشنگ عشایری*: مطابق با آمار اعلام شده از سوی شهرداری تهران در پنج ماه نخست امسال تیراژ ساختوساز آپارتمانهای مسکونی در بافت فرسوده تهران معادل ۵۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است. به نظر میرسد مجموعهای از عوامل در رشد تیراژ ساختمانی در محدوده بافت فرسوده دخیل بوده است.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۸ ۰۸:۰۹
چرا «پلاسکو» و «گرنفل» سوختند اما «کورش» نه؟
هادی شهبازی: در یک بامداد، ۲۴ خردادماه امسال، (۱۴ ژوئن ۲۰۱۷) آتشسوزی مهیبی در برج مسکونی گرنفل در غرب لندن اتفاق افتاد. مهار این آتشسوزی هفت ساعت به طول انجامید و ۷۹ نفر کشته و ۷۰ زخمی برجای گذاشت. این برج با ۱۲۰ آپارتمان مسکونی و ۲۴ طبقه، ۴۳ سال عمر داشت. دلیل حادثه استاندارد نبودن یک یخچال عنوان شد.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۷ ۰۸:۱۲
جوانههای شهر جدید
کیومرث ایراندوست*: شهر جدید در نظام برنامهریزی شهری ایران چندان خوشنام نیست. نوشتارهای گستره برنامهریزی شهری و منطقهای پر از متون نقد و واکاوی ناکارآمدی شهرهای جدید است و برشمردن کاستیها و زمینههای ناکارآمدی شهر جدید کار دشواری نیست، درواقع کارنامه شهر جدید پر از آمار و دادههایی است که انجام نیافتن اهداف نخستین (دستکم پیشبینی جمعیتی) شهرهای جدید و نابسامانی آنها را نشان میدهد.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۶ ۰۹:۰۴
حيات تهيدستان شهري در ايران با سخنراني فاطمه صادقي و محمد مالجو
غفلت علوم اجتماعی بر زیست روزمره تهیدستان شهری در ایران
محسن آزموده: بحث درباره تهيدستان شهري در علوم اجتماعي ايران مغفول واقع شده است و به تعبير محمد مالجو در واقع آنچه به طور دقيق درباره اين اقشار گسترده و وسيع ميدانيم، اين است كه درباره ايشان چيزي نميدانيم.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۶ ۰۷:۴۳
تهران و چنارهایش
سیداحمد محیط طباطبایی:* خیابان ولیعصر در قدیم جاده پهلوی بود. دلیل آنکه از کلمه جاده به جای خیابان استفاده میکنم این است که جاده نشانه و معنای ارتباط میان ۲نقطه و نه یک عرصه حیات شهری است. احداث اين جاده كه پل تجريش و منطقه شميرانات را از طريق مسير خود به ونك و چهارراه وليعصر امروز متصل ميكند در زمان پهلوي اول صورت گرفت.
-
۱۳۹۶-۰۷-۱۵ ۱۱:۵۹
«تهرانی» كه ما نمیشناسيم...
عبدالله انوار: ديروز روز تهران نامگذاري شده بود؛ تهراني كه امروز قلب ايران است و صندوقچهاي از تاريخ اين كلانشهر. از آثار و شواهد تاريخي اينگونه برميآيد كه نگارش تهران درستتر از طهران بوده است.